Zanima me, kakšen učinek prinaša v praksi hidravlično vzporedno vezan zalogovnik in dodatne OČ za vsako ogrevalno vejo posebej, ki so posamezno regulirane na podlagi sobne temperature v prostorih, kar je praksa pri on/off TČ na radiatorjih v energetsko/hidravlično zahtevnejših objektih:
- on/off TČ na leto cca 7 ali celo do 8 mesecev non/stop (v ciklih) ogreva zalogovnik :!:
- posredno pa tudi objekt, vendar
v povprečju z nižjo T DV, kot je efektivna T DV on/off TČ, čeprav ta dela po vremenski krivulji :oops: (
lahko bi bil tako vezan tudi inverter)
Iz prakse vemo, da krivuljo nastavijo strokovnjaki. Paviloma vedno previsoko, da se ne bi zgodilo, da bi ljudi zeblo ali bi šlo kaj pri defrostih narobe ipd in bi morali nazaj.
Temperature v prostorih pa prosto korigirajo uporabniki.
OČ, ki vlečejo vodo iz zalogovnika tako včasih delajo, drugič pač ne delajo, da ni prevroče.
Dva taka primera poznam iz prakse in pri obeh je podobno.
Skozi radiatorje ogrevalna voda izmenično malo teče, pa ne teče... :oops:

če bi tekla ves čas, bi bila lahko hladnejša.
Če bi tekla tudi hitreje, bi bila lahko še malo hladnejša (višji COP :wink: )
Vendar potem bo pa prevroče.
Toda le kdo si upa sam znižati ogrevalno krivuljo, spremeniti parametre, ki so jih strokovno nastavili?
Pa da ne gre potem kaj narobe: prehladno, bog nedaj nestaljen led v uparjalniku in bog ve kaj še vse lahko iz tega pride... :oops: -ja, oba uporabnika sta približno takole razmišljala.
Me prav zanima, če sta v manjšini ali v množini :?:

TČ, ki bi ogrevalne veje polnila direktno in bi ves čas delala v najnižjem še potrebnem temperaturnem območju in bi hkrati znala uravnavat optimalno hitrost pretoka bi bila odlična rešitev.
:x Ampak ne, od tričetrt stoke popljuvana inverterca to že ne ne more biti,
čeprav to vse znajo dinamično, samostojno, mimogrede in kot za šalo (HT) sproti postoriti

,
samo, da mi vsega tega ne razumemo,
ker je stroka zato, da za nas misli($).
tik/tak
cvenk/cvank
pa pa lahko noč.
*primer laično sestavljen na podlagi samo enega ogleda in enega opisa