Hanzi Napisal:Ce imas katranaste obloge po dimniku je nekaj narobe s pecjo (kot pri sosedu, ki mu vigas plavo kadi). Jaz na poti dima nimam prakticno nikjer katrana.
Ne, mislim da pri meni ne gre za katran, le za kondenz v prvih minutah kurjenja. Kolikor lahko vidim preko nalagalne komore v priključek, opažam zgolj temno siv *prašen* film na notranji steni priključnega kolena. Kar je nekako pričakovano. Katranska obloga bi se po mojem bleščala oz. cvetela.
Plavega dima pa nisem še nikoli opazil - pa redno gledam, kaj in kako se kadi. V prvi minuti je dim včasih malo rjavkast, ampak to kmalu preide v svetlo sivo oz. belo, nato pa (ko se uplinjevanje res začne) praktično povsem izgine.
Hanzi Napisal:Na forumu so nekje linki do nemskega foruma, kjer so turbolatorje "stemali" iz vigas peci oziroma njegovega klona. Kolikor vem je imel tudi sosed skoraj podobno tezavo(nepremikajoca rocica turbolatorjev) .
V izmenjevalcih jaz nimam turbulatorjev in v dosedanjih čiščenjih nisem zaznal, da bi se notri kaj nabiralo.
Hanzi Napisal:Tako da.... Najprej posveti pozornost kvaliteti izgorevanja.
Zaenkrat bi po občutku rekel, da je ta del b.p. No, morda se varam, ker niti ne vem, po čem vse bi lahko sodil kvaliteto. Zaenkrat redno spremljam sledeče faktorje:
1. Katranska obloga v zgornji komori. Sicer je prisotna, ampak se ne spreminja. Že od prvega kurjenja v hladni peči je pločevina na zadnji steni in spredaj pri nalagalnih vratcih črno "polakirana" (torej katran). Ampak je ves čas enaka. Se ne debeli in ne cveti (ok, na zadnji steni malce je, ampak se ne spreminja od kurjenja do kurjenja), tako da nisem bil glede tega nič v skrbeh. Glede na slike podobnih kurišč (tudi s tega foruma), mislim da imam še precej dobro stanje. V izgorevalni komori pa sploh ni sledi o nobenem katranu. Samo fin prah.
2. Količina preostalega pepela je minimalna (skoraj konstantna), kar si razlagam, da praktično vse kar ostane od prejšnjega kurjenja pogori pri naslednjem. Presežka v izgorevalni komori odstranim za 1/4 vedra na teden (dve lopatki).
3. TDP se nad 120°C vzpne v 15 minutah. V povprečju pa se giba nekje med 180-210°C, kar se mi tudi zdi v redu. Res je sicer da sem na peči nastavil max. TDP nižje (na 207°C), kot je bil tovarniško (250°C), s čimer se zavedam, da sem omejil moč in povečal šanso za kuhanje drv. Mislim pa da nastavljena nižja max. TDP ne more imeti vpliva na prve minute gorenja, ko mi kaplja. Se motim?
4. Ostanek kisika mi lambda v srednji fazi grenja kar dobro drži med 1.2 in 1.5 (nastavljen je 1.35).
Kar se mene tiče, so vsi parametri po pričakovanjih. Le tistih prvih nekaj minut, ko je TDP še pod 100°C, mi slišno kaplja v cevi. Zakaj se mi je takrat vnelo v priključku, v bistvu ne vem prav zagotovo. Sumim pa, da zato, ker sem pred tem naložil nekaj polnih naklad, ki so v začetni uri precej kadile in počasi gorele, kondenz pa je pomagal, da so se saje bolj oprijele dimne cevi. In ko sem potem enkrat fajn zamočil in v plamen spravil polno naklado hkrati, se je tista obloga vžgala. Tega ne bom več ponovil, to je gotovo.
A kapljanje na začetku ostaja...
Hanzi Napisal:Mi pa kondenzira shidel proti vrhu.
Jaz imam kot omenjeno v celoti 3-slojni inox. Če kondenzira proti vrhu, ne vem. Se mi pa na kapi nekaj časa na začetku tvorijo kaplje (opazne tudi s tal). In ker je kapa malce širša od cevi, kakšna potem pade na zunanjo stran dimnika in spolzi navzdol, tako da imam od zunaj že kar nekaj umazanih sledi na inoxu. Samo zdaj ne vem - gre samo za estetski problem, ali bi se moral temu bolj posvetiti, ker kaže na kaj resnejšega?