PodSvojoStreho.net
Sanitarna voda SMRDI - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Sanitarna voda SMRDI (/showthread.php?tid=64031)

Strani: 1 2 3 4 5

Sanitarna voda SMRDI - ponicon - 27.12.2015

Pozdravljeni!

Vaš forum spremljam že lep čas in že nekaj dni iščem morebitne odgovore na mojo težavo ampak žal neuspešno.. Skratka težave imamo z sanitarno vodo.

Kake tri tedne nazaj, so nas priključili na nov (Pomurski vodovod), ampak je kak teden za tem začel puščati/kapljati varnostni protipovratni ventil na dovodu hladne sanitarne vode v bojler. Normalna stvar, saj do sedaj na dovodu hladne sanitarne vode v bojler ni bila nameščena rastezna posoda za sanitarno vodo in nekje prekomeren pritisk mora ven.

Še dobro, da nisem navaden laik in mi tudi zadeve v zvezi z ogrevalno tehniko niso tuje, še večja sreča pa je bila, da me je doma čakal nov 300l bojler za namestitev in nova rastezna posoda, ki sem jo zdaj lahko takoj uporabil. Po manometru preberem pritisk dovoda vode, napolnim rastezno in jo vežem med protipovratni varnostni ventil in bojler. Prvi dan vse ok, ventil več ne teče, ampak zdaj SMRDIIII SANITARNA VODA!

Mrzla voda ima super vonj, super okus, ista voda ogreta v loncu ne smrdi, ista voda ogreta v električnem bojlerju ne smrdi, zgolj voda iz kotlovnega bojlerja, pred katerim je nova rastezna posoda SMRDI po zatohlem, plesnivem,...nevem kako opisati.

Vodo segrevamo na 75-80°C, včasih tudi več, tako da možnosti razvoja česarkoli ni, poskusil sem tudi z nižjo temp. vode in isto, odprl in izpraznil bojler, ga izpral in "očistil", zaprl in isto. Včeraj pa mi je prekipelo in sem ga spet odprl, ponovil postopek praznjenja in izpiranja bojlerja, pred rastezno pa dal ventil, da vidim če se bo voda brez rastezne posode normalizirala...in glej ga zlomka...Voda več NE smrdi in varnostni protiporvatni ventil še naprej kaplja. Naj povem da imamo na dovodu vode/vodovoda tudi nameščene filtre (grobi, fini, oglje).

Povejte mi, ali je kdo od vas imel podobne izkušnje, ali poznate koga, ali pa morda vi veste kako lahko rastezna posoda tako vpliva na vodo.

Prilagam tudi slike vezave, da pokomentirate če kaj ne štima...

Hvala za vaša mnenja! Smile

Re: Sanitarna voda SMRDI - jani65 - 27.12.2015

Očitno je nekaj v raztezni posodi. Sam imam STČ ampak brez raztezne,pa niti prej na bojleju ni sem imel ,razen varnostnih ventilov ,ki so po mojem čisto dovolj. Ogrevam vodo na 50°C. Na vezavi pa ni videt ,da bi bilo kaj,pa če bi bilo smrdet nima kaj.

Re: Sanitarna voda SMRDI - alanford - 27.12.2015

Izgleda, kot da se ti je v raztezni posodi nekaj zaredilo - verjetno že prej preden su jo priključil. Je nova?

Re: Sanitarna voda SMRDI - Homer - 27.12.2015

Demontiraj raztezno posodo in jo poskusi sprati s kakšnim tekočim čistilom za posodo (nekajkrat).

Re: Sanitarna voda SMRDI - alanford - 27.12.2015

Tudi varekina ne bo škodila, saj bo učinkovito ubila plesen.

Re: Sanitarna voda SMRDI - gremlin - 27.12.2015

S čim si mazal rafijo tule:

Re: Sanitarna voda SMRDI - ponicon - 27.12.2015

Uf ste me presenetili z hitrimi odgovori Smile

Rastezna posoda je nova, popolnoma nova in nova je bila tovarniško napolnjena na 2 bar-a, kar posledično gumijasto jedro potisne do luknje in ni možnosti, da bi kaj prišlo v njo (edino, če je že pri sami proizvodnji kaj ostalo med emajlirano notranjostjo in gumijastim jedrom).

Ideja o pranju notranjosti rastezne ni slaba (pač izpraznim zrak in jo nekako operem).

Kar se pa tiče mazanja rafije...pa jo mažem z organskim lanenim oljem oz. "firnežem", standardna zadeva, ki se uporablja že leta in leta, ter uporabljam ga zgolj toliko, da se rafija lepo oprime. To nikakor ni vzrok za moje težave.

Re: Sanitarna voda SMRDI - Zaspanc - 27.12.2015

Če zapreš ventil posode, da torej ne opravlja funkcije: voda še smrdi?
Imaš raztezno na dovodu mrzle vode v bojler?
Je raztezna sploh taprava, torej namenjena za sanitarno vodo?

Prav zaradi tega (da vidim če je krivec rastezna) sem namestil ventil pred rastezno. Rastezna trenutno ne opravlja svojega dela (imam zaprt ventil) in voda je ok. Ko pa je bila priklopljena (odprt ventil) pa je voda smrdela.

Rastezna je na dovodu hladne vode, za varnostnim protipovratnim ventilom in pred bojlerjem.

