Podstavek sem sam naredil tako, da sem čez siporeks postavil dve debelostenski cevi 40x40mm, nanju pa vložek. potem sem nedaljeval z obzidavo. Na zadnji sliki se mogoče lahko dobi malo predstave o tem kar pišem. Nikako pa spodej ne delati plošče, ker mora tam zajemati zrak, ki ga ogreje in na vrhu izhaja ogret.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.podsvojostreho.net/vsebina/spletniki/samojed/obzidava-kamina/2439">http://www.podsvojostreho.net/vsebina/s ... amina/2439</a><!-- m -->
Audi,podstavek-noge naj ne gledajo čez rob kamina, podstavek naj služi le kot podstavek, ne združuj ga z zidom.
Ko bo kamin že postavljen na podstavku, šele potem se loti zida, ta naj bo odmaknjen 5cm od podstavka ali celo 10cm, tako bo obzidava izpadla bolj masivna, pa še granitno polico daš lahko pred vrata kamina, ker ob odpiranju vrat-šipe, pade ven malo pepela in iz police je lažje obrisat pepel.
Torej zid ločen od podstavka in pozidaj do stropa.
Za malto-lepilo zidanje podstavka in zidu, uporabi fliesurit plus, glej da bo res plus, ta je primeren za vročino. Ko bo zid gotov ti odsvetujem frajhanje, lepše in lažje ti bo da na zid z gladilko naneseš isto fliesurit plus, nanesi ga toliko da dobiš gladko površino, da skriješ fuge in manjše netočnosti pozidave, počakaj 2 dni, da se posuši.
Potem nanesi še en sloj tega lepila, na sveže lepilo položi demit mrežico(stane 0,80eur/m2, preprečuje pokanje površine), na vogale daj kovinske kotnike (dobiš 4m dolge, to je vogalnik z 2 cm stranicama ki so naluknjane, odšipneš jih z kleščami na želeno dolžino, s kotniki dosežeš bolj ostre in ravne vogale).
Potem z gladilko zagladi maso čez mrežico in postrgaj odvečno lepilo. Če se ti kaj mrežice strga, jo enostavno zaflikaj z drugim kosom.
Ko je ta nanos suh, naredi nov tanek nanos z jubolinom, zbrusi z finim brusnim papirjem, potem pobarvaj z jupolom.
Kupi kar 25kg fliesurit plus, ga boš rabil za zidanje in "ometavanje", preračunaj koliko m2 mrežice plus 2m2 za rezervo-flikanje, 3kg juboilna, 3 kg jupola.
Sliši se komplicirano, v bistvu je pa čist enostavno, kar samo se ti pokaže kako in kaj je treba naredit, najbolj važno pa je da te bo vsaj 5x ceneje prišlo, kot če bi dal komu delat.
ja sam scania 730...nerazumem kje potem zidam z zidaki a od tal do vrha? za podstavek uporabim pa siporeks?potem to nanesem to maso lepo zagladem, dam mrežco čez pokitam prebrusm ter prebelim...če bi pa rad vidu cegu pa nič od teh fines? potem pa sm eno poličko dam magar iz hrasta pa je...za izgled npr.?
Podstavek naj ima isto dimenzijo širine in dolžine kot sam kamin, torej ko bo kamin postavljen, pogledaš iz tlorisa in ne smeš videt podstavka (tako kot bi gledal na avto iz 3. nadstropja, ne vidiš gum, kajne).
Ko bo kamin že postavljen na podstavku, pa z 10cm razmakom od podstavka začni vzporedno zidati zid,ki ga začneš od tal, torej prvo vrsto položiš na tla in tako do stropa. Prvih 40 cm v višino zidati tak zid se ti bo morda zdelo nesmiselno, ker imaš že podstavek, a če hočeš da bi zid zidal od podstavka dalje, se boš namatral da ujameš linijo in ustrezen razmak med kaminom in zidom. Za prvih 40 cm(oz. do višine kurišča, jaz npr. ga imam na 50 cm) lahko zidaš z siporexom, ker tam je itak hladno in še ceneje kot šamot ali zidaki.
Ni treba da je siporx., s katerim zidaš spodnji del zida iste dimenzije kot zidaki, ki so višje, itak gledaš samo da je zunanja linija ravna, notranja ima lahko par cm zob med prehodom iz siporx na zidake.
Če bi rad videl zidake v končni izdelavi, moraš biti toliko bolj natančen pri zidavi, enakomerne horizontalne in vertikalne fuge, kar je precej zahtevnopa še zidaki bi morali biti novi in nič okrušeni za lepši izgled. Če pa jih pokriješ z mrežico in kitom, bi pa lahko dobil kake stare od porušenega dimnika ali stare hiše.
