PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Pameten bojler ali toplotna črpalka

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
kadotr Napisal:Ti je v podčast poklicati v Gorenje? Napačno razumevanje fizikalnih zakonov ni nemogoče.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.strojnistvo.com/forum/viewtopic.php?t=32647">http://www.strojnistvo.com/forum/viewtopic.php?t=32647</a><!-- m -->
yan1234, saj takšno je tudi moje razmišljanje.
Ampak kljub temu da me malce firbec daje glede gorenjeve reklamne razlage, jih ne bom klical.
Itak, če kdo misli da bo s 3x dražjim bojlerjem kljub isti izolaciji le tega prišparal kaj več kot par pirov na leto, naj si ga kupi. Kitajci bodo veseli.
Ko bo pa prvič zaradi bojlerjeve pameti ostal na hladnem, ali pa ko ga bo kakšna strela pošlatala in spravila v elektronska nebesa bo najbrž spremenil mnenje Smile
Termostat pri bojlerju ima v bistvu dvojno funkcijo. Vzdržuje željeno temperaturo vode v bojlerju in hkrati ščiti grelec pred pregrevanjem in posledičnim pregoretjem. Vodni kamen, ki obda grelec pa ima slabo toplotno prevodnost, zato se grelcu v določenem času poveča temperatura, ker ni odvoda toplote. Termostat seveda ne izklopi, ker voda še ni dosegla željene temperature. Debelejša plast je, višja bo temperatura grelca. Pri neki debelini pa je lahjko prehod toplote iz grelca preko kamna v vodo počasnejši od toplotnih izgub skozi izolacijo bojlerja. Takrat bo seveda tudi poraba električne energije bistveno večja, če že ne bo prej pregorel grelec.
Ne vem, zakaj bi bila poraba v opisanem primeru večja. Le temperatura grelca in s tem možnost okvare bo večja, poraba pa bo ostala enaka - tolikšna, da bo nasprotno enaka toplotnemu toku skozi izolacijo boljerja.
Mirator, termostat ni tam za zaščito grelca. Za ta namen je v neposredni bližini grelca termično varovalo. In če to varovalo normalno deluje, grelec ne bo pregorel. Zgodi se lahko le (kar sem videl na lastne oči), da kamen toliko ukrivi grelec, da grelna žica pač prebije na zemljo.
Poraba pa je jasno enaka pri kamenju v bojlerju, samo manj tople vode je na zalogi in dalj časa se ta greje.
BojanF Napisal:Ne vem, zakaj bi bila poraba v opisanem primeru večja. Le temperatura grelca in s tem možnost okvare bo večja, poraba pa bo ostala enaka - tolikšna, da bo nasprotno enaka toplotnemu toku skozi izolacijo boljerja.
Razmišljam tako, da bo pač moral biti grelec dalj časa vključen, da se bo voda segrela na predvideno temperaturo. Mogoče se tudi motim, meril nisem, dosedanje izkušnje pa mi nekako moje razmišljanje potrjujejo.
Energetik81 Napisal:Mirator, termostat ni tam za zaščito grelca. Za ta namen je v neposredni bližini grelca termično varovalo. In če to varovalo normalno deluje, grelec ne bo pregorel. Zgodi se lahko le (kar sem videl na lastne oči), da kamen toliko ukrivi grelec, da grelna žica pač prebije na zemljo.
Poraba pa je jasno enaka pri kamenju v bojlerju, samo manj tople vode je na zalogi in dalj časa se ta greje.
Meni se zdi, da je tisti termostat v bistvu termična varovalka, če bi voda dosegla 100°C.
Točno tako! V primeru, da zataji delovni termostat, se varnostni aktivira pri cca 95°C
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
mirator Napisal:
BojanF Napisal:Ne vem, zakaj bi bila poraba v opisanem primeru večja. Le temperatura grelca in s tem možnost okvare bo večja, poraba pa bo ostala enaka - tolikšna, da bo nasprotno enaka toplotnemu toku skozi izolacijo boljerja.
Razmišljam tako, da bo pač moral biti grelec dalj časa vključen, da se bo voda segrela na predvideno temperaturo. Mogoče se tudi motim, meril nisem, dosedanje izkušnje pa mi nekako moje razmišljanje potrjujejo.
Motiš se, greje že dalj časa ampak se vmes izklaplja, ker lokalno preseže nastavljeno temperaturo.
Zakon o ohranitvi energije vedno velja.
Ne razumem, kje je to lokalno?
Grelec za bojler ki ima v sredini tulko za termostat ali je termostat integriran v samo prirobnico grelca je ena velika neumnost ki so jo naredili. Termostat mora biti stran od grelca.
STČ je zakon še posebej če je priklopljena še na centralno in še kakšen kolektor za poleti.
Bojler 150 lit sem zamenjal z STČ 200 lit in ga dal v predtok STČ na njega pa priklopil 15 cevni vakumski kitajski kolektor, poleti zadosti za dva.
mirator Napisal:Ne razumem, kje je to lokalno?
V neposredni bližini okoli grelca, kjer je v teh srednjelitražnih bojlerjih tudi termostat. Grelec in termostat izolira kamen, zato termostat pogosto izklaplja, ostala voda pa ostaja hladnejša. Še vedno pa se vse skupaj dogaja v izolacijskem ovoju bojlerja in edino kar povzroča izgube bojlerja je dT med zunanjo plastjo vode in okoliškim zrakom.

No pri novejših izvedbah sta grelca 2 v dolgih ceveh, tam je manjša možnost kopičenja kamna, saj 2 cevi segata daleč v bojler, pri starih pa je bil grelec majhen in pri dnu bojlerja in je celega zasulo.
Dodatne izgube so možne le, če uporabnik zaradi občutka pomanjkanja tople vode, dvigne na termostatu željeno temperaturo vode.
Tako je.

Še nekaj me zanima, da ne odpiram nove teme. Imam plastični podpultni nizkotlačni bojler 10L. Ali se ta zadeva sploh da odpreti, da se lahko spuca kamen? Ko sem ga delno razdrl, zgleda kakor da je plastična posoda iz enega kosa, grelec pa zalepljen notri. Očitno gre pri novih tipih za izdelke za enkratno uporabo? Ker stari so imeli prirobnico za odpret in spucat.
Očitno mi preostane le še, da ga priklopim na črpalko in črpam skozi solno kislino, ali pa da nabavim novega.. :evil:
Namesto klorovodikove kisline rajši uporabi kis za vlaganje zelenjave ipd. Ni drag toda vseeno dovolj učinkovit. In grelec ti bo zelo hvaležen, ker bo ostal živ.
1 2 3 4 5
Iskanje po temi