PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/mesec

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
videti je da črpalka ne deluje neprekinjeno.nekam malo ur je deloval kompresor (577 ur).
Pingo77 Napisal:Zivjo,

moja napaka eps, isto tudi zunanja izolacija, po pomoti napisal xps.
Nisem pricakoval tak odziv in mi ne uspe vsem odgovorit.

Hvala za pomoc!

Se pravi, da so tlaki in cokel izolirani z navadnim EPS stiroporom, ki vpija vlago kot zgoraj omenja GalloLight? Malo bolj natančno napiši s katerim in kako debelim stiroporom so izolirani posamezni deli hiše.

Sicer pa ni videti, da bi hiša bila nevem kako slabo izolirana. Če primerjam z izolacijo moje hiše, je moja katastrofa proti tej.
In tudi veliko vklopov kompresorja za inverter?
@timi11
Obtočna črpalka je delala 82% časa v januarju. Ostalo ali ni bilo potreb ali želja ali so experimentirali. Ali ni bilo konec januarja nekaj zelo toplih in sončnih dni.
Kompresor je delal nekaj % manj od obtočne črpalke, kar je povsem normalno.
Kakšno uporabno informacijo računaš da boš dobil iz podatka o obratovalnih urah OČ in kompresorja?

@Pingo77
Vidim da obladaš sobno enoto. Fotografiraj še podatke o porabljeni elektriki in proizvedeni toploti. Ločeno za ogrevanje in sanitarno vodo. Nekatere zanima.
@bomber111

Izklop/Vklop na vsake 2 uri in pol, to se dogaja ob defrostu pri nizkih temepraturah.
Ne zdi se mi pretirano veliko defrostov, za barje z veliko vlage v zraku.
Gallolight
Zaradi dolgega začetnega opisa z premalo podatkov so uporabniki začeli podajati mnenja o porabi sanitarne itd. Večji bo nabor podatkov lažje bo kaj ugotoviti.
Čeprav mislim da smo bistveno ugotovili.
Problemi so: izolacija na podstrešju,prostor z visokim stropom,slaba talna izolacija,neuravnoteženost sistema, NE delovanje po vremenski krivuji 24/7 z optimalno nastavljeno krivuljo.Skupek vsega tega je na računu za elektriko.

P.s Jest sem imel 360 izklopov Januarja.pri 680 urah delovanja kompresorja.91% časa je grelo stanovanje ostalih 9% vodo.
Skratka, črto lahko potegnemo pod zaključki.
- TČ deluje pravilno
- izgube hiše so velike
------------------------------
Treba je zgolj določiti kje so te izgube in kako (če sploh) jih zmanjšati:
- doizolirati manjkajoče dele izolacije proti podstrešju
- cirkulacijsko črpalko za sanitarno vodo vklapljati po urnikih ali kakšno drugo "pametjo" (sicer dvomim, da je glavni krivec)
- poiskati toplotne mostove in jih rešiti
- če je kakšna skupna stena s sosedom in slednji ne ogreva prostora, izolirati steno
- razmisliti o nižanju 4,5 m visokega prostora

Lahko pa ne narediš nič in se sprijazniš s tem, da za ogrevanje porabiš 1000€ na sezono, če bi pa ogreval na ELKO, bi porabil 3x toliko (morda nekaj manj ob trenutnih cenah ELKO).
Moj predlog je da izoliraš še tistih 20m2. Sam sem se januarja preselil v hišo 90m2. S toplotno črpalko ogrevam samo 1. nadstropje, (klet in pritličje trenutno neogrevana), dokler je bila plata proti podstrešju neizolirana, temperatura ni presegla 20°C. Potem ko sem položil 2x15cm volne se je stanje popravilo in imamo od 22-23°C brez problema.
Vem, da ne bom pripomogel k rešitvi težave, ampak toliko da delim svojo izkušnjo (ker je ravno govora o izgubah):
Ogrevamo hišo 250m2. Vse na talnem. Na 20 stopinj. Sanitarna voda na 35. Decembra so mi delali fasado. Notranjih vrat še ni bilo. Mansarda je urejena in izolirana. V hišo še nismo bili vseljeni. Kljub temu, da so imeli majstri cel dan odprta garažna vrata, je bil komplet račun za decembrsko elektriko 176€.
timi11 Napisal:Problemi so: izolacija na podstrešju,prostor z visokim stropom,slaba talna izolacija,neuravnoteženost sistema, NE delovanje po vremenski krivuji 24/7 z optimalno nastavljeno krivuljo.Skupek vsega tega je na računu za elektriko.
Visoki strop sploh ni noben problem, važna je samo zunanja izolacija. Tudi talna izolacija ni slaba, če ima od 7-20cm. Jaz imam povsod samo 7cm po tleh, pa so izgube male oz. povsem po izračunih.
Jaz mislim, da je glavni krivec neizoliran strop, za katerega OP še vedno ne napiše kako je trenutno sestavljen od notraj do zunaj. Pa morda navada, da ima ves čas kakšna okna na kip, kar tudi ne potrdi/ovrže.
Slika objekta od zunaj bi razkrila marsikaj ...
Glede na napisano in vse informacije je problem v izolaciji. Pošteno povedano ob sedanjem vremenu in zunanjih temperaturah s temperaturo vtoka 33 in povratka 28 ne bi smel biti nikakršen problem segreti hišo na 22°C. Če se te ne doseže je pač enostavno izgub objekta preveč. Kje te nastanejo je pa potrebno pregledati vse od izolacije do prezračevanja. Imel sem prav na barju že par primerov vdora vode v izolacijo tlakov in pa en primer hudih izgub na prezračevanju. Poraba je bila v vseh primerih 2-3x večja, kot se pričakuje v teh objektih. Občutek imam, da bo zadeva z gradbinci še trda. Vendar pa samo zamenjava enote ne bo doprinesla ničesar.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Jankur Napisal:Moj predlog je da izoliraš še tistih 20m2. Sam sem se januarja preselil v hišo 90m2. S toplotno črpalko ogrevam samo 1. nadstropje, (klet in pritličje trenutno neogrevana), dokler je bila plata proti podstrešju neizolirana, temperatura ni presegla 20°C. Potem ko sem položil 2x15cm volne se je stanje popravilo in imamo od 22-23°C brez problema.

Koliko segrevas m2 v 1. nadstropju?
Kaksna je bila poraba pred in kasna po izolaciji?
Tnx
Ah, 20m2 stropa ni krivih, razen če piha skozi!?
Morda bi se več videlo po slikah, notri zunaj...
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
decembra sem odklopil eno sobo-20m2-ogrevam še70m2 na stalno 22st.c.
poraba samo za gretje brez stv je v januarju cca710kw
problem je izolacija temeljev -ne morem nič narediti.......tč 9kw
se zaradi tega ne obremenjujem glede porabe-eni pač za ogrevanje manj pokurijo kot za gospodinjstvo.........
1 ... 4 5 6 7 8 ... 26 Pojdi na stran 
Iskanje po temi