Citat:Kako bi akomulacija povečala izkoristek v dani situaciji?
Akumulacija toplote in izkoristek kurilne naprave sta dve različna zadevi. Dejstvo pa je, da je že dobljeno toploto pri izgorevanju mogoče čim bolje za nekaj časa zadržati in jo potem naknadno oddajati - torej se ti podaljša čas oddajanja toplotne energije, ki bi sicer ušla v dimnik in k sosedovim
Ti dam svoj primer. Pred dodanim šamotom se je kamin dokaj hitro ohladil, posledično se je ustavilo tudi oddajanje toplote samega litoželeznega vložka, ki jo je nekaj akumuliral, a večina je šla pa-pa skozi dimnik.
Potem sem notri naložil kar precej kosov (enih 100 kom ali nekje tam) šamotne opeke za akumulacijo, neposredno na stik z rebri vložka in dimno cevjo, da na sebe veže toplotno energijo, vendar sem vmes pustil še prostor med opekami, da je tudi sam vroč zrak iz vložka prehajal v prostor. No, ko v kaminu ugasne, začne toploto oddajati šamotna opeka in če recimo neham nalagati ob 22h, je šamot zjutraj ob 9h še vedno pri okoli 30C in še zmerom oddaja toploto.
Naj dodam, da kaminskega vložka nimam obzidanega do stropa, kot je to "moderno", ampak samo do višine 2 m, zgoraj pa imam prosto za dostop do vsega s kaminom povezanega.
Citat:Bi rekel, da je izkoristek kamina samo funkcija T dimnih plinov (in njih pretoka).
Ne. Če bi kdaj stal pred zakurjenim kaminom, bi videl kako močno toplota seva tudi z vratne strani na razdalji do 3 ali več metrov (pač odvisno od velikosti vložka in kako močno kuriš). Ne gre se torej izključno samo za ogrevanje prek dimnih plinov, zato pa je tem bolj pomembno, da zadržiš čim več vročih plinov v sami izgorevalni komori. Ogreje pa se ti tudi vsa okolica (tla, predmeti in stene).
Če pa mi nič od naštetega ne verjameš, pa komot prideš en dan na obisk, zakurimo kamin in bomo štopali koliko časa boš rabil, da ti postane prevroče. Edino, če si kot moj doberman, ki se najraje peče zraven kaminskih vrat