Moj kolega si je pozidal tako da se vidijo zidaki, potem še prelakiral, da se fuge ne umažejo oziroma se jih da z vodo očistiti. Ti povem da ni tako lepo, vidiš vsako napako zida, videz podoben kot imajo picerije za pice pečt. Stene bele, kamin pa oranžen, odvisno od okusa, a meni to ni. Bolj nobel zgleda bel blok, zidaki pa dajo rustikalni videz.
Poličko daš lahko iz hrasta, a je bolj občutljiva kot granit, pri odpiranju vrat če ti pade le malo pepela bo še ok, a včasih pade košček žerjavice, to bi znalo poškodovat les, če ne boš hitro umaknil žerjavice. Če daš les, ga vsaj fajn na debelo prelakiraj, da žerjavica ne poškoduje lesa tako hitro.
Preklada nad kaminom? Preklado daj le na obzidavi nad šipo, da povežeš levi in desni zid, na prekladi pa potem zidaš dalje vrsto po vrsto do stropa. Ne dajaj pa peklade direktno na kamin, zakaj bi jo!?
Če bi rad kombiniral obzidavo z opečnim ciglom in siporeksom, potem bolje da daš v spodnji del siporex, od konca višine kamina pa opečni cigel ali šamot. Pozidaj do stropa.
Odprtino lahko narediš ob strani te pozidave, v odprtino vstaviš rozeto, ki ima možnost odpiranja in zapiranja lamel (ob daljšem kurjenju ne želiš izpihovanja, le akumulacijo, npr. za vikend, ko kuriš cel dan).
Če se odločiš za vgradnjo takšne rozete, potem moraš narediti enako odprtino tudi pri tleh te obzidave, zaradi cirkulacije zraka. Takšne rozete imam jaz naprodaj 2 kom., če te zanima, ti dam več info na ZS.
zanima me kako bi postavil kamin z nogami pred izdelavo tlakov? Bil bi postavljen na betonsko ploščo. Kako je z izolacijo pod njim? ali se ga lahko ze v štartu dvigne na višino tlaka s podzidavanjem in potem tlaki samo okoli njega?
Iščem na forumu in ne najdem teme kjer bi postavljali kamin z nogami pred tlaki.
se link do kamina [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")svetkaminovunichr("46")si/indexunichr("46")php?dispatch=productsunichr("46")view&product_id=800[/url]
v kratkem imam namen pozidati kotni kamin, nekaj v tem stilu:
[img]httpunichr("58")//imgunichr("46")archiexpounichr("46")com/images_ae/photo-g/contemporary-corner-fireplaces-wood-burning-closed-hearths-65098-1508727unichr("46")jpg[/img]
Ker takšnega še nikoli nisem delal me zanima nekaj stvari:
1. Zanima me kako prestavim dimniška vratca. Dimnik je v kotu, vratca 10cm nad tlemi, sedaj pa bi tisti kot pozidal, tako da bi dimnik ostal zaprt notri. Lahko vratca prestavim na novo steno preprosto tako, da potegnem inox cev in tam nova vratca? Še shema, siva barva je predvidena pozidava, rdeča so vratca na dimniku, črna so stene v sobi.
[img]httpunichr("58")//s8unichr("46")postimgunichr("46")org/d35bzx3w5/New_Pictureunichr("46")png[/img]
2. Kako je s preklado pri kotnem kaminu? Klasičnega sem obzidal tako, da sem dal nad zgornjo stranico preklado in je bilo...
3. Ali lahko postavim kamin direktno na laminat? Gre za novogradnjo, podni so že notri, sedaj sem se odločil za kamin namesto gašperčka. Lahko torej kar na laminatu pozidam ta kot in nanj postavim kamin, ali je zadeva nevarna. ali bi bilo potrebno izrezati poden ter postaviti na estrih. Podstavek bi bil iz siporexa, spodnji del obzidave prav tako.
Že vnaprej hvala za odgovore, ko pa naredim pa obljubim slike!
1. Dimniška vrateca komot prestaviš. Le glej da bo koleno za pomik vratec na "novo steno" pod prikljuckom od kamina in da bo koleno 45 stopinj, da bo čiščenje dimnika lažje. Torej; skoraj na tleh so vrateca, takoj nad njimi poševno priključek do dimnika na "zadnji steni", tik pod stropom pa dimniški priključek od kamina, tega ti priporočam pa na 90 stopinj, da ti toplota ne bo prehitro uhajala skozi. Po sliki sodeč gre za spartherm varia 100 2L, tovarniško ima 250 mm odvod plinov, komot daš reducirko na 200mm, s tem prišparaš na ceni dimnika in malo pridobiš na boljšem vleku.
