PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Prikopljen hranilnik - večja poraba

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
misko07 Napisal:Ne vem ce je mozno, sam razmisljam.. Sam imam narejen bypass v sistemu. Po koncu gorjenja in segretem zalogovniku bi lahk prestavil na bypass, tako izkoristil toplo pec, na recmo 30°v peci pa bi preklopil na ogrevanje iz zalogovnika... verjetno je tole prekomplicirano in predrago (elektronika, regulacija), ampk teorija pa je..
Imam nekaj podobnega, bypass, pa nisem dal ventile ki bi jih lahko krmilil z motornim pogonom, kot sem že nekje omenil pa ni še avtomatike v enem kosu ki bi krmila vse to, en kup črnih škatel pa ekstremno podraži zadevo. Logika je pa taprava vsaj kar se mene tiče. Mogoče kakšen ARDUINO ali kaj podobnega, ki pa spet potegne za sabo drag hardwer, kup AD pretvornikov, relejska kartica itd.
Tuko d.o.o. ima to narejeno (sem soavtor), pa verjetno še kdo, samo te avtomatike so potem nekoliko bolj zakomplicirane (preveč parametrov), da jih je problem obvladovati v praksi. Pa tud vsak uporablja tisto, katero zraven peči dobi...

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.tuko-elektronika.si/kco14">http://www.tuko-elektronika.si/kco14</a><!-- m -->
Opa zanimivo. Se da s to zadevo urediti tako, kot sem opisal zgoraj? Koliko tole stane?
Zadeva deluje na ta način: Nastaviš vklop "praznejnje žerjavice ON", določiš časovni zamik v minutah. Ko v peči temp pade pod nastavljeno delavno temperaturo peči in ko poteče nastavljen čas zamika. Vklopi vse aktivne dvižne vode in spravi peč na nastavljeno minimalno temp peči. Ko temp pade, preklopi v normalno praznjenje hranilnika. Koliko s tem pridobiš, hja verjetno največ v prehodnih obdobjih, ko je teh ohlajanj več. V mrazu pomoje ne privarčuješ kaj dosti, ker itak kmal spet zakuriš Smile

Nebi pa rad tu promoviral, ker ni dovoljeno. Mogoče ZS.
Časovne regulacije pri gretju ne špilajo kot bi morale, diferencialno gledanje in regulacije so bolj na mestu.
Brez časovnega zamika zadeva preveč oscilira. NPR:
peč 75
zalogovnik: 70

Izklop polnjenja zalogovnika. Če greš takoj v praznjenje žerjavice, se zna velikokrat zgoditi, sploh pri talnem gretju, da se bo peč pregrela nazaj na 80°C(ko imaš še veliko žerjavice) potem imaš spet izklop praznjenja žerjavice vklop polnjenja hranilnika... sem kar nekaj ur zraven presedel... Časovni zamik tukaj stabilizira zadevo. Kar je možno spraviš v hranilnik, potem pa praznjenje žerjavice in izklop hranilnika. Pri radiatorjih teh težav verjetno nebi bilo toliko. Seveda diferencialno krmiljenje ostane, govorimo tukaj o zamiku 5-15min.
Naša peč (TR20),se po koncu kurjenja tudi ohlaja,vendar do temperature kotla 50 stopinj.
Včasih opazim,da regulacija niti ne vklopi črpalke za polnjenje zalogovnika,ampak samo odpre mešalni ventil,da vroča voda termosifonsko odide v zalogovnik,in ko na povratku pade temperatura pod minimalno nastavljeno se mešalni ventil zapre.
To se ponavlja tako dolgo,dokler se kotel dovolj ne ohladi.
Seveda je vse to nastavljeno v regulaciji,ki ima veliko parametrov s katerimi se nastavljajo različne diference pri določenih pogojih, itd.
V kotlu je 190 litrov vode,zato se ta količina toplote pozna,pri ogrevanju,glede na to,da sta zalogovnika skupaj 1600 litrov.
Hvala za odgovore in informacije . Je to brez ali z regulatorjem ogrevanja(wdc20)?Pozabil pa sem še dodati bojler(toplotna črpalka za sanitarno vodo) za sanitarno vodo,kam in kako ga vezati. In še eno "hecno" vprašanje. Je možno imeti ogrevanje "termosifonsko","gravitacijsko",če sem prav napisal ne vem, pri takšni vezavi? Hvala

