PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Prikopljen hranilnik - večja poraba

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
10% več?
Niti teoretično!
Moja peč ima volumna 35l vode kar znaša zračunano 2,17kWh, za ogretje zalogovnika 1250l iz 30 na 90°C pa potrebujem cca. 90kWh.
Pri takšnih podatkih težko +10%, moj izračun je 2,2%.
Večje rezultate izkoristka dobiš če vsaj enkrat tedensko detaljno očistiš peč +5%,
še večje rezultate pa dobiš z suhimi drvmi pod 17%vlažnosti.
Če kuriš recimo drva 20% vlažnosti imaš vsaj 6% slabši izkoristek.
Se opravičujem računanje me je zaneslo in nisem upošteval da se v času polnjenja zalogovnika vrši tudi ogrevanje hiše tako da se izvrši dodatnih 30kWh tako da je skupno 120kWh tako da je procent preostale energije v kotlu 1,8%.
LP, Franc
No, saj zna Brezdomec tudi dati številke na papir in poračunati za svoj kotel.

Mogoče je ocena 10 % res pretirana, ali pa mora biti delež vode v peči napram zalogovniku večji. Pri meni voda v peči predstavlja 11,3 % vse vode v peči + zalogovniku, medtem ko pri franmalnu voda v peči predstavlja zgolj 2,7 % vse vode.

Torej bi se v teoriji jaz lahko približala Brezdomčevi oceni (v praksi pač bolj težko).

Vendar v realnosti se meni ne splača ohlajati peči na račun ogrevanja hiše, ker je poraba moje hiše tolikšna, da kurimo vsakodnevno in se mi ne splača ohlajati peči. Cost benefit avtonomije ogrevanja hiše napram času segrevanja peči, al tko nekako.
Eno je volumen zalogovnika drugo pa je vložena energija v njega.
Če računaš samo delež skupne vode napram peči ni baš relativni rezultat.
Osebno merim proizvedeno energijo v kotlu z kalorimetrom.
Brezdomec Napisal:.... Teh nekaj kWh lahko pri majhnem zalogovniku nanese blizu 10% več v zalogovniku,.......

Kar seveda ni enako 10% manjša poraba drv. Ugibal bi, da je zaradi tega pri meni kake 5%.
Računati si ne "upam", ker je vse skupaj preveč kompleksno.

- kolikšen del toplote bi ušel skozi dimnik, kolikšen v kurilnico
- ker bi bila kurilnica ob nepraznjenju kotla bolj topla, bi več toplote šlo v bivalne prostore, zemljo, skozi špranjasta vrata ven... Deleži?
- če bi bila kurilnica toplejša, bi STČ (deluje tudi pozimi) imela boljši COP.
-
-

Prejšnja leta, ko sem kuril vsak dan, včasih tudi dvakrat na dan, kotla nisem "praznil" ravno zaradi toplejšega zagona, pa tudi kurilnica bi bila verjetno za moj okus prehladna.

Kakorkoli že, tudi če bi bil prihranek 10%, pri porabi 6-7 prm drv (ocena za letošnjo sezono) zaradi tega ne bi obogatel.

Gre za to, da živimo v dobi kjer se gleda na vsak % izkoristka (avtomobili, električne naprave, termopan okna,...). Spodobilo bi se, da kotlovska regulacija izkoristi tudi ta "preostanek" žerjavice.
Citat:Gre za to, da živimo v dobi kjer se gleda na vsak % izkoristka (avtomobili, električne naprave, termopan okna,...). Spodobilo bi se, da kotlovska regulacija izkoristi tudi ta "preostanek" žerjavice.

Točno to. Ker moja peč je pač taka, da ne ugasne tako kot bi pipco za olje zaprl.

Na grafu, ki sem ga zgoraj kazal, se "ne vidi", da je v peči še kar nekaj žerjavice. Toliko je segrelo, da je Samson priprl, vendar s prepočasnim porastom °C/min, da bi vklopilo črpalko. Če bi pognalo črpalko, bi temp. v peči padla, in bi žerjavica ponovno začela goreti (žareti), pa ne, tako da je zjutraj včasih še kar preko 80° v peči.

Tega jim na seltronu ne morem dopovedati, ker bi bilo čisto enostavno dodati kakšen pogoj ali dva za vklop črpalke v takšnih primerih.
Najbrž ne bi bilo težko Seltronu spremeniti logiko WDC, da popolnoma ohladi kotel, a kot je Brezdomec sam ugotovil, je to v nasprotju z logiko hitrega zagona in dosego delovne temperature kotla.

