Objave: 264
Teme: 3
Ocena:
4
@alanford
V primeru, da je tlak večji, je večja možnost, da se duša preguli in spusti, ker vsakokrat podrgne ob steni. Življenska doba bo v tem primeru krajša. Govorim iz lastnih izkušenj. Posodo sem razdrl in to tako ugotovil.
Ni res, življensko dobo lahko povečaš samo z pravilno oz. predimenzioniranjem nje same.
Če že pogledaš na tisti tvoj link je potrebna za 300l bojler vsaj 24l ekspanzija, tudi sam imam krepko manjšo in vem da bo njena življenska doba kratka ampak če računam na to da se bojler redko ali skoraj nikoli ne segreva brez odvzema vode mi ni to velikega pomena.
Glede tlaka v njej sami pa obraba igra zanemarljivo vlogo, ker kot si napisal da se drgne po posodi je malo smešno.
Glede na to da je zrak v mehu stisljiv je v primiru kot si ti napisal manjši kot v sistemu voda stalno prisotna, tudi če bi bil tlak isti bi bila voda prisotna.
Če dobro pomislim vprašanje če nadtlak 0,2 bara sploh izrine vso vodo ven .?!
Spet ena stvar ki jo moram fizično stestirat
Objave: 6821
Teme: 28
Ocena:
4
Držite se teorije in naj vam voda smrdi.
Pa, da bo ekspanzija več zdržala, če je tlak nižji od tlaka vode je tudi ena bala. Zdržala bo več, če je večja oz primerno dimenzijonirana in tlak na dovodu stabilen! To se doseže z regulatorjem tlaka in malo kmečke logike brez vsakršne tombole, kajne merlin. Lahko se igraš z ljudmi, kot bi bili vsi milijonarji, vendar bi včasih lahko padel tudi na realna slovenska tla in se temu primerna začel obnašat. To je vsakomur svoje kar pač zmore in si želi, ne pa vsakomur tisto najdražje kar najbolj tebi paše. Strokovno gledano sta pa obe varijanti pravilno instalirani v redu. Ker, še enkrat, resnica ni samo ena, resnic je lahko več.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Objave: 3458
Teme: 1
Ocena:
9
Nehaj se že spotikat ob mene. Povedal sem najmanj že 100x da jaz ničesar ne prodajam in ne montiram za spremembo od tebe, kateremu je res važno, da prodajaš. In res je najlažje proda to kar si želi slišat in imet bodoča stranka. Na to karto igraš neprestano na tem forumu.
Menda je tudi tebi jasno, da boljša rešitev skoraj vedno več stane. Pa naj si bo to navadna zapestana ura, ali pa sistem ogrevanja.
Verjetno je tudi tebi jasno, da je pretočna raztezna posoda ustreznejša rešitev od cenene raztezne posode z vprašljivimi certifikati. Kakšen predtlak in velikost potrebujemo za kaj pa velja za pretočno kot navadno. Ali boš ti kaj novega izumil?
Objave: 5058
Teme: 8
Ocena:
3
Vse je res kar pišete. Vseeno menim, da če je predtlak v posodi večji od sistemskega, bo vsakokrat, ko nekdo odpre pipo tople vode, zračnica popolnoma izpodrinila vodo iz posode in se s tem oprijela stene.
Voda se bo ponovno vrnila v posodo le in samo takrat, ko dlje časa ne bo porabe tople vode in se bo medtem topla voda ogrela z nekim virom. Takrat podrgne po posodi.
Jaz sem svojo odsluženo zračnico ven potegni in bilo je jasno kot beli dan, da je drgnila večinoma na enem mestu in je ram spustila.
Tudi jaz sem imel premajhno posodo. To vem sedaj. Tokrat imam večjo. Pa še vedno premajhno. Posledično moram skozi paziti ba pravi tlak na regulatorju v jašku in na predlak v posodi. Vse je na meji. Ko in če bom končno zamenjal bojler (večji), bom moral obvezno zamenjati tudi raztezno posodo. Staro bom pa uporabil na enem drugem objektu kjer je ni in kaplja iz varnostnega ventila.
Ocena:
4
Evo potrjeni dvomi, pravkar pršu z kurilnice.
