Objave: 5058
Teme: 8
Ocena:
3
Oprosti za nejasen komentar. Hotel sem povedati le to, da kolikor zraka odvajaš ven iz objekta, ravno toliko ga moraš dovesti mrzlega od zunaj. V tvojem primeru od kod?
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
Saj moraš objekt tudi kaj zračiti, a ne?
Torej če "odpadni" zrak odvajaš skozi STČ bolje, kot skozi okna.
In če je kotel na "kurjavo" moraš v kurilnico itak na nek način dovajati zrak sicer ne bi gorelo ......
Objave: 1090
Teme: 1
Ocena:
27
Vprašanje je, ali je zrak iz kotlovnice, ki ga STČ ohladi, dejansko hladnejši od zunanjega zraka, ki ga nadomesti v primeru, če ohlajeni zrak vodimo ven iz prostora. Je pa res, da ti tako odvajanje zraka hkrati zrači kurilnico, kar je morda zaželjeno. Čeprav, kot ugotavljaš, ti ga zrači že kurilna naprava, ko ustvarja vlek skozi dimnik.
Objave: 134
Teme: 12
Ocena:
0
alanford- saj kleti nima noben neprodušno zaprte, povsod malo "potegne " zrak, odpreš garažna vrata, odpreš dodatna vrata poleg garažnih, parkrat dnevno (vhod izhod) in to je to, zraka je dovolj, če ne bi mi tudi peč ugasnila, kot sem pa rekel, kletni prostori niso zaprti med seboj, površina prostora pa presega 160m2
Lp
Objave: 5058
Teme: 8
Ocena:
3
Ja, to sem razumel.
V tem primeru je vprašanje, tako kot je napisal eden od predhodnikov, če je res smiselno odvajati zrak, če je ta toplejši od zunanjega.
Ocena:
9
A tisti, ki ga odvajaš skozi dimnik ni toplejši?
Dodatno vprašanje:
Ali bo zgorevanje slabše, če bo kurilnica hladnejša za kako stopinjo ali dve?
Mislim da po nepotrebnem filozofiramo!
Sam imam STČ (split). Uparjalnik je v zelo majhni hrambi (5m2). Ta je s prezračevalnimi kanali povezana z vkopano kletjo (cca 10m2). Nikoli mi ni temperatura v shrambi padla pod 12 stopinj. Resda se tu nekoliko uravnava temperatura z zemljino, ampak obenem gre za zelo majhne prostore......
Objave: 1619
Teme: 7
Ocena:
44
@Homer, katero STČ imaš (proizvajalec, model)?
Ocena:
9
Termotehnika (sedaj Kronoterm).
Model?
Ufff, ne vem na pamet, LU 300 ali nekaj takega; bom pogledal.
Kakorkoli, to je staro že 15 let in več, tega modela pa ne delajo več.
Objave: 529
Ocena:
0
Ste me sprovocirali, pa sem šel računat, o kakih izgubah je govora in spisal elaborat. :twisted:
Dejstva:
- Stanovanje je treba zračiti
- Če je zrak v kurilnici toplejši, ima kotel kak promil boljši izkoristek (zame zanemarljivo).
- da 300 m3 zraka segreješ za 1°C, potrebuješ 0,1 kwh
- Pri gorenju biomase potrebujemo za (kurilno vrednost) 1kwh biomase cca. 0,9 m3 zraka.
a) Zrak za gorenje kotla in delovanje STČ prihaja v kurilnico predvsem iz bivalnih prostorov: TČ naj ima odvod zraka ven in pomaga prezračevati stanovanje.
b) Zrak prihaja pretežno od nebivalnih prostorov in ne pomaga prezračevati stanovanja, zunanje temperature so nižje od izpuha TČ: Izpuh TČ naj bo v stavbo.
Če je izpuh 5°C toplejši od zunanjega zraka, TČ pa deluje 2h na dan, v primeru b brez veze zavrže 1kwh toplote na dan. Ni za bankrotirat, hkrati pa je nesmiselno, če je brez veze.
Edit: Privzel sem, da STČ prečrpa 300 m3 zraka na uro.
Ocena:
0
Od zunaj skozi netesna mesta v hiši, in sicer po liniji najmanjšega odpora.
