PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Nov pravilnik o zaračunavanju ogrevanja v blokih

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Še dobro da živim v bloku kjer ima vsako stanