17.2.2016 ob 12:42
Sklepam, da je to brunarica narejena za bivanje in torej z vmesno izolacijo, kar jo uvršča med dobro izolirane hiše.........
Homer Napisal:@janipapillonJest bi to popravil:
Spregledal si pomemben faktor...
To je, da imaš brunarico, ki ima:
- izredno dobre izolacijske lastnosti
- izredno majhno akumulacijo
janipapillon Napisal:Jest bi to popravil:Jst bi pa tebe popravil, les ima kvečjemu povprečne izolacijske lastnosti, ne pa solidne ali dobre. 0,15W/mK je ene 4x slabše od stiropora. 25cm lesena stena ima 0,6W/m2K prevodnosti, kar je sicer bolje od neizolirane zidane bajte, še vedno pa precej več od normalno izolirane bajte (10cm+ fasade).
-les ima solidne-dobre izolacijske lastnosti
in
-les ima dobro akumulacijo
Gola stena hiše iz brun-hlodov ne gre skozi sedajni pures. Kar je bedarija, če gledam na gradnjo, kot nizkoenergetsko.
Citat:Les ima specifično toploto po Krautovem priročniku 2,8 kJ/kgK, če pa izračunam je realna vrednost za les z 9% vsebnostjo vode 1,6 kJ/kgK.Na kg že, zračunaj pa si na kubik materiala...
Torej les ima na enoto teže precej večjo akumulacijo od na primer betona, opečnega zida, šamota....
janipapillon Napisal:@Energetik810,5m bruna niso glih klasična brunarica... Potem lahko rečeš tudi da je 5m debel beton (približno enakovredno) odlična izolacija. :mrgreen:
Ali lahko rečeva, da je stirodur odličen (tudi strupen :mrgreen: ) izolator, da je klasik stena z 10 cm dober izolator... moja fi 0,5 m bruna pa prav tako :?: , naše ostrešje s 40 cm [url=httpunichr("58")//zimicellunichr("46")si/]zimicella[/url] pa spet odlično :?:
Kwa smo zašli. Tema je Kako dovolj ogreti stanovanje z IR paneli?
Energetik81 Napisal:0,5m bruna niso glih klasična brunarica... Potem lahko rečeš tudi da je 5m debel beton (približno enakovredno) odlična izolacija. :mrgreen:Homer je komentiral moj primer in za mene je klasična brunarica, ročno tesana brunarica. Drugo je konfekcija. Pretiraval sem. Povprečna debelina brun je 43 cm.
sassapo Napisal:... bravo janipapillon.Hvala. Vsak kontakt in izmenjava izkuzšenj je lahko dobrodošla. In ker kolega verjetno pozna koga ki bi ga mogoče zanimalo: [url=httpunichr("58")//penzionplanotaunichr("46")eu/indexunichr("46")php/kuhinja]Zavod za turizem Lokve[/url] bo konec aprila organiziral dvotedensko delavnico tovrstne gradnje. Prijave so v teku.
Če želiš ti lahko dam kontakt od kolega, ti bo verjetno marsikatera njegova izkušnja prav prišla, čeprav je on samo sestavil že pripravljena in oštevilčena bruna.
sassapo Napisal:... lomljenje notranjih knauf sten... Problemov milijon.in kako do, ne samo lepe ampak tudi do trajnostne ter varčne tovrstne gradnje.