2. Preklade ne rabiš nad steklom (če gre res za ta kamin kot se mi zdi na sliki), ker ima ohišje kamina nad šipo tak rob, ki ti služi kot preklada, od tega roba dalje zidaš. Ta rob ima na vogalu kjer se šipa "lomi" eno luknjico, ta služi temu da skozi njo daš jekleno žico, to žico fiksiraš v strop z ustreznim vijakom, ki deluje ko neko sidro. Če boš zidal z siporexom, mogoče niti nebi bilo potrebno sidranje, če pa boš s šamotom, ti pa priporočam, ker je pa to že kar precej teže.
3. Kar se tiče laminata, bi jaz na tvojem mestu z el. krožno žago nastavil globina reza 10 mm in izrezal laminat ven, to imaš narejeno v par minutah, pa si potem lahko miren. Jaz imam celo tako narejeno da so na mestu postavitve kamina polni estrihi, torej pod estrihi ni toplotne izolacije (stiropor, stirodur, tervol...), da se nebi slučajno kaj posedlo z leti.
Odločitev je seveda tvoja, naredi kaor misliš da je bolje.
Glede na to da so tla že gotova, ne vem kako boš izvedel dovod zunanjega zraka, ker dotični kamin ima priklop s spodnje strani?! Sicer obstaja rešitev tudi za to, a predvidevam da imaš to že nekako rešeno.
Sem v fazi gradnje hiše in na vrsti je gradnja dimnika. V dnevni sobi nameravam postaviti kamin, ki bi bil sekundarni grelni vir, saj bo primarni toplotna črpalka.
Kamin sem nameraval postaviti tako, kot je na slikah v priponki in sedaj se postavlja vprašanje, če je postavitev kamina in povezava do dimnika na tak način sploh mogoča. Gradbeniki so mi zatrdili, da to ne bo šlo, ampak bi morala biti dimnik in kamin drug za drugim. Je to res? Cev, ki bi povezoval kamin in dimnik bi bila diagonalno in bi prebila steno, kjer je postavljen kamin, kot prikazuje slika. Kamin bi bil pri tleh, odprtina na dimniku pa bi bila čisto na vrhu. Strop je višine 256 cm, torej takoj pod stropom bi bila odprtina.
Prosim, če mi lahko pomagate, preden zazidamo dimnik.
Zadevo z se da izvesti, vendar bodi pozoren, da bo imel dimnik zadosten vlek kljub daljšemu dimovodu.
Kakšen premer dolžino in material dimnika planiraš?
Verjetno nameravaš del, kjer bo potekal dimovod do priključka za dimnik potem zazidati?
Dimnik bo Schiedel, premer še ne vem, sem pa izvajalcem rekel, da mora biti primeren za kamin. Kako pa lahko zadostim, da bo zadosten vlek, od česa je to odvisno? Del, kjer bo potekal dimovod sem imel namen skriti z vgradno omaro, saj je to v predsobi. Ali bi ga moral skriti/zazidati?
V kolikor te cev poševno po steni vizualno ne moti je ne rabiš "skriti". Bodi pozoren na možnost čimlažjega čiščenja...
Vlek je v glavnem odvisen od preseka tuljave, njene oblike (pravokotna, okrogla,...), materiala in aktivne višine (višina od priključka peči do vrha dimnika).
Kakšno moč peči predvidevaš? Kolikšna bo akt. višina dimnika? kakšen material tuljave nameravaš uporabiti (keramika, inox)?
Pazi na zadostno višino dimnika nad streho (odmik dimnika od slemena?)
Si bom kar to temo izposodil. Imam Rueggov kaminski vložek. Pri resetkah oziroma odprtinah kjer piha ven topel zrak mi stene rumenijo in jih moram vsako leto barvati... Je to normalen pojav? Proizvajalec pravi, da je to od toplote in da ne more nič narediti.... vendar sem v dvomih.... ker če bi na začetku vedel, da bo vse rumeno ga nikoli ne bi vzel.... tudi sten ne morem vsako leto barvati... bom vse stene zagiftal s toliko barve... Prosim za idejo kaj bi to lahko bilo in kako bi to odpravil
Običajno ti madeži nastanejo zaradi praha in umazanije v zraku, ki kroži skozi rešetke. Kamin zajame hladen (tudi onesnažen) zrak pri tleh (več prahu), segret pa se dvigne in izpihne skozi rešetke. V tem primeru nimaš kaj narediti, razen da odstraniš toplozračni razpih, ali pa površino prebarvaš s pralno barvo in jo sproti čistiš.
Druga, slabša opcija (v katero sicer dvomim, se redko zgodi) pa je spuščanje zgorevalne komore, torej izločanje dima v prostor. To bi verjetno opazil tudi po vonju v prostoru...
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.