PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Pellson X3 - poraba elektrike

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tukaj si močno v temo brcnil. Tako kot pri Telmosu.Marsikdo se ogreva še ceneje.
Kako in kaj pred in po peletih pa ti naj razloži Bomber.
bk9105 Napisal:Dvomim, saj "menjava energenta" ni enako kot "menjava energenta vključno s posodobitvijo komplet zunanjega ovoja stavbe, vključno z menjavo stavbnega pohištva". Koliko je bajta od omega630 sodobna ne vem, vseeno si pa po občutku upam trditi, da se z nobeno (v redni prodaji dostopno) TČ ZV ne bi ogreval za 40eur na mesec.
Vsako temo nekdo z nečim zasmeti, pa brez zamere.
OK, ne bi še naprej smetil ampak ne gre za kakšno posodobitev fasade, izključno zato, da je 20€/mesec elektrike samo zato da kotel laufa, veliko. Pričakoval bi porabo bolj ranga tam do 5€. Nisem vedel da polž in ostale pritikline toliko požrejo.
Če primerjamo z drugo stvarjo, npr. jaz si v stanovanju za 20€/mesec grejem vso sanitarno vodo (3-članska družina), z navadnim bojlerjem.
@xavi: Predvidevam, da je tisto brcanje v temo namenjeno meni. Če ti tako praviš, pol bo pa že tako.
Sicer se je sedaj vame naselil strah pred poškodbo stegenske mišice, a bi te kljub temu izzval, da omegi630 javno predstaviš sistem ogrevanja s TČ ZV, s katerim bo SVOJO stavbo brez vsakršnih dodatnih izolativnih posegov ogreval za 40 eur na mesec.
Ne razumem vas, kaj trobite o primerjavah z nekom drugim, ki imajo hišo izolirano predvidevam neprimerno bolj kot omega630. Človeka znimajo stroški z ogrevanjem njegove stavbe in glede na to, da pellson me more biti že v letih in primeren za menjavo, bi rekel, da omegi630 na pamet ne pade, da bi šel v menjavo energenta. No jaz zgolj ugibam in brcam v prazno, natančno bo pa povedal on sam.

