PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Prikopljen hranilnik - večja poraba

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trenutno imam montirano tole: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.first.si/2012/www.first2012/izdelki/dtc1002/a-DTC100-2.htm">http://www.first.si/2012/www.first2012/ ... C100-2.htm</a><!-- m -->

Kam bi lahko uturil tisto zadevo iz conrada.. Ne vem, ce pride to meni v postev..
misko07 Napisal:hm, tole se pa tud meni delno dogaja.. Pec segreta na skor 90°C, zalogovnik na 80 zgoraj... First vroce vode ne posilja v zalogovnik, zato temp. v peci izhlapi v dimnik, oz. se pec pocasi ohlaja... Je malo skoda te energije, kaj lahk nardim... Aja, to je po koncu kurjenja.
Znizaj nastavljeno diferenco. Pise da se lahko nastavi od 1-15. Pa upam da imas na ustreznem mestu tipala (dno zalogovnika, vrh peči).
Kako se nastavlja diferenca ne vem. Vprašaj first in mi zaupaj. Najbrz je kje v navodilih (www?) omenjeno .
Je imel sorodnik tak termostat, in me firbec matra kako se nastavi diferenca

Upss, vidim da ima tale dodatni gumb za diferenco. Svak mislim da ga ni imel. Je imel samo za željeno temperaturo bojlerja. .
Citat:Pa upam da imas na ustreznem mestu tipala (dno zalogovnika, vrh peči).

Ne vem če bo to vredu. Dno zalogovnika ima npr. 35°C, vrh 80°C (je že delno spraznjen). Če je temp. peči npr. 45°C (bolj kot ne hladna), bo ob diferenci <10°C začelo teh 45°C pošiljati v HT in precej mešati zadevo.
Ob takšni postavitvi tipal bi moral dati še vsaj en pogoj in sicer minimalno temp. peči.
Diferenca se nastavlja z vrtljivim gumbom, najmanjsa mozna je 5°C.
M|ha Napisal:
Citat:Pa upam da imas na ustreznem mestu tipala (dno zalogovnika, vrh peči).

Ne vem če bo to vredu. Dno zalogovnika ima npr. 35°C, vrh 80°C (je že delno spraznjen). Če je temp. peči npr. 45°C (bolj kot ne hladna), bo ob diferenci <10°C začelo teh 45°C pošiljati v HT in precej mešati zadevo.
Ob takšni postavitvi tipal bi moral dati še vsaj en pogoj in sicer minimalno temp. peči.
tudi to je res. Ampak to ze sedanja pamet pocne(goreca pec hladnejsa kot vrh zalogovnika.) Vsaj moja. Med polnim delovanjem je temperatura peci slabih 75C. Proti koncu gorenja se pec ohlaja proti temperaturi povratka, in posilja nizjo temperaturo v zalogovnik kot je na vrhu zalogovnika.
Sicer pa ni veliko proizvakacev ki svetujejo povratek 45. Vecina ie vsaj na 55. Jaz sem na 60. Se pravi nizje temperature ne more poslati v zalogovnik.
Kaj pravite pa na tako vezavo za potrošnjo celotne energije peči in ne samo viškou. Sam se tako ogrevam po končanem gorenju do 5ur, odvisno od mraza nato štarta šele zalogovnik. Vezava preklopnega ventila pa čist simpl. Ko začne peč goreti, dimno tipalo razklene fazo, ko pride tem. v peči nad 50C sklene tadrugi termostat kontakte, ko peč pogori sklene tipalo dimnih plinou in preklopni ventil obrne, tako da gre povratek iz radijatorev v polnilno pipo, ko pade tem. v peči pod 50, termostat razklene in preklopni se obrne na zalogovnik.

Ob enem mi pa še ta rele izklopi črpalko kotla in zapre mešalni ventil na peči.
Peč imam pa klasiko na drva in je tudi meni bilo žal, da gre cela z žerjavico razgreta peč ponoči skozi dimnik
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/31/bJ/2ZgwvsaG/jouunichr("46")jpg[/img]
M|ha Napisal:Tole tudi mene jezi pri Seltronu. Eden izmed pogojev za vklop črpalke je dovolj hiter porast temperaure v peči (°C/min) in če je ta premali, je lahko HT npr. zgoraj 80°C, spodaj 40°C, v peči 92°C, pa ne bo zagnalo črpalke. :oops:

Ob priliki si bom naredil dodatno elektroniko, da poberem še tisto energijo iz peči po koncu gorenja, na Seltronu pravijo, da tako pač je, pa sem predlagal da malo popravijo firmware.

