Objave: 3128
Teme: 98
Ocena:
1
Ssirovnik@
Življenski cilji so pomembni ampak glede na to da si podjetnik to prav gotovo veš. Kakšni pa ti cilji so pa je odvisno od posameznika. Ko nek cilj dosežeš si po nekaj časa zadaš drugega in si srečen ali pa tudi ne. Enim je cilj streha nad glavo, drugim avto, tretjim postavljanje pred družbo, četrtim fancy oblačila. Kaj pa za dosego teh ciljem žrtvujemo je pa spet odločitev vsakega posameznika. In kot si že napisal sam, denar ni pogoj za srečo, tako da...
Kaj potem gradbinci nimajo življenja, oziroma časa za svoje družine. Delajo svoj šiht, tako kot vsi ostali.
In tudi ti si moral zaslužiti za svojo streho nad glavo in s tem si žrtvoval čas, ki bi ga lahko preživel s svojo družino.
Mi zaradi gradnje nismo trpeli ne finančno in družinsko. Smo gradili 50 metrov stran.
Objave: 395
Teme: 6
Ocena:
0
No pol pa črtajma lastništvo in dajva tega z 880eur neto v pozicijo najemnika eno do dvo sobnega stanovanja, prištejma vsakomesečne položnice, življenske stroške.....
Da človek preživi ne rabi 2-sobnega stanovanja, pa tudi v centru mesta si ne rabi kupit le-tega - to upam da je jasno. Govorimo o preživetju, pa predvidevam da nisi doma na lokaciji kjer so najemnine do plafona nabite.
koliko nama še ostaja za brezskrbno nestresno preživljenje prostega časa?
Dovolj če nisi zahteven.
In kdo je kriv, da ta oseba zasluži samo 880eur? A naj tudi on postane ekonomski migrant?
Oseba sama, razen če je tako bolana ali invalid da ne more delati v okviru svojih možnosti - pa tudi to se da reševati - in tudi takim sem z veseljem že v življenju pomagal.
Če dobro pogledaš - pa to ne leti na kogarkoli - jim ne gre slabo tem migrantom - bog ne daj da se jih kdo dotakne ali direktno ogroža.
Objave: 36
Teme: 0
Ocena:
0
Vsak si srečo išče sam.
Če je to kup opek, za katerega je porabil ves svoj prosti čas in sredstva v desetletju odraščanja svojih otrok - odločitev je njegova. Pa čeprav se nekomu zdi še tako nesmiselna.
Ker pa smo na forumu, ki je namenjen izmenjavi mnenj, se mi ne zdi nič narobe, da se pokomentira odločitve in izračune. Še posebej, ker se pri lastnem delu ponavadi predstavi prednost nizke cene, pozabi pa v to ceno vključiti vse skrite in posredne stroške.
Objave: 1748
Teme: 14
Ocena:
1
gradnja v lastni režiji=idealna kombinacija za ločitev
Objave: 36
Teme: 2
Ocena:
0
A (pre)velik kredit na 30 let pa ne?
Ali pa življenje pri starših, kjer razmere niso urejene.
Sicer pa če niti gradnje ne zdržita skupaj, kako bo šele, če se slučajno komu zdravstveno stanje močno spremeni, se ponesreči, postane invalid...
Objave: 3411
Teme: 45
Ocena:
33
No ja, sedaj si malo zašel iz teme. Je pa res, da je tale samogradnja očitno izredno tankočutna zadeva.
@ssirovnik je samo izrazilsvoje mnenje, pa je bil popljuvan, tako kot jaz v temi:
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=4&t=63741">viewtopic.php?f=4&t=63741</a><!-- l -->
čeprav niti z besedico nisem omenil, da sem proti samogradnji. Moje opozorilo je veljalo zgolj (in nekako tako sem tudi jaz razumel @ssirovnika) na nadzor nad strokovno gradnjo.
Pa tudi ni problem gradnja kakšnega vikenda, ki ga lahko zbiješ z nekaj lesa temveč za stanovanjske hiše.
Za laike je seveda najcenejša izvedba z lokalnimi zidarji, električarji, vodovodarji itd, ki sicer imajo izkupšnje s samo gradnjo, ne znajo pa predvideti možnih posledic. Dokončni račun vsekakor pride čez leto, dve ali več, ki pa niti slučajno ni majhen.
