PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Pameten bojler ali toplotna črpalka

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fantocci Napisal:Odvisno v kakšnem mrazu in na koliko jo teraš.
Po moje nima smisla terati TČ, ko ji Cop enkrat pade pod 2 (predvsem iz vidika trajnosti).
Kaj pa vem, nabavil sem jo zato, ker manj porabi kot el. grelec in zato ima da dela, ves čas. Če bi hotel greti z grelcem, potem je sploh ne bi nabavil in bi vzel Eloblock.
Koliko pa ima to veze s trajnostjo, bi bilo pa dobro videti iz kakšnih izkušenj.
V kolikor bi imel bojler dovolj veliki volumen, ne bi rabil biti niti pretirano pameten. Dovolj je, da vzdrži enkratno dogrevanje. Ker pa el. grelec ni vezan na COP, je posledično lahko tudi temp. v bojlerju z večjim volumnom (200 l +) višja, kar bi moralo zadostovati, da se vklopi enkrat na 24 ur.
PS
Dejstvo je, da pri slabše izoliranem objektu, po možnosti z radiatorji, se izpad ogrevanja v času ene ure kar konkretno pozna. Takrat mora črpalka delat na dosti višjih obratih, če pa je zunaj mraz, pa je vse skupaj za črpalko še dosti težje.
Energetik81 Napisal:
Fantocci Napisal:Odvisno v kakšnem mrazu in na koliko jo teraš.
Po moje nima smisla terati TČ, ko ji Cop enkrat pade pod 2 (predvsem iz vidika trajnosti).
Kaj pa vem, nabavil sem jo zato, ker manj porabi kot el. grelec in zato ima da dela, ves čas. Če bi hotel greti z grelcem, potem je sploh ne bi nabavil in bi vzel Eloblock.
Koliko pa ima to veze s trajnostjo, bi bilo pa dobro videti iz kakšnih izkušenj.

Dogrel bi recimo 200l vode iz 40°C na 50°C. Koliko kWh bi za to porabil z grelcem? (okoli 2,3kWh če sem prav izračunal)

TČ naj ta čas raje greje objekt (dvižni vod ranga 28-32° na talnem), kar bo delala z boljšim Cop, tišje in z nižjimi pritiski v sistemu. Torej je ona ta čas še vedno izkoriščena, v bistvu bolje.
Jaz tudi nimam neke velike rezerve moči na nizkih temperaturah, tudi zato razmišljam o tem. Neke vrste "pametno bivalentno" delo Smile
Fantocci Napisal:Ja, nekaj takega bi moral spalamudit.
Najbolj elegantno bi bilo z zunanjim kontrolerjem + releji za preklop grelca, mogoče bi pa celo kaj takega zadoščalo:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.dx.com/p/cheerlink-mh1210a-dc12v-1-7-screen-intelligent-digital-temperature-controller-black-318187#.VmqbiGfSnmE">http://www.dx.com/p/cheerlink-mh1210a-d ... mqbiGfSnmE</a><!-- m -->

A nima Siemensov Albatros v FWS tudi neke digitalne izhode, ki jih lahko parametriraš?
Fws ima vhod za signal za nižjo tarifo (230 V), ki jo lahko uporabiš za programiranje v kombinaciji z urnikom ali brez.
Fantocci Napisal:TČ naj ta čas raje greje objekt (dvižni vod ranga 28-32° na talnem), kar bo delala z boljšim Cop, tišje in z nižjimi pritiski v sistemu. Torej je ona ta čas še vedno izkoriščena, v bistvu bolje.
Jaz tudi nimam neke velike rezerve moči na nizkih temperaturah, tudi zato razmišljam o tem. Neke vrste "pametno bivalentno" delo Smile
Ja sama TČ bo že bolje izkoriščena, ampak če gledaš pa celotno porabo elektrike za bojler in TČ ter dovedeno toploto, bo pa slabše. Jah če ni dovolj močna, potem so pač težave.
usimoncic Napisal:..Moja ocena je, da bi s pametnim električnim bojlerjem porabil ca. 10kWh na dan oz. 1€ na dan. S TČ bi poleti porabil 3-4× manj, v hudi zimi pa verjetno prav toliko ali še več (defrosti, delovanje električnih grelcev, delovanje z dražjim tokom podnevi). Tako bi mogoče na leto s TČ privarčeval 200€ pri elektriki. In tu se mi poraja vprašanje, če se za teh 200€ na leto splača investirati recimo dodatnih 1000€ za večjo TČ in dodatnih 500€ za preklopni ventil+velik bojler, namesto pametnega električnega bojlerja.
Sem se kje pri svojih računih uštel? A ima kdo izkušnje z gorenjevim pametnim bojlerjem? Je res dovolj pameten, da ima vedno toplo vodo in da jo greje večinoma na poceni tok?
Predno sem začel pisati tole, sem si prebral navodila za uporabo tega 'pametnega' grelnika vode.
Vsi ki so pisali pred mano, so mislili, da je pamet zgolj v nastavljivih urnikih in dveh temperaturah. 'Smart' je v tem, da s zapomni, ob katerih urah uporabnik dejansko porablja vodo in jo greje tako, da so čim manjše izgube v času neuporabe tolpe vode, oz. ko uporabnik potrebuje vodo, da je topla voda.
V finančni primerjavi si po mojem mnenju naredil napako:Namreč gre za samo 120 l boljer in ne 200 ali celo 300 lit, katerega si upošteval pri cenovni primerjavi. Če bi upošteval 150 l bojler z notranjim izmenjevalcem, katerega bi priklopil na TČ, bi bila finančna razlika manjša.
Če boš želel uporabiti 'smart' funkcijo, ti bo grelnik porabljal elektriko tudi v času drage elektrike. Takrat ne bo samo 1€/dan. Če boš 'smart' grelnik sprogramiral na urnike, je škoda denarja za 'smart' in si omisli raje navadni grelnik, katerega preklapljaš z digitalno tedensko uro za 6 €.
Še en tehnični izračun, če bi želel ogrevati izključno v poceni tarifi (22-6), bi v 8-ih urah z 2 kW grelcem naredil 16 kWh toplotne energije. Pri 120 l vode to pomeni 42°C razlike. Kar pomeni, da če bi imel ob 22:00 30°C (za tuširanje dovolj, za pomivanje posode pa premalo), bi do 6.00 ogrel do 73°C. Ker ima grelnik samo 120 l vode, in bi ga želel greti samo v času poceni tarife, bi ga moral zato ogrevati na višjo temperaturo. Ker bi imel višjo temperaturo, pa bi imel tudi višje izgube, kot so tovarniško deklarirane.
Pri vsem tem pa ne pozabi na samo porabo čez dan.Če sta dve osebi bo manjša poraba, kot če imaš najstnike v puberteti, ki se tuširajo več kot 2xdnevno. Pomembno je tudi, če žena pere posodo na roke, ker potem potrebuješ višjo temperaturo. Kot sem omenil z 30°C se da tuširati, ne pa oprati mastne posode.
Glede na to, da razmišljaš o nakupu TČ za ogrevanje hiše, bi na tvojem mestu investiral v 300 lit. zalogovnik tople vode z preklopnim ventilom. Tistih 500€, oz 1500€ razlike pa boš pozabil v roku enega leta.
Bi pa 'smart' grelnik toplo priporočal ljudem v stanovanjih (blokih), ki nimajo prostora za TČ, oz. jim je prevelika investicija v poseben stenski bojler z integrirano TČ (ki hladi kopalnico, ko greje vodo).
Tale odstavek pa zmaga:

"Bi pa 'smart' grelnik toplo priporočal ljudem v stanovanjih (blokih), ki nimajo prostora za TČ, oz. jim je prevelika investicija v poseben stenski bojler z integrirano TČ (ki hladi kopalnico, ko greje vodo)."

Pa saj nismo Eskimi, da bi se v igluju tuširali s toplo vodo.

Kopalnica mora biti najtoplejši prostor v stanovanju, ne pa ledenica.
Baje je to dobro za prekrvavitev .......
V stilu knajpanja Smile
Ko sem govoril o stenskem bojlerju z integrirano TČ, ki hladi kopalnico, ko greje vodo, sem mislil na to: [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")gorenjeunichr("46")si/izdelki/ogrevanje-hlajenje/sanitarne-toplotne-crpalke/modeli/stenske[/url]
Še nekrat:

Napisal si: "ki hladi kopalnico ko greje vodo".

Tole z vodenim zrakom si naknadno dodal.

Pa še zamisli si štemanje preko sten, da boš na fasado naredil 2 luknje, da boš imel voden zrak. (V stoplnici in bloku)...tako si ti napisal.
STČ z vodenim zrakom so namenjene ravno temu...da se zrak poljubno usmerja v ali izven prostora. Odvisno od STČ pa delujejo tudi ob zajemu zunanjega zraka npr. do -7stC .
Torej večino og. sezone (zime) bodo delovale ceneje od ''pametnega'' ali navadnega el. bojlerja (tudi v blokih); nato prevzame el. grelnik, ki bo deloval za enako :wink: .
Luknje se tudi vrtajo-brez štemanja...le cena lahko preseže el. bojler Cry
Z vidika nabave og. TČ pa ogrevanje sanit. vode z njo, četudi bo TČ nekaj večja-dražja.
Z ''pametnim'' bojlerjem v Mt mali bojler najverjetneje ne bo zadostoval porabi. Ob večjem volumnu , naraste tudi cena bojlerja, og. vode pa vseeno dražje, kot s katerokoli TČ.
Če pa je res min. poraba sanit. vode zna bit najcenejši (nabavno-uporabni strošek) navadni ali pretočni bojler.
BLABLABLA Napisal:Tole z vodenim zrakom si naknadno dodal.
Nisem nič dodal z vodenim zrakom, saj sem že na začetku napisal, da gre za bojler z integrirano TČ.
Turbo Napisal:Bi pa 'smart' grelnik toplo priporočal ljudem v stanovanjih (blokih), ki nimajo prostora za TČ, oz. jim je prevelika investicija v poseben stenski bojler z integrirano TČ (ki hladi kopalnico, ko greje vodo).
Za TČ pa vemo, da mora od nekod vzeti zrak iz katerega vzame energijo. V blokih, se izpih hladnega zraka poveže na zračnik. Še vedno pa hladiš prostor, saj TČ vzame nekaj m3 toplega zraka in ga 'pihne' v zračnik. Zaradi podtlaka začne prihajati v kopalnico zrak iz drugih prostorov, ki pa je običajno hladnejši od kopalnice. Če imaš kalorimeter ali delilnik toplote na radiatorju, se bo ta veselo 'vrtel'.
Zajem od (ter izpih) zunaj, ne podhlajuje niti dela podtlaka; le Cop je nižji...še vedno pa boljši od el. grelcev :wink:
Homer Napisal:Baje je to dobro za prekrvavitev .......
Pa za dvig vlage v kopalnici in plesen po kotih
1 2 3 4 5
Iskanje po temi