Rastezna je modra, z emajlirano notranjostjo in ja, za sanitarno vodo Wink

Re: Sanitarna voda SMRDI - xavi - 27.12.2015

Firnež se ne sme uporabljat za mazanje prediva oz. rezanje kvintov. To ponavadi uporabljajo vodovodarji, ki šparajo z materialom. Za to obstajajo posebne vodotopne paste. Vendar firnež po navadi daje okus vode po olju. Tukaj pa je očitno nekaj drugega. Vedno je pametno, ko se priklopijo nove zadeve, da se te prej izperejo, po možnosti ne preko pip, da se še cevi ne zamažejo. Glede na to, da imaš pri vodovodni uri filtre lahko daš v enega od njih kakšno žličko izosana (mak.2-3 g) in pustiš, da se ti počasi izpira po sistemu. Cevi ti bo razkužil, pomaga pa tudi pri odstranitvi neprijetnega vonja.

Re: Sanitarna voda SMRDI - kurili - 27.12.2015

Firnež smdi a bo čez nekaj časa nehal iztoči čim več vode. Za napeljave pitne vode sem uporabil navadno belo olje in voda nikjer ne smrdi, lahko uporabiš tudi teflonski trak, meni je bolj všeč predivo in tudi bolj zanesljivo

xavi Napisal:Firnež se ne sme uporabljat za mazanje prediva oz. rezanje kvintov. To ponavadi uporabljajo vodovodarji, ki šparajo z materialom. Za to obstajajo posebne vodotopne paste. Vendar firnež po navadi daje okus vode po olju. Tukaj pa je očitno nekaj drugega. Vedno je pametno, ko se priklopijo nove zadeve, da se te prej izperejo, po možnosti ne preko pip, da se še cevi ne zamažejo. Glede na to, da imaš pri vodovodni uri filtre lahko daš v enega od njih kakšno žličko izosana (mak.2-3 g) in pustiš, da se ti počasi izpira po sistemu. Cevi ti bo razkužil, pomaga pa tudi pri odstranitvi neprijetnega vonja.

Naj povem da pasto za mazanje poznam in imam, prav tako tudi laneno olje, ki mi je bilo prvo pri roki, prav tako kot rečeno dam na celoten navoj kaplico, da se predivo ne odvija Wink Kar pa še ne pomeni da sem vodovodar, ali da šparam, ali kakorkoli želim škoditi sebi in ljudem, s katerimi živim, ter nam vsem skupaj povzročati nelagodje, navojev pa nisem rezal, ker je ves pocinkan material že predpripravljen in z navoji... Wink

Se pa strinjam s tem, da se nove zadeve izperejo. Moti me le, da je rastezna posoda nova in praktično nič ne more v njo, ker gumijasta membrana pod pritiskom zapira vsemu vstop v samo posodo, torej je nekaj moglo biti že v njej. Še bolj absurdno pa se mi zdi, da bom novo, že v naprej, tovarniško napolnjeno rastezno posodo praznil in "preventivno" izpiral... To ne počne nihče Wink

Jutri grem menjat rastezno posodo in se bom prav tako pozanimal v zvezi z izosanom, ter ga poskusil dobiti. Dodam, ga kar pri enem od filtrom? Npr. pri finem?

kurili Napisal:Firnež smdi a bo čez nekaj časa nehal iztoči čim več vode. Za napeljave pitne vode sem uporabil navadno belo olje in voda nikjer ne smrdi, lahko uporabiš tudi teflonski trak, meni je bolj všeč predivo in tudi bolj zanesljivo

Sam vonj lanenega olja oz. firneža poznam in to ni moj problem. Moj problem je kot je že napisano, vonj po zatohlem, plesni, ta vonj je zaradi tople vode še bolj izrazit in niti malo primerljiv z vonjem firneža... Smile Teflonski trak, pa se po mojih amaterskih izkušnjah uporablja pri medeninastih navojih oz. stikih z manjšimi tolerancami od npr. pocinkanega materiala, ki je bolj grob, z večjimi tolerancami.

Re: Sanitarna voda SMRDI - Merlin1 - 27.12.2015

Za sanitarno vodo se smejo uporabljat samo pretočne raztezne posode!
Raztezna posoda mora v tem primeru imet 2 priključka!

Re: Sanitarna voda SMRDI - rs84 - 27.12.2015

To kar bom napisal ni problem, ki ga imaš ti vendar vseeno, mogoče kater upošteva za drugič. Sanitarna ekspanzijska posoda ni fajn če je montirana na takšnem "podaljšku", boljše je če je montirana na T komadu (če je seveda dovolj prostora) dovodne cevi v bojler, ker drugače voda v tem rokavu dlje časa stoji ko pa tlak zaniha pa gre to v bojler. Fajn je da voda čimbolj izpira ekspanzijsko, zato nekateri vgrajujejo pretočne ekspanzijske.

Re: Sanitarna voda SMRDI - xavi - 27.12.2015

Izosan je klor v prahu, najbolj praktičen za uporabo. Dobiš ga tudi v lekarni (100g pakunga) ali pa idi na ZZV MS oz. če koga od tam poznaš, pa nafehtaj par gramov. Pazi, da ne pride v stik z filtrom, v katerem je aktivno oglje oz. tega odstrani, ko pa se bo klor v celoti izpral, pa ga vstavi nazaj v filter.