Žerjavar Napisal:spartan Napisal:In zakaj bi radi nekateri dodali zalogovnik vode k peletni peči? To je za kurjenje drv, kjer imaš nihanja (enkrat prevoče, drugič prehladno). Za peči, specialne za kurjenje lesnih peletov pa res ne rabiš zalogovnika.
Pred kakega pol leta je bila o tem precej obširna debata. Zaključek je bil, da zalogovnik zmanjšuje število vklopov in s tem povečuje življensko dobo gorilnika, hkrati zmanjšuje porabo elektrike. Problem dosti vžigov je izrazit pri slabo akumulativnih hišah (skeletne, plinobeton, ...).
Dobro, da sem to temo "prespal" :mrgreen:
Imam montazno hiso, med konstrukcijo kameno volno, z zunanje strani pa 10 cm stiropor fasade, klasika. Imam HP14, ki ima identicno kurisce kot HP20 Extraflame (le manj vode v zalogovniku znotraj peci in manjsi zalogovnik pelet). Ogrevam le pritlicje (trenutno), 90 m2.
Izkusnje s pecjo, za katero sem dobil subvencijo, so dobre. Pec cistim 1x tedensko (ce ne pozabim :wink: ), zgorevanje je dobro, kurim vse pelete (kar mi pride pod roke). Elektrike pec max porabi 320 W pri polni moci, povprecno 180 W (fen ima recimo 1.5 kW :wink: , zanemarljivo. Max. poraba 22 kg peletov pri -10 st. C, ampak ogrevano na 22 st.C (zdalec prevroce).
Menim, da se zalogovnik ne izplaca; imam nastavljeno histerezo za pol st.C, zamika gor in dol ter Seltronov termostat z nastavitvijo casa vklopa. Peci nimam na max. moci, temparaturo vode pa na 68 stopinj nastavljeno.Znizal sem moc in temparaturo, da pec konstantno deluje dalj casa (pocasneje doseze zeljeno temparaturo), ob tem pa tudi pokuri manj peletov. Izognem se nenehnemu vklapljanju in izklapljanju, pa se komfortno je.
Bom poskusil se z manjso mocjo, en zagon bo tako se dalj casa trajal do zelene temparature, pec pa bo delovala se bolj konstantno. Mogoce tudi kaksna stopinja vode na peci nizje, moram testirat. Danes sem od stirih popoldan do sedaj pokuril ravno 5 kg peletov

Sedaj se mi pec zazene 3x ali 2x, rocno uravnavam ker sem navajen se od prej (beri: kurilec). Kaj se naj sedaj z zalogovnikom....ne rabim. Iz moje izkusnje gledano.
Jezi me le, da imajo trgovci nabavno ceno peletov tam okoli 0,70 € za vreco, prodajajo pa banditi za skoraj 4 € ali pa se vec.