PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/mesec

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
cheba Napisal:Kako na gosto so položene cevi bi se videlo s termokamero. Pretoke pa poglej na razdelilcu.

Cevi so bile polozene na 12-15cm in bilo je polozenih 1040m cevi.
Vse veje so trenutno odprte na max, ker jih je tako nastimal mojster.

V meniju prikazuje pretok 21L/min.

Priložene datoteke
.jpg   6f03d34c-0a45-4a25-84fc-544dcb6a619d (1).jpg (Velikost: 19,91 KB / Prenosi: 278)
Saj glede na podatke o objektu, ki si jih predstavil, bi tudi jaz predvideval oz. rekel tako čez prst, da več kot 100€ nikakor ne bi smelo bit pa še na talnem....res je bil januar "čuden" mesec, ampak da gre nekaj narobe, pove podatek, da danes spuščaš v talno 33° pa imaš notranjo T samo med 18-20° Jaz pri sedanjih +5 v radiatorje spuščam 33° pa imam notranjo T 22.5°.....pri -14 predlani silvestrovo in par dni januarja 2015 sem rabil 40° vtoka....tako da pri tebi trenutno po pravem čez 25° ne bi smelo bit problem....
timi11 Napisal:Daikin ima program ki preračunava razliko temperatur in pretoka" kalorimeter".Podatki so dosegljivi in shranjeni v krmilniku.
Pingo77, si ta podatek že objavil?
Za enako časovno obdobje podaj stanje "kalorimetra" in električnega števca.
Kaj je s sanitarno vodo? Na koliko jo grejete, kaksno je razmerje med gretjem objekta in sanitarno? V menuju imas case delovanja razdeljene.
bomber111 Napisal:Če je temperatura dvižnega voda 24/7 33 stopinj in notranja temperatura med 18 in 20 stopinj potem z izgubami objekta ne štima (oziroma z izoliranostjo le tega). Kaj pa tisti neizoliran del podstrešja ima kak vpliv na ogrevane prostore?

Neizoliran je samo strop nad dvema sobama, kar je cca 20 m2, stene so izolirane, dvomim da je zaradi tega tako velika poraba.

Kupil sem tudi laserski merilec in izmeril da je strop v teh dveh prostorih nizji za cca 2c od ostalih.
10 mojstrov je bilo na objektu in izvajalec mu bo vrnil denar on pa dve sobi na stropu neizolirani in jamra čez porabo (pa ja da :-) ). Cirkulacija očitno non stop laufa ( ničesar ne pove kaj dosti o SV).
Malo čuden priokus ima ta tema.
som16 Napisal:Pingo77,
če se lahko obregnem na tvoje "Na ključ" : Ali imaš kakšen popis dela in količine za gradbena dela?
Ciljam na estriha, koliko cevi imaš vgrajenih, omarice za razvod,..... Imaš kakšen prerez ali staro sliko med izvajanjem del?

Pingo77, daj prilepi kakšno sliko razvoda.
Pa so pravilno zvezane cevi talnega.

Vgrajenih je bilo 1040m cevi, dve omarici za razvod, skupaj 14 vej, vecina slik na prenosnemu disku, kateri trenutno ni pri meni, prilozim slike naslednji teden.

Nimam pojma ce so pravilno zvezane, predvidevam da so, ker izvajalec zmontira po 100 TČ letno.
bomber111 Napisal:Še en dokaz da pri bajti moraš biti zraven pri vseh delih in se v njih tudi poglobiti, drugače gre lahko marsikaj v p...o
Če je to popolno izolirana bajta, potem bi naša morala biti že perpeto mobile, pa ni :-)
Če je bilo toliko strokovnjakov na objektu, potem verjetno ni keč v nastavitvah in elektro grelcih.

Imam občutek da so Roka večkrat peljali na led, kar se bo kazalo sproti (želim mu, da vseeno temu ni tako)

Bomber,

bil sem zraven pri vseh delih, vecino sem jih delal tudi sam, ampak v taksna dela kot je ogrevanje, vodovod, elektrika se pa nisem spuscal in sem to prepustil strokovnjakom, seveda pa sem vse preverjal do mere kot mi je znanje dopuscalo. Izvajalec in uvoznik sta bila pri meni parkrati in nista nasla resitve.
Pingo77 Napisal:
bomber111 Napisal:Če je temperatura dvižnega voda 24/7 33 stopinj in notranja temperatura med 18 in 20 stopinj potem z izgubami objekta ne štima (oziroma z izoliranostjo le tega). Kaj pa tisti neizoliran del podstrešja ima kak vpliv na ogrevane prostore?

Neizoliran je samo strop nad dvema sobama, kar je cca 20 m2, stene so izolirane, dvomim da je zaradi tega tako velika poraba.

Kupil sem tudi laserski merilec in izmeril da je strop v teh dveh prostorih nizji za cca 2c od ostalih.
Odvisno od tega, iz česa je ta strop. Če je npr. samo iz polivinila, greskozi komot večina izgub bajte.
Jaz mislim, da bomo težko kaj rešii, kr je podatkov enostavno premalo. Tak objekt (če predpostavim da je tisih 20m2 betonska plata), bi moral letošnjega januarja porabiti tam do 1000kWh, torej 100€ dodatka k računu za štrom. Jaz imam tudi na Barju 125m2 bajto, pa sem v celi kurilni sezoni do zdaj porabil 1300kWh (brez tople vode) za ogrevanje na +15°. S tem da nimam izoliranih 40m2 podstrešja. Imam 15cm EPS za fasado, kar je podobno tvojim 12cm XPS (to mi je sumljivo, nisem še slišal, da bi kdo dajal XPS na fasado).
Pingo77... Sam vsake toliko časa naletim na primer podoben tvojemu. Vedno je na prvo žogo krivo ogrevanje!? Skoraj vedno se izkaže, da temu ni tako, največkrat je problem v sami potratnosti hiše. Hiša je vsaj po mojem mnenju močno zašuštrana v sami gradbeni fazi adaptacije. Po prebranem bi rekel, da imaš zelo velike izgube preko toplotnih mostov v temeljih in zelo slabo izvedeno izolacijo proti tlom. Zato s termo kamero zadevi niste prišli do dna.
Ps. Samo za primerjavo! Sam imam nekaj manjšo kvadraturo adaptirane starejše hiše, nič kaj super duper izolacijo, pa sem imel Januarsko porabo 370kwh. Temperatura vode v talnem se giblje (odvisno od zunanje temperature) med 23 in 28°C za notranjo ciljno temperaturo 22,5°C
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->

Neizoliran del podstresja je nad dvema sobama, cca 20 m2, kateri sta pa iz zunanje strani izolirani v celoti.

Npr temp vode ki gre v te dve sobi(merjena z laserskim merilnikom):
vhodna 33c
izhodna 27c

v ostalih prostorih
vhodna 33c
izhodna 29c
Tak deltaT pri omenjenih pretokih 21L/min/14=1,5L/min po veji pomeni samo to, da imaš ogromne izgube (seveda, če je tako stanje 24/7). Dobrih 600W za neizolirani sobi in dobrih 400W za ostale, skupaj več kot 6kW toplotnih potreb pri zunanjih +2° in notranjih 18-20??
To pomeni, da izolacija ni taka kot pišeš ali pa imaš morda okna odprta na kip ves čas. Potem je 1800kWh v januarju skupaj s SV normalno za tvojo porabo.
Za prizidek ste verjetno potrebovali gradbeno dovoljenje? Ali lahko navedeš podatke iz Izkaza toplotnih karakteristik?
Ste uporabljali materiale kot so bili v izračunu?
Kakšno volno ste uporabili za izolacijo podstrešja? Lambda?
Ali lahko odgovoriš na vprašanje - ima prizidek tri zunanje stene in je odprt do strehe? Koliko vej talnega je v njem? Kakšen je razmik? Ali sobna temperatura v dnevni diktira visok dvižni vod?
Kakšne so temperature po drugih prostorih?
Glede na to, da primerno orodje že imaš, lahko izvedeš hidravlično uravnovešanje sistema.
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=62131&p=673044&hilit=hidravli%C4%8Dno+uravnote%C5%BEenje+sistema#p673044">viewtopic.php?f=7&t=62131&p=673044&hilit=hidravli%C4%8Dno+uravnote%C5%BEenje+sistema#p673044</a><!-- l -->
Čudno, da ti ga mojstri ob vseh težavah in vseh obiskih na objektu, še niso naredili.
pingo77
Ali znaš pogledati podatke "obratovalne ure".
Na nobeno moje vprašanje še nisi odgovoril.Na podlagi podatkov bo lažje kaj napisati.
Energetik81 Napisal:
Pingo77 Napisal:Zdravo, imamo dve razdelilni omari in skupaj 14 vej, bilo je porabljeno 1040 metrov cevi za talno gretje.

Lp

Rok
Glede na to, da ima vsak telefon že najmanj 5MP fotkič, bi lahko kakšno boljšo sliko naredil. Jaz iz te slike ne vidim, kakšni so pretoki. Lahko jih pa sam odčitaš in napišeš. Čisto na grobo se mi zdi, da so sumljivo majhni. So vsi ventili (zgornji in spodnji) do konca odprti? Če so zelo priprti je logična posledica ogromen delta T in zato visoka potrebna temp DV, kjer ima TČ zanič COP in morda uporablja grelce.

Sicer pa kot smo že napisali - zmeni se s Telmosom, da pride prečekirat, nato pa lahko na podlagi tega pregleda priviješ tvoje izvajalce.

Zdravo,

vsi pretoki so odprti do konca, gornji in spodnji, izvoli boljso resolucijo slik.
Pretok je 21L/min.

Bom kontaktiral Telmosa, hvala.

Priložene datoteke
.jpg   6f03d34c-0a45-4a25-84fc-544dcb6a619d.jpg (Velikost: 19,91 KB / Prenosi: 181)
.jpg   3f214294-9ef8-4a0f-a8ae-c18c14ae0e99.jpg (Velikost: 56,74 KB / Prenosi: 181)
1 2 3 4 5 6 ... 26 Pojdi na stran 
Iskanje po temi