@Energetik81: se strinjam, 20eur je res dosti, mi ni dalo miru, sem malo preletel cenike elektrike in bi to bilo okrog 60kWh na mesec, po cenah za ET. Zdaj, če ima mesec 7200 ur in če bi kurilnica bila nonostop v pogonu, bi to pomenilo, da predstavlja el.porabnika z močjo 83W, kar pa spet ni tako velika številka.
No da ne dolgovezim, vse oz. dosti je odvisno od porabnikov el.energije, niso vse peči enake, prav tako vse obtočne črpalke ne. Zgolj za info, vem za peletno peč, katere sesalni ventilator na izhodu troši okrog 200W el.energije, kar znese ogromno, glede na to, da deluje nonostop, ko deluje peč.
Pozdravljeni ponovno!
Vidim, da se je tema kar razširila... Smile
Dejstvo je, da kotel (če dejansko poje toliko elektrike - to natančno še ne vem, zgolj pavšalno predpostavljam na svojem in mnenju drugih) porabi veliko. Če tu prištejemo še TČ s katero ogrevam SV, ki vzame recimo 15-20€ na mesec, me stane samo elektrika, ki poganja peč + TČ, ki mi daje toplo vodo 40€. Če vzamem še porabo tono peletov na mesec po recimo 240€ (neko povprečje cen peletov) dam za skupno ogrevanje slabih 300€ na mesec, kar pa ni malo. Res je, da je tukaj 5 odraslih oseb + otrok, ogrevalne površine pa cca. 220 m2 v 3 etažah, srednje izolirane hiše (10cm stiropora, nekje tudi 15 cm). Poleg tega naj prištejem še porabo elektrike za ostale stvari (skrinje, aparati, tv ipd.), ki znaša cca. 80€/mesec! Zmoti pa me najbolj še to, da znanec, ki ima podobno hišo, približno 30m2 manj površine in greje s TČ radiatorje, da na mesec za vso elektriko skupaj (se pravi gretje SV, gretje prostorov in elektrika za vse aparate itn.) 140€/mesec. Je to možno? Kje je finta takšnih razlik za vraga?? Je ta finta laž? - Računa nisem videl, prisega pa da je tako!
bk9105 HVALA za razumevanje vprašanja, ki sem ga zastavil... Smile
Mogoče sem pozabil še povedati, da porabimo 6 ton peletov na ogrevalno sezono, se pravi od septembra do konca aprila, hišo pa ogrevamo na 21,5-22 stopinj. Pred menjavo energenta smo porabili dobrih 3000 litrov kur. olja, kar bi vsaj v mojem primeru držalo glede na razmerje energenta kurilno olje 1/2 s peleti. Glede na to smo imeli oz. še vedno imamo računico, razen če bi nafta še drastično padala, ampak pustimo to za zdaj na strani. Jasno je, da bi vsak izmed nas rad zmanjšal vsakršne stroške (česarkoli že - v tem primeru elektrike in porabe energenta) in zato sprašujemo, se informiramo in nenazadnje čudimo drug drugemu kako on tako malo, jaz pa tako veliko in obratno...
@omega630: zahvale prihrani za avtorja predstavitve sistema ogrevanja, po katerem bi ti porabil samo 40eur na mesec. Sem tudi sam v nižkem štartu za aplavziranje.
Drugače pa, a mogoče ta tvoj znanec, ki samo prisega in ti ne pokaže dokazov, plačuje 140eur na mesec, pavšalno, vsak mesec, tudi izven ogrevalne sezone?
Smile He he
Ja, dobro, da si vprašal - pozabil sem navesti. Plačuje namreč mesečno po dejanski porabi in v obdobju ko ne ogreva (pomlad/poletje) ima elektrike za cca. 70€. Kar v tem primeru pove, da v sezoni greje hišo + sanitarno vodo/mesec za cca. 70 eur , kar pa jaz osebno ne morem pogoltniti!!!! In zato sem tu s tisoč vprašanji, da si krojim živce. Ali pa dokončno znorim, ker sem se zaj.... ko sem šel po sto premislekih in matematiki na lastnem primeru na pelete... Wink
omega630 Napisal:Mogoče sem pozabil še povedati, da porabimo 6 ton peletov na ogrevalno sezono, se pravi od septembra do konca aprila, hišo pa ogrevamo na 21,5-22 stopinj. Pred menjavo energenta smo porabili dobrih 3000 litrov kur. olja, kar bi vsaj v mojem primeru držalo glede na razmerje energenta kurilno olje 1/2 s peleti. Glede na to smo imeli oz. še vedno imamo računico, razen če bi nafta še drastično padala, ampak pustimo to za zdaj na strani. Jasno je, da bi vsak izmed nas rad zmanjšal vsakršne stroške (česarkoli že - v tem primeru elektrike in porabe energenta) in zato sprašujemo, se informiramo in nenazadnje čudimo drug drugemu kako on tako malo, jaz pa tako veliko in obratno...
Pri tvoji porabi je razmerje običajno tako 3000 l olja je enako 6000 kg peletov oziroma 1000 eur elektrike. Od te elektrike je potrebno odšteti elektriko, ki jo porabo oljni kotel cca 380 kWh letno oziroma 45-50 eur. Peletni kotel za svoje delovanje porabi približno še enkrat toliko.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Poraba peletnega kotla (CM z zunanjim gorilnikom) je 29kw mesečno, kar ne znese niti 4€. Podatek za December. Pomisli ,da bi pri porabi 20€ še grel sanitarno + pelete :lol: :lol: :lol:
Oljni gorilnik nekje 35 kwh mesečno.
Biodomovi kotli so podobni kot Valtisovi in imajo porabo električne energije pri delovanju kotla 53 W, največja poraba električne energije pri vžigu je cca 300 W.
Sedaj si izračunajte. če kotel deluje 6 ur dnevno in 2 do 3 minute 300 W porabe pri vsakem vžigu.
@peleti12: Dokler ne vemo, koliko je vžigov na dan težko karkoli računamo.
Če navzven podobno zgledajo na podlagi tega ne moremo kar sklepati, da imajo sestavne dele (grelna patrona, motor na polžu in seselani ventilator) enake.

@jani65: bo treba cenike električne energije posodobiti, ker ne vem pri katerem ponudniku in v katerem paketu se da dobiti 29kWh za 4eur, seveda z vsemi pritiklinami, ki spadajo na položnico.
@jani65
...................je to 1,2kw/h na dan...............
@rs64
...................(CM z zunanjim gorilnikom) je 29kw mesečno,...............

Neka električna naprava ima lahko toliko in toliko W (ali kW) trenutne porabe!
Če se to dogaja 1. uro je to potem naprava porabilo toliko in toliko Wh (ali kWh).
Saj ni dlakocepstvo, vendar se bomo vsi skupaj bolje in lažje razumeli, če te osnovne pojme pravilno uporabljamo!
l150150b tudi ti napišeš kakšno napako, z janijem65 si naju malo zamešal pa mene si za 20 let postaral, pa ni dlakocepstvo! Ja se opravičujem vsem, mišljeno je bilo 1,2kwh na dan. Se malo spoznam na te stvari verjetno sem se zatipkal.
Sem si mislil da se bo h pogrešal pa se mi ni dalo popravljat . Se opravičujem za napako :oops:
Gorilnik peletov 29kwh v Decembru.
Ceno sem zaokrožil na 4€ . Vzel sem ,013€x 29kwh= 3,77€
1 2 3 4
Iskanje po temi