PodSvojoStreho.net
Prikopljen hranilnik - večja poraba - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Prikopljen hranilnik - večja poraba (/showthread.php?tid=63634)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26

Prikopljen hranilnik - večja poraba - aleks - 16.11.2015

včeraj sem končno končal (že skoraj sago) svoje kurilnice. Priklopil sem na 18 kW kotel Ladan klasik 1000 litrski toplotni hranilnik. štorija se je vlekla cela dva dni, ker sem moral spremeniti vse od radijatorjev "nazaj": predelava mešalca iz 4potnega na 3potni ventil, dvig povratka, hranilnik, pa nova ekspanzija (moja je vprašala: kaj pa je ta velika rdeča bomba?). v glavnem,v soboto spali na hladnem. brez panike, je k sreči še razmeroma lepo vreme. včeraj zakuril ob 14.00, kotel je neusmiljeno žgal do 19.00. hiše ni segrel "do anšlaga" termostata (nastavljeno na 22°C), hranilnika tudi ne (69-65-63-19°C). da bi se kaj manj porabilo - začuda prav nič, še precej več kot na običajni dan prejšnji teden. ampak kljub hranilnku je bilo zjutraj samo 1 stopinjo topleje v hiši kot prejšnje dni, ko sem kuril še brez hranilnika (danes zjutraj 30-28-26-21°C). je pa res da je pogorelo tričetrt katrana v kotlu v tem enem popoldnevu. kjer so bile na debelo od prej črne obloge, je v kotlu nekakšen oranžen prah. krhek, lahko z leseno palčko postrgaš do pleha. je pa temperatura dimnih plinov nažgala tudi čez 250°C, ko je kontinuirno laufal kotel. moram si omislit kake turbolatorje. sem pa malo razočaran glede porabe. zaenkrat kaže da se bo precej povečala. izgleda da je moj kotlič res prav odlično prirejen za obratovanje brez hranilnika.

Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - nacek - 16.11.2015

poročaj po enem tednu kurjenja ko se vse stabilizira

Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - aleks - 16.11.2015

vem, da se mora stabilizirat, ker je bila voda v hranilniku 14°C ob štartu. vseeno me malo grabi panika: toliko, kot sem včeraj popoldne pokuril, sem drugače požgal pri 0 do -5°C za malenkost, ampak res malenkost slabši efekt... pa tolk dnarja sem zmetal za hranilnik in pritikline ...

Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - Hanzi - 16.11.2015

Aleks: si malo sarkastičen? Ker vemo da si ze videl nekaj sistemov z zalotovnikom.
Dva dni nisi kuril, potem pa se cudis da v petih urah ni uspel segreti hise pa m3 zalogovnika iz kaksnih 10 na vec kot 70.
Sedaj ko bos imel startno med 30 in 40 in segreto hiso bo poraba manjsa pa tudi dvomim da bo danes/jutri toliko ur dnevno gorel kot sedaj.

ne sarkastičen. paničen, ker to pa res ni bil poceni štos. upam na vsaj isto porabo, ker se mi zdi, da kakega prihranka ne bo. kaj pa, če je čas, ko se drva cmarijo v kotlu sama izguba, zgolj mit? mit prodajalcev "sistemov" ogrevanja?

Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - Brezdomec - 16.11.2015

Nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha. Nekaj bo k manjši/isti kot prej porabi doprinesel "toplejši štart", večino pa...

Domnevam, da si doteral nastavitve kotla za kurjenje brez zalogovnika. No, sedaj te čaka podobno delo. Dokler v kotlu ni turbulatorjev, bi ga (osebno) poskusil nastaviti, da ne gori s polno močjo, naj raje gori kako uro več. Sekundarca pa bi zmanjševal, dokler ne bi opazil slabšega gorenja/katrana, potem pa malenkost dvignil. (Nimam uplinjaka in sem mogoče falil z nasvetom.)

nasvet je že upoštevan, nastavitve storjene. pri polni deklarirani moči ima kotel za moj okus premajhno komoro. komora iz termobetona ima lih kake 4-5 litrov, kar je premalo za ekspanzijo pri 18 kW, in posledično je Tdp v nebesih. zato sem maksimalno moč znižal, po moji oceni je zaenkrat znižan na okrog 15 kW maksimum. minimuma nisem premikal (naj bi bil nekje 8-9 kW). kotel nad 75°C dela z znižano močjo (sicer ne z minimalno) če hkrati odjemata ogrevanje in hranilnik. kotel še vedno dohaja oboje kljub temu, da ne dela s polno močjo.
minimalne moči se ne splača nižat, ker pride do občasnega pretrganja plamena in je s tem izkoristek še slabši.

Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - bvs - 16.11.2015

Pri meni ni po vgradnji zalogovnika poraba nič manjša, celo kakšen meter drv več porabim. Edino kar je boljše, da se iz dimnika več ne kadi, pa da ni več nenadnih skokov temperatur v prostoru, kar nam največ pomeni.

kakih hudih skokov temperature ža prej pri nas nismo imeli, ima hiša precej debele kamnite zidove. vse bolj se mi dozdeva da sem ga pokronal s tem hranilnikom. za ta dnar, kolikor me je vse skupaj stalo, bi lahko kupil material za izolirat čez 60 kv. metrov zunanjih zidov ... sedaj mi je bolj jasno okrog te porabe, kotel dela 20 do 25 stopinj više in še breme je praktično dvojno (hiša+hranilnik). kotel dela na višji moči, in ima seveda slabši izkoristek - kar se vidi že po temperaturi dimnih plinov. prej mi je sekal čez 200°C le v fazi ogrevanja kotla. včeraj je bil čez 3 ure na 250°C, vmes skočil skoraj do 300, pod 200 je pa padel šele v fazi ugašanja. jasno saj je sedaj povratek približno toliko vroč, kot je bila prej vršna temperatura kotla. slabši izkoristek (in ne boljši, kot bi bilo pričakovati) , pa še kotel je termično bolj obremenjen, življenjska doba krajša. res, manj se paca gornja komora, a me one ne bi mogel bolj boleti za zgornjo komoro enga ladana, cel kotel stane s prevozom k meni domov samo malo več kot vsa krama okrog hranilnika ...

Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - jokovot - 16.11.2015

aleks morda imaš švoh peč?
Kako pa imaš vezavo narejeno. Imaš WDC ali kako ti vse skupaj deluje. saj bi ti moralo najprej hišo zagret višek topote pa potem šele HT. No vsaj jaz imam tako.

peč je res med švohnejšimi. a prej nikoli ni bilo težav da ne bi mogla segret hiše, pa še je mirovala dobršen del dneva. znižano moč imam (softversko) za dobrih 15% (tovarniško naj bi bilo 18 kW maksimum, od mene znižano na cca. 15 kW). regulacija še ni priklopljena, a sem včeraj grel le z dobrimi 40°C na dvižnem vodu, približno tako kot bi z regulacijo. saj ogreva lahko kotel oboje hkrati,a to pomeni da dela v višjem režimu kot prej, ko hranilnika ni bilo (jasno, sedaj sta dva ponora, prej je bil samo eden). regulacija ni prikopljena že dobro leto, ker mi crknilo eno tipalo in se mi fržmaga dat 25€ za meter pa pol kabla s tistim drobcem platine v plehnati cevki. prav požrlo je snov, s katero je tipalo zalito v cevko in je šlo v kratek stik. pa še v tipalo zunanje temperature mi je nekak prišla vlaga in je vse zarustalo, a to sem uspel očistit.

Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - jokovot - 16.11.2015

aleks boš moral narediti regulacijo. To je velik odvzem za hišo in HT in to oboje hkrati.
Ali pa ročno urediti stvar vsaj toliko da isprobaš. Pa črpalko daj na malo hitrost.
Brez provizacije neboš vedel kje si. Moje izkušnje.

Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - Sebek - 16.11.2015

Z hranilnikom je poraba drv lahko večja, ker še ne poznaš obnašanja celotnega sistema. Tudi pri meni se je poraba drv, ko sem stari peči dogradil zalogovnik povečala. Se je pa tudi povečala udobnost bivanja v hiši, saj je zjutraj še bilo prijetno toplo v hiši, in ni bila prva misel iti, kar najhitreje zakuriti v peč.
Potem po zamenjavi peči za uplinjevalno (vigas) se mi zdi da lansko zimo nisem skuril nič kaj manj drv kot predlani z starim kotlom. Šele letos sem ugotovil kako moram imeti nastavljeno maksimalno temperaturo dimnih plinov, da mi kotel dalj časa gori. Prej je kotel delal na 100% obratov ventilatorja in je bila temperatura dimnih plinov 170-180°C, sedaj pa sem zmanjšal maksimalno temperaturo dimnih plinov na 145°C, ventilator se sedaj vrti50%, ko je kotel na delovni temperaturi, a temperatura dimnih plinov se še vedno giblje med 160 - 170°C. Tako kotel gori tudi do 2 uri dalj časa in bolj nafila zalogovnik.

Sem pa imel tudi sam enak občutek ko sem dogradil zalogovnik kot ti. Sedaj pa ga nebi odstranil za nič nasvetu.

jokovot Napisal:aleks boš moral narediti regulacijo. To je velik odvzem za hišo in HT in to oboje hkrati.
Ali pa ročno urediti stvar vsaj toliko da isprobaš. Pa črpalko daj na malo hitrost.
Brez provizacije neboš vedel kje si. Moje izkušnje.
črpalko imam že na najnižji stopnji. se pa zavedam kar praviš: oboje je veliko breme.

Sebek Napisal:Z hranilnikom je poraba drv lahko večja, ker še ne poznaš obnašanja celotnega sistema. Tudi pri meni se je poraba drv, ko sem stari peči dogradil zalogovnik povečala. Se je pa tudi povečala udobnost bivanja v hiši, saj je zjutraj še bilo prijetno toplo v hiši, in ni bila prva misel iti, kar najhitreje zakuriti v peč.
Prijetna misel ...

Sebek Napisal:Potem po zamenjavi peči za uplinjevalno (vigas) se mi zdi da lansko zimo nisem skuril nič kaj manj drv kot predlani z starim kotlom. Šele letos sem ugotovil kako moram imeti nastavljeno maksimalno temperaturo dimnih plinov, da mi kotel dalj časa gori. Prej je kotel delal na 100% obratov ventilatorja in je bila temperatura dimnih plinov 170-180°C, sedaj pa sem zmanjšal maksimalno temperaturo dimnih plinov na 145°C, ventilator se sedaj vrti50%, ko je kotel na delovni temperaturi, a temperatura dimnih plinov se še vedno giblje med 160 - 170°C. Tako kotel gori tudi do 2 uri dalj časa in bolj nafila zalogovnik.

Aha. Sam razmišljam v smeri turbolatorjev.
Sebek Napisal:Sem pa imel tudi sam enak občutek ko sem dogradil zalogovnik kot ti. Sedaj pa ga nebi odstranil za nič nasvetu.
sam upa na podobno ...