Sistem voda 3bar v ekspanzija 5l 3,4bar, zaprl ventil in izpustu vodo iz posode,v njej je bilo 0,5l vode.
Glede na to da nimam nekih potrjenih manometrov je pri tlačni razliki 0,4bare cca.10% prostornine posode zapolnjene z vodo.
Je pa zanimivo da je posoda prazna, če spustim sistemski tlak na 2,8bar.
Pa vse najlepše 2016
Ocena:
3
To ni možno. Verjetno je težko natančno izmeriti.
Če je v posodi voda, sta v sistemu in v posodi tlaka enaka. Tako pravi fizika. In ta tlak je večji od predtlaka.
Eden ali oba manometra ti lažeta.
Ocena:
4
Eno teoretično vprašanje.
Če bi v dvosmerni cilinder z ene strani napolnil z 1bar zraka, potem pa z druge stani napolnil z 1 bar vode.
Kakšen bi bil potem tlak zraka in kje bi bila pozicija batnice ?
Objave: 3458
Teme: 1
Ocena:
9
1bar in bat bi ostal na mestu.
Ocena:
4
@merlin napisal si 1bar in bat bi ostal na mestu.
Ja kje bi bat ostal na mestu.
Lepo sem napisal z ene strani napolnil z 1bar zraka, se pravi da bi šel bat v eno skrajnost(recimo levo).
Ko bi ga z druge strani začel in nafilal z 1 bar vode se bi batnica omikala v drugo stran(recimo desno).
Prostornina zraka se bo začela komprimirat in zmanjševat.
Kot to razumem da se bo tlak dvignu na zračni strani kateri ima možnost komprimiranja.
Kje bo pozicija batnice in kakšen bo potem tlak zraka?
Al sem jast fukjen al mam res vse manometre zjebane.
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Ne bi se odmikala v drugo stran, ker potem bi na drugi strani moral posledicno narascati tlak na račun manjse prostornine. To pa se ne bo zgodilo, ce bos imel na obeh straneh enak tlak.
Objave: 4249
Teme: 26
Ocena:
1
Ko boš napolnil zrak na desni strani, se bo bat pomaknil na levo do končne lege. Ko boš na drugi strani polnil vodo, se ne bo zgodilo nič (bat bo pri miru na levi strani, saj je tlak na desni višji od tlaka na levi). Šele ko bo tlak vode dosegel tlak zraka, se bo bat sprotno s povečevanjem tlaka vode premikal proti desni za toliko, da bosta tlak vode in tlak zraka ves čas izenačena.
Pri mojih ekspanzijskih material pločevine, iz katere so izdelane, nima nobene zveze s tem, ali so za pitno vodo alpa ne:
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=6&t=5403&hilit=ekspan1.jpg&start=60">viewtopic.php?f=6&t=5403&hilit=ekspan1.jpg&start=60</a><!-- l -->
.
Mi o avionu, pilot iz gozda....
Ocena:
3
@franmaln
Kako si pa izmeril predtlak zraka v ekspanzijski posodi?
Meritev mora biti narejena, ko v njej ni vode.
Ocena:
4
Zaprl sem dovod mrzle vode in odprl pipe tlak spustu v pitni vodi.
Pozabu sm napisat brez vode je v posodi zrak pokazal 3,2bara.
Ko se trgovine odprejo grem po še kakšen manometer za referenco.
Zelo možno da mi nepravilno prikazuje tlak v vodnem delu od regulatorja naprej.
Ocena:
4
Evo ta teden nabavil 3 manometre različnih proizvajalcev.
Ker sem prej imel manometre do 10bar sem se zdaj odloču da bom vzel do 4bare, da bodo meritve morda bolj točne.
Ko sem se začel z njimi ukvarjat, prikazujejo razlike tudi do 0,2bara ocenjeno na videz.
Dejansko mi je sistemski tlak prej prikazovalo cca 0,5bar premalo, zato je bila v posodi voda.
V sistemu je sedaj cca. 3bare v eksp. cca.3,2bare in v njej sedaj ni vode.
Glede na točnost teh vodovodarskih merilnikov sem pri teh meritvah uporabljal izraz cca..
Kakorkoli že moj sistem deluje BP in sem zadevo zaključil.
Ocena:
3
Lepo, da si vztrajen in prideš zadevi do dna.