Priložene datoteke
.jpg   22128277D priporočljivo.jpg (Velikost: 34,1 KB / Prenosi: 640)
nepravilno povedano. pri tej vezavi paktično ni termosifona (odvisdno od izvedbe priključkov samega hranilnika). od originala, ki sem ga narisal, tukaj ogrevalni krog iz hranilnika pobira res tik pod vrhom in si mogoče profitiral kakih 25 litrov volumna. pa še to je odvisno od izvedbe priključkov hranilnika, ker eni so izvedeni tako, da ne bi profitiral nič. edino kar bi "pridobil" je zamik ogrevanja hiše za ene 10 minut. slabost pa je, da gre ves tok za ogrevanje direkt iz hranilnika. pri moji originalni skici gre v začetku kurjenja vse ogrevanje iz kotla, in nič iz hranilnika. tako tudi pri popolnoma praznem hranilniku sistem začne ogrevati takoj ko požene kotlovna črpalka. nato, dokler deluje kotlovna črpalka, se sistem greje iz kotla, šele nato iz hranilnika. pri tej vezavi kot si jo "popravil" tudi ni možno izkoriščati rezidualne toplote žerjavice, ker bo kotel "v fazi žerjavice" večino časa hladnejši od vrha hranilnika in ti bi ta voda grdo mešala zgornji del. pridobitev: 0.
Jaz pa imam tako vezan "spodnji del" (povratki). Prejšnja leta sem uporabljal "boost" funkcijo na seltronu. Ker se je hiša že hladila, sem primankljaj nadomestil, med kurjenjem.

Problem je bil, da je "kotel lahko počepnil". Vrh zalogovnika se ravno segreje na 50°C. "Boost" zahteva 45°C in odpre mešalni ventil. Povratek radiatorjev gre direktno v zalogovnik (namesto do T kosa, kjer bi šel ali v kotel ali v zalogovnik ali mešano). Kotel dobiva hladno vodo iz zalogovnika namesto mlačno od povratka iz radiatorjev.

Zato je ventil od dviga povratka bolj zaprt/priprt. Posledično kotel ustvarja manjši pretok vroče vode v zalogovnik, manjši kot ga črpajo radiatorji iz zalogovnika. Vrh zalogovnika se začne hladiti.

Zato se mešalni ventil od radiatorskega kroga še bolj odpre (da bi dosegel 45°C), in še hitreje črpa vodo iz zalogovnika... Začaran krog.

Temu sem se izognil tako, da sem boost funkcijo vključil kasneje.

Vezava povratka "na T kos" je po moje bolj primerna pri vremensko vodeni (ali kaki drugi) regulaciji, kadar črpalka neprestano deluje. Pri regulacijah preko termostata pa je po moje bolje hidravlično ločeno, kot zagovarja franmaln. Takrat bi vsak vklop/izklop črpalke ogrevalnega kroga zahteval takojšnje popravke"ventila dviga povratka" v kotel. Ventil dviga povratka se ne odzove v trenutku, temperatura povratka bi nihala.
Osebno sem rešiš zadevo hitrega zagona drugače in sicer z dvostopenjskim polnjenjem.
Na povratku imam tropotni ventil z pogonon. Peč polni zgornjo tretino do 60°C potem pa vgrajen kapilarni termostat v zalogovniku prekrmili da začne z ogrevanjem celotnega zalogovnika.

Priložene datoteke
.jpg   dvostopenjski povratek2 (Small).jpg (Velikost: 28,76 KB / Prenosi: 488)
"aleks"]nepravilno povedano. pri tej vezavi praktično ni termosifona (odvisno od izvedbe priključkov samega hranilnika). od originala, ki sem ga narisal, tukaj ogrevalni krog iz hranilnika pobira res tik pod vrhom in si mogoče profitiral kakih 25 litrov volumna. pa še to je odvisno od izvedbe priključkov hranilnika, ker eni so izvedeni tako, da ne bi profitiral nič. edino kar bi "pridobil" je zamik ogrevanja hiše za ene 10 minut. slabost pa je, da gre ves tok za ogrevanje direkt iz hranilnika. pri moji originalni skici gre v začetku kurjenja vse ogrevanje iz kotla, in nič iz hranilnika. tako tudi pri popolnoma praznem hranilniku sistem začne ogrevati takoj ko požene kotlovna črpalka. nato, dokler deluje kotlovna črpalka, se sistem greje iz kotla, šele nato iz hranilnika. pri tej vezavi kot si jo "popravil" tudi ni možno izkoriščati rezidualne toplote žerjavice, ker bo kotel "v fazi žerjavice" večino časa hladnejši od vrha hranilnika in ti bi ta voda grdo mešala zgornji del. pridobitev: 0.

Namen narisati izhod dvižnega voda je bil samo shematsko, ne zaradi same zgornje višine ponavadi imajo zalogovniki znotraj že narejeno cev poševno navzgor.
Ta pobira vodo skrajno zvrha, sicer pa 10 cm pri 1000l je 50l+prostornina bodna navrhu je skupno cca. preko 100l 10%, tako da razni samograditelji zalogovnikov brcnejo v temo je pa res da pri počasnem ohlajevanju to ne igra posebne vloge.
Pri prehodnem vremenu ko ne kurimo vsak pa vsaka stopinja šteje, je pač razlika če ti bojler zadostno ogreje ali pa ponovno kurjenje.?
Praviš tudi da je slabost da gre ves tok za ogrevanje direkt iz hranilnika. Zakaj? Nazoren primer ti je akumulator v avtu, a morda avto po napolnitvi manjka energije po zagonu avtomobila prekine povezavo in napaja porabnike direkt iz altenatorja? Moje mnenje je da zalogovnik mora in ga kompenzira in stabilizira celoten sistem ne pa izključno shranjuje energijo.
Kaj se tiče skice 22128277 pa mi razloži kam grejo kW ko je zalogovnik pregret na 80°C žerjavice pa ni več. Dvižni vod ogrevanja črpa od kje iz zalogovnika ali peči kaj pri tem sistemu definira od kje bo črpalo?
Moje mnenje je da bo tok prevladal skozi zalogovnik, ker ima peč večjih hidravljičnih ovir po drugi strani pa malo iz zalogovnika malo iz peči s tem da se v peči ne izvaja gorenje je to minus oz.ti peč služi kot radijator, (če imaš vplinjaka), če je klasika pa še slabše ker je loputa odprta.
Glede te vaše žerjavice vam lahko podam moje izkušnje.
Ko sem imel nastavljeno loputo zraka nastavljeno na 90°C sem v zalogovniku dosegel največ 75°C loputa se je zaprla pri 90°C in če je bilo v tej fazi goriva še na voljo se je to spremenilo v žerjavico posledično je peč delala kot brez HT.
Ko pa imam sedaj nastavljeno na 100°C segrejem zalogovnik na 90°c in gorivo pogori do konca.
Pomembno je da v kotlu nakoncu ni preveč drv. Instaliral sem si indikator kateri pri 80°C zalogovnika odspodaj posveti takrat je lahko minimalno drv v kotlu, nikakor pa več ne polnim.

Moje mnenje in izkušnje, če se motim me popravite.

Priložene datoteke
.jpg   22128277A (Small).jpg (Velikost: 29,57 KB / Prenosi: 443)
Tole tvoje dvostopensjko polnjenje pa tudi ne vem ce ima kak smisel. Razen ce imas vorlauf iz peči manj kot 60. Ce imas vec kot 60, ti ga itak polni od vrha navzdol s temperaturo vorlaufa.
Nekateri proizvajalci priporočajo
<!-- m --><a class="postlink" href="http://home.amis.net/wvterm/m_kotli_01_01.htm">http://home.amis.net/wvterm/m_kotli_01_01.htm</a><!-- m -->
Vorlauf je več kot 70°C ker imam nastavljeno varovanje povratka na 60°C.
Zadeva je dejanjsko zelo uporabna ko je zalogovnik prazen je pa velika potreba po ogrevanju ali topli vodi, zelo hitra odzivnost.
Zelo je tudi uporabno poleti ko solar v deževnih dnevih ne deluje pa vemo da bo naslednji dan sonce(napoved)nastavim termostat na 90°C in zakurim tako mi zalogovnik ne segreva po celoti ampak samo zgornji del in imam spodnji del rezerviran za kolektorje.

Priložene datoteke
.jpg   DSC_0321 2 (Small).jpg (Velikost: 84,29 KB / Prenosi: 404)
Koliko je videt je iz strani proizvajalca VW terma optimalo ogrevanje HT potem pa vse ostalo. Tudi sam mislim ,da je tako naj bolje. Kater regulacija je za takšno polnjenje HT preko mešalnega tri potnega ventila.
1 ... 20 21 22 23 24 ... 26 Pojdi na stran 
Iskanje po temi