Pa da se ne bo zopet vsul plaz nestrpnosti. Jaz nikomur ne prepovedujem samogradnje in vsakomur, ki se je loti, želim veliko uspeha pa tudi užitka ob dokončanem izdelku. In ne boste verjeli, vendar bom tudi jaz srečen za vsakega posameznika, ki bo dokazal, da je moj pesimizem neosnovan.
Objave: 910
Teme: 57
Ocena:
1
Spet se mi zdi, da teče debata o dve ločenih stvareh.
Za moje pojme gradnja v lastni režiji, pomeni, da jaz izbiram izvajalce, jaz skrbim za material. Nekatere stvari naredim sam oz kje sodelujem z izvajalcem in pomagam svojim delom.
Samogradnja pa da delam sam ali skupaj s sosedi in/ali sorodniki.
Ocena:
0
mirator: sem zelo pozitivno presenečen da še takšni ljudje obstajate
Nikjer nisem in nikdar ne bom proti samogradnji objektov - ne osebno in ne poslovno.
Nakazal pa sem smernico - in že takoj vsi vse posplošijo - a realno vemo da je zelo malo naročnikov takih ki se zares poglobijo kaj in kako bi se kupilo/naredilo in kakšna ima dejstva za podlage.
Vsaj jaz imam dnevno primere ko ljudje niti približno več nič ne dajo na garancijo za neko delo/material - jim čisto dol visi - pol je pa razlika npr. pri fasadnem predračunu v nekaj 1.000 eur - in uganite katerega izberejo kot izvajalca? Kaj se pa čez nekaj časa dogaja na taki fasadi? Jok in stok,izvajalec ki je pa delal je pa firmo vmes že zaprl in odprl novo.
Verjamem,da se marsikdo med nami trudi - ampak na žalost večina delavcev ki izhajajo iz razpadlih gradbenih podjetij oz. velikanov gradnje v Sloveniji povzročajo še dodatno škodo v celem sistemu razumevanja in pregleda trga ker samo nižajo in nižajo in nižajo cene - vodi pa to tja da na koncu nihče več ne bo imel dela - tudi naročniki ne v svojih službah ker ekonomija ne deluje tako na žalost - pa nisem rasist da se razumemo.
Kot pisano - ja - vikend iz lesa ali pa neka lopa je 1 stvar - stanovanjski objekt velikost 200 m2 ali več pa čisto nekaj drugega.
Imamo tudi v državi lep primer javne uprave ki je zrasla v nebo po številu zaposlenih in seveda tudi po stroških - namerno pa še bolj pritiskajo v kot razna podjetja/obrtnike z birokracijo.
Objave: 920
Teme: 10
Ocena:
0
Mislim, da je glavni problem v tem, da nekoga pošteno plačaš, na koncu pa naredi slabše kot bi sam, da ne govorim o tem, da jih boli k.... za kakšne nasvete, novitete, o raznih detajlih lahko le sanjaš. So seveda izjeme, ti pa so seveda malce dražji, in si jih mi "navadni" delovni narod ne moremo privoščiti. Zato pa se tudi gremo samogradnjo v taki meri.
Naj navedem le primer - ko so mi montirali Alu vhodna vrata, sem monterja vprašal, če mi lahko zrihta purenit (puren) za pod vrata, pa me je gledal kot žaba jajca in me vprašal - a misliš purpen?!? Pa tako kot sem zgoraj napisal, renomirani so za purenit gotovo že slišali, pri manj renomiranih pa je to stvar izobraževanja, zanimanja, sledenja trendom in tako naprej. Če jaz vem kaj je to purenit, kako zaboga tega ne ve človek ki se s tem ukvarja za preživetje in bi moral vedeti 100x več od mene? Pa ne gre za kakšnega garažnega majstra.
Ocena:
0
@boboo: točno to! Povej pa mi prosim koliko naročnikov pa poznaš ki bi bili pripravljeni plačati več od neke cene? Logika osnove je tukaj problem ker si večina reče: najdražjega in najcenejšega že v štartu odmislimo, z ostalimi pa se pogovarjamo naprej,
Hecno je že to,da sta se pogovarjala o Purenitu ko so se vrata že montirala in ne prej kar bi povsod drugje kot pa v Sloveniji bilo nekaj čisto samoumevnega - da se doreče kot rešitev in potrdi predhodno.
Samo kot primer tudi komu v razmišljanje: a smo Slovenci povsod tako natančni kot pri iskanju rešitev za gradnjo ali je to bolj za lase privlečeno in tukaj pričakujemo največje lopove ki nas bi obrali do kosti?