Citat:Pri 88 kotlovske vode ti ugasne ventilator in se slikaj
Nimam klasike, niti Attacka, ampak Vigasa z lambdo. V nastavitvah sem lahko nastavil max. T kotlovske vode na 90°C (več pa res ne pusti). V praksi mi ventilator prvič ugasne pri 90.5°C, potem pa se še v naslednjih dveh urah večkrat prižge nazaj, da pogori žerjavica in s tem vzdržuje maksimum. Pri tem lahko prileze kotlovska voda tudi do 93°C, če je le dovolj žerjavice. HT imam tako posledično redno na 89-90°C po celi višini, kar mi je polna kapa.
Moja hidravlična shema je sila preprosta... Od peči gre T kos, ki kotlovsko vodo pošilja na eno stran proti Seltron mešalnemu ventilu za talni krog in proti črpalki za bojler SV, na drugo stran pa proti vrhu HT. Prednost pri ogrevanju imajo torej porabniki (talno in SV). Povratek v peč se tudi razdeli s T kosom (ki je v bistvu ESBE ventil s 60°C patrono), ki razcepi povratek proti peči in proti dnu HT. Nobenega oventropa, laddomata, ali česa podobnega nimam v sistemu... Kotlovsko vodo mi goni črpalka, ki je vklopljena toliko časa kot peč oz. lahko še toliko dlje, da T kotlovske vode ne pade pod 90°C. Potem sta pa v krogu le še črpalka za SV in 3 črpalke iz setov talnega, ki iz forlaufa vzamejo, kar rabijo vsaka za svojo vejo. Simpl ko pasulj, bi rekli. In dela tudi.
Zavedam se, da klasika brez regulacije zahteva drugačne pristope in ima večje izgube, ampak na koncu bi se moralo s pametno vezavo doseči praktično enak efekt ne glede na tip kotla. Poudarek je seveda na pametni vezavi. Ma tudi če je kakšen del kroga postavljen kontra termodinamiki, se navadno lahko pomaga s strateško postavljeno dodatno črpalko.
Bojim se le, da se takih anomalij s shem ne more vedno razbrati. Shema lahko izgleda povsem ustrezno zrisana, potem pa v praksi "majstr" nekaj malo po svoje poveže (lahko tudi doda kakšno povezavo preveč ali premalo). In potem voda ne gre tako kot bi morala, toplota (in drva!) pa skozi izgube ven iz hiše.