EDIT:
Še slika, da se ve o čem govorim, kaj se dogaja po koncu gorenja. Temperatura povratka je v tem primeru nerealna, ker je mešalni ventil za povratek zaprt. Če se vklop črpalka za polnenja, ta temperatura (rdeče) strmo pade, ker se je v tako dolgem času HT na dnu že ohladil.

[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/19/QU/3USqEoCB/wpss201602070001-copy-smunichr("46")png[/img]

A mi lahko pojasniš to tvojo situacijo zalogovnik navrhu 80°C, spodaj 40°C, v peči 92°C.
Na grafu pa imaš v trenutku izklopa črpalke zgoraj 82°C, v peči 80°C temperaturo povratka pa 78°C.
Temperatura spodaj v zalogovniku 40°C koga farbaš? ali imaš probleme z tipali?
Drugače seltr.. deluje kaj se mene tiče čist vredu.
Kaj se tiče praznenja peči pa ti energija pridobljena (v 50min 8°C), ne bo pomagala polniti hranilnik.
Najbolj idealno bi bilo če bi vzporedno z pečjo vezal preko črpalke en dodaten radijator in brezveze ogrel nekje stran eno sobo do popolne ohladitve peči.

Če bi imel spodaj v zalogovniku 40°C in če imaš nastavljeno željeno minimalno temp. povratnega 60°C, bi imel v peči max. 70°C.
No, no, umiri se. T4 ni temperatura HT spodaj, ampak temp. dvižnega voda. Temperatura na dnu HT se sploh nikjer ne meri.

Shema 414b!
Vem da se ne meri ti si napisal
"je lahko HT npr. zgoraj 80°C, spodaj 40°C, v peči 92°C, pa ne bo zagnalo črpalke."
Ja, ampak ne v povezavi s sliko. Napisal sem "ekstremni" primer, ko se črpalka prav tako ne vklopi.
franmaln Napisal:Kaj se tiče praznenja peči pa ti energija pridobljena (v 50min 8°C), ne bo pomagala polniti hranilnik.

No ja, recimo da ima peč 80l vode, ki je segreta na 90°C - meni se to ne zdi zanemarljivo.
M|ha Napisal:No, no, umiri se. T4 ni temperatura HT spodaj, ampak temp. dvižnega voda. Temperatura na dnu HT se sploh nikjer ne meri.

Shema 414b!

Meri ti T1 ko se odpre mešalni povratka do konca. Takrat ti pokaže temperaturo iztoka vode v peč.
V peči ti je ostalo, če računamo da peč ohladimo do zadnjega W-ta:

Koliko kW je potrebnih, da segrejemo 80l vode za 70°C?
80kg*4,2KJ/kgK*70K=23520KJ
=6,54kWh, z predpostavko da ima kotel recimo 70%izkoristek
=4.57kWh kar pa je, če ima tvoja peč recimo 24kWh,
za celih 11minut delovanja pri polni moči.
Si me prehitel .....
Skratka "drobiž", ki ni omembe vreden.
Pa tudi ta energija akumulirana v peči ne "pobegne" v celoti v dimnik, temveč ogreva tudi kurilnico
Imam klasičen kotel in (samo) 1000l zalogovnik. Prejšnja leta sem zalogovnik polnil tudi v drugem, včasih tretjem krogu (rekord nekaj čez 100°C po celem zalogovniku). Neizolirana hiša pač potrebuje energijo, litraža zalogovnika pa majhna.

Letos, ko je na stenah stiropor, nalagam manj, zalogovnika ne segrejem v celoti. Ko žerjavica ugaša, tipkam po WDC 20. Odprem dvig povratka, vklopim črpalko in "pocuzam" še tiste kWh iz kotla. Če sem ravno prav naložil, se začne povratek ravno ogrevati (zalogovnik je poln v celoti), T kotla pa pade pod 50°C.

Vseeno mi je, če s "pretiranim" praznjenjem hladim vrh zalogovnika, saj mi v radiatorjih zadošča okoli 30°C. Zadnji teden kurim vsak drugi dan, kotel bi se do naslednjega kurjenja v vsakem primeru ohladil. Teh nekaj kWh lahko pri majhnem zalogovniku nanese blizu 10% več v zalogovniku, če je to drobiž, pa kakšna naj bo temperatura kurilnice, je subjektiven pogled. Če se nastavitve TČ optimizirajo v nulo, zakaj se pa kotli na drva ne bi smeli.

P.S. Ker imam kotel v isti etaži kot bivalne prostore, mi to tipkanje po WDC ne predstavlja problema. Ne vem, pa če bi se mi za to "malenkost" dalo hoditi po stopnicah.
1 ... 18 19 20 21 22 ... 26 Pojdi na stran 
Iskanje po temi