Npr. pri meni je kurilnica v "bivši garaži" (v hiši) s 40 let starimi špranjastimi vrati. Okna in pvc vrata so zamenjana. Sigurno iz kopalniških zračnikov in nap, ki sta nadstropje in 2 nadstropji više, pa še nekaj vrat je vmes, ne bi dobila kaj dosti zraka, če sploh kaj. (Pri nas je izpuh TČ v prostor, ne pa ven)
Če pa bi ta vrata zatesnil, pa bi verjetno po stopnišču in kurilnici "dišalo" po kuhinji in wc-ju. Domnevam, da bi TČ težko zmogla prečrpavati zrak ven, ker bi bilo dosti upora zaradi tistih vmesnih vrat, zaradi slabšega pretoka bi bil nižji COP.
Če pa bi poleg tega v kurilnico razpeljal prezračevalne cevi iz bivalnih prostorov, pa naredil še nekaj strateških prebojev zunanjih sten v bivalnih prostorih za dotok svežega zraka, pa bi imel parkrat na dan zagotovljeno prezračevanje, ki pa bi delovalo v odvisnosti od potreb po topli vodi.
A je tako težko razumeti, da je od konstrukcije hiše odvisno, če ta sodi v varianto a) ali b). Vsak zase lahko razmisli, kje so največje netesnosti v zgradbi, od katerih bi v stavbo v primeru zunanjega izpuha TČ dotekal svež zunanji zrak.
Ocena:
0
Z argumenti si me prepričal, da iz vrhnjih etaž skozi zaprta vrata prihaja dovolj zraka za optimalno delovanje TČ, špranjasta garažna vrata pa hermetično tesnijo.
Potrebno je še pisati proizvajalcem, da so njihove omejitve dolžin cevi za voden zrak brez veze, saj v primerjavi z majhnimi špranjami cevi sploh nimajo upora.
P.S. Tudi meni je jasno, da prostori med sabo niso hermetično zaprti in tako zrak prehaja med njimi. Nič ni absolutno, se pa z malo razmisleka ponavadi da ugotoviti, kje so največje netesnosti, skozi katere bo šla večina zraka.
P.P.S. Z računom sem pokazal, da se ob neugodni konstrukciji stavbe lahko COP zaradi zunanjega izpuha STČ zmanjša za 0,5, vsak zase pa naj presodi, če je to oslova senca. Kdor hoče, razume poanto, katero sem v prejšnjih postih razložil.
Objave: 7877
Teme: 18
Ocena:
-189
Nek pesnik je zapisal: po pameti je naša sodba taka...
V kolikor nimaš izpuha zraka v hladno okolico, temveč le nekoliko znižaš notranjo temperaturo z uporabo Tč-jevke, je vseeno boljše, kot bi zrak izpihaval ven v okolico in noter pri vseh špranjah vlekel ledeno mrzlega...
Tu ni potrebno strašnih izračunov, dovolj bo ZKP (zdrava kmečka pamet)....
Objave: 5075
Teme: 13
Ocena:
-13
Men je pa mal manjka, ker piham ven... (žal ne kmet) :lol:
Iz kleti, ki ne zadošča vleku STČ, vleče še skozi luknjo na vratih v hodnik. Mnogokrat čez dan, gre precej oseb skozi hodnik ven in noter iz objekta in po ostalih prostorih...ter se menja zrak. Poleg namernega zračenja prostorov.
Občutiti vakuma v glavnem ni, niti žvižganja , ter vleka po špranjah ... :mrgreen: . Bilo pa je, na ključavnici, ko sem prvič napeljal izpuh ven, ter mi je koj potegnilo čeprav nisem kmet :| (sicer tudi podatki za STČ -kdor prebere, govori o potrebnem pretoku-volumnu) , ter sem zrezal luknjo v vrata. V spodnjem hodniku je temp. zaradi ukrepa cca stopinjo manj, više ne . Ko pa je bil izpuh in vlek zgolj v kleti (zadovoljivo veliki za obratovanje STČ) pa je temp. padla za cca 5-6stC(odvisno od zunanjega mraza), posledično se je hladil tudi hodnik...
Ko že pravjo : da ma tud neumen kmet, lohk debel krompir. Bogsigavedi kaj že to pomeni :mrgreen: