Objave: 678
Teme: 1
Ocena:
3
Kotel Biodom ima porabo električne energije 53 W + obtočna črpalka 40 W + 2 črpalki za vsako etažo 80 W, skupaj nanese 173 W pomnožite z urami delovanja kotla na dan in boste dobili porabo. V navodilih vsakega kotla ali gorilca piše kolikšna je njegova poraba električne energije, da ne boste toliko pametovali
Objave: 1619
Teme: 7
Ocena:
44
@peleti12: tudi če človek ne pametuje preveč, se mora zavedati, da ni mogoče, da bi v teh tvojih 53W bila všteta tudi grelna patrona za vžig peletov. Pa smo že pri zavajanju nevednih potrošnikov s strani proizvajalca kotla. Razen če ima Biodom kak inovativen sistem vžiga, v stilu kako preživimo v divjini...
Objave: 678
Ocena:
3
Bk
v prejšnjem postu sem napisal porabo vžigalne svečke in čas delovanja to pomnožiš z minutami delovanja in dobiš porabo! Cca 220 W × 2 minute × število vžigov na dan in dobil boš dnevno porabo, če ti je pa to premalo pa množi z 30 boš dobil mesečno porabo, če pa to množiš z 6 dobiš porabo skozi kurilno sezono in za konec ne pozabi še množit z ceno kW ure dobil boš rezultat!
Objave: 175
Teme: 46
Ocena:
0
xavi
Poglej malo v temi Ogrevanje z TČ- poraba, koliko pokurijo tisti, ki imajo podobno kvadraturo in izolacijo hiše. So dokaj natančni podatki, tudi glede št. stanovalcev. Kakšno leto, dve nazaj je bilo kar precej tistih, ki so redno objavljali podatke, zadnje čase je vse skupaj malo zvodenelo.
Vsekakor številke, ki jih navaja tvoj sosed so dokaj realne.
Torej, če pogledam številke porabe znanca/soseda in njemu podobnih, lahko sklepam, da je vsaj v primerih ogrevanja kot ga imam sam, peč na pelete nesmisel ali pa potrata? Prepričan sem, da je meni podobnih (hiša, ogrevalna površina, kotel...) kar nekaj in posledično razmišljam, da smo se vsi zajeb... z investicijo v kotle na pelete in ne v TČ. Govorim izključno o mojem in podobnih primerih - pustimo na stran sedaj pasivne hiše in novogradnje s pol metra izolacije!!! Imam prav? Osebno dvomim, da!
Objave: 4089
Teme: 19
Ocena:
1
Ne vem kaj z tvojim peletnim kotlom narobe ali pač tak je. Moja poraba peletnega gorilnika ele.energije za December je 29kwh kar znese 3,77€ če vzamem ceno kwh 0,13€. Poraba kwh v povprečju na mesec v kurilni sezoni je pa še manj. Pa če bi bili enaki bi to bilo 174kwh kar je 22,62€ na sezono.
Objave: 5764
Ocena:
32
Razlika peleti KO je bilo 1:2, ko je bilo olje 1 euro. Zdaj se to razmerje spreminja v korist KO, v razmerju z TČ pa ostaja enaka. Peleti se v tem času niso nič pocenili.
Kot je že Telmos omenil, pa še kdo drug, peletni gorilniki porabijo precej več elektrike kot oljni zaradi vžiga, pa tudi intervali gorenja zaradi nižje kalorične vrednosti peletov so daljši, nekaj požere tudi motor polža. Vse to pa nekaj nanese na letni ravni.
Problem peletov je, da so predvsem vir špekulativnih zaslužkov, pa še prašni delci postajajo problematični.
Objave: 175
Teme: 46
Ocena:
0
xavi strinjam se z zgoraj navedenim.
Kljub vsemu pa se sprašujem in ne da mi miru koliko bi dejansko porabil, če bi npr. grel s TČ identično kot sedaj grejem s kotlom na pelete... Ne zagovarjam svojega, daleč od tega, le razmišljam in kalkuliram, se učim...
Nenazadnje sem nekako mnenja (ne trdim!), da kljub vsemu ne more biti tako velika razlika med TČ in kotlom na pelete.
Objave: 1619
Teme: 7
Ocena:
44
Prašni delci so problem na pri biomasi nasploh in ne samo pri peletih, pa še tu se zeelo razlikujejo od kotla do kotla, vsaj v teoriji.
Kako je pa s to porabo elektrike pa še sam bog ne ve, ljudje iz foha pišejo da je 20eur/mesec normalno, drugi navajajo porabo 29kWh/mesec, tretji pravijo cca 10min porabe vžiganja ter 6 ur porabe delovanja, kar bi zneslo približno 0,4kWh na dan...torej očitno si mora vsak svojo resnico poiskati sam.
@omega630: po moje imaš ti v kurilnici nek porabnik el.energije, katerega porabo pripisuješ peletni peči, ali pa so pellsoni pač tako potratni. Kaki so pa uradni podatki v navodilih, verjetno je tudi kje na kotlu kaka ploščica s podatki?