In če bi že hotel "izvleči" iz kotla kar se da, bi moral imeti še neko avtomatiko, da ko drva pogorijo, zapre vlek oziroma dimno loputo.
Saj ni treba kotla ohladiti na 30°, že iz temp. 95 na 50 bi bil uspeh (nekaj ciklov, dokler žerjavica ni sposobna več pogreti)

Glede ohlajanja kotla - kaj pa tisti, ki kurijo na dva dni ali več, ali pa v prehodni sezoni?

Evo, tole se dogaja ob koncu gorenja - dokler je porast temp. v peči dovoljšen (modra črta), še vklopi črpalko, potem pa ne več.

[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/3c/Hu/2HHooYIY/captureunichr("46")jpg[/img]
nekateri kotli, recimo etini, imajo vgrajeno funkcijo ki izkorišča "rezidualno" toploto iz žerjavice. taki hkrati tudi sami krmilijo povratek. vendar, zdaj tule berem da imate nekateri tako nizke porabe (če sem prav razumel 6-7 prm na sezono??), da je taka funkcija zanemarljiva. pravzaprav se pri taki mali porabi sploh ne splača investirati v kako bolj fino kurilnico na polena. vprašanje če se polenska kurilnica sploh povrne. sam ne pokurim manj kot 13, raje 14 prm letno (letos bo več, ker sem včeraj pospravil zadnja polena od nakupa 2015, cca. 13,xx prm, ostane mi pa še vsaj 7 tednov kurjenja) . tu se pa tudi 10% že pošteno pozna.
Re: Viadruska in peleti v prehodnem obdobju.
V tej temi je slika moje peči in dodatni dif termostat (condar okoli 30€) za vklop/izklop črpalke za dvig povratka. Če dobro pogledaš kje so tipala bo vse jasno, dif temp pa je nastavljena cca 14°C. Ko sta peč in hranilnik segreta in je dif manjša od nastavljene se črpalka izkolpi dokler se temp v peči ne dvigne in ponovno vklopi črpalko in dela to naprej kot "žmigavc" ko pa peč ne more doseči višje temp pa se črpalka ne vklopi več in peč ne ohlaja hranilnika.
To je to za ta denar.
ja, saj. to je to, sem že prej videl v temi o viadruski. ampak, če človek (brezdomec) ne pokuri več ko 6-7 metrov, kaj bi se s tem zafrkaval? to pride v poštev bolj za nas, ki požgemo okrog 15 ...
@ aleks, prejšnje sezone sem bil blizu tvoji porabi. Izolacija naredi svoje.

Ravno pri malem zalogovniku, izolirani hiši ter (klasičnem) kotlu z veliko vode je lahko prihranek od žerjavice največji.

- kurim relativno redko, zagon je v vsakem primeru "mrzel" kljub temu, da zaprem loputo za vlek in tisto na izhodu na dimnik.
- traja, preden se kotel segreje, izgorevanje ob hladnih pločevinastih stenah je še slabše kot sicer.
- končno se kotel ogreje in spodobno gori, hiša porabi malo energije, majhen zalogovnik se hitro segreje.
- potem bi pa še žerjavico vrgel skozi dimnik.

Pri drugačni konfiguraciji so prihranki zaradi izkoriščanja žerjavice (še) manjši. Tako v količini drv, še bolj pa v %.

Fasada (kljub samogradnji) se bo finančno povrnila po nekaj desetletjih. Poanta mi je bila manj cepljenja, nalaganja, prostor za drva za 2 sezoni kurjenja, pa zalogovnik sem projektiral na izolirano hišo, nimam prostora za "bazen od zalogovnika" v hiši.
Ne vem ce je mozno, sam razmisljam.. Sam imam narejen bypass v sistemu. Po koncu gorjenja in segretem zalogovniku bi lahk prestavil na bypass, tako izkoristil toplo pec, na recmo 30°v peci pa bi preklopil na ogrevanje iz zalogovnika... verjetno je tole prekomplicirano in predrago (elektronika, regulacija), ampk teorija pa je..
ko pride pri meni v fazo žerjavice že spim. torej bi moral imeti nekaj skrmiljeno, da me ni treba zraven.

po mojem bom nehal študirat izkoristke kurilnih naprav in naredil tako kot brezdomec. za začetek dobrih 10 cm na fasado.
1 ... 19 20 21 22 23 ... 26 Pojdi na stran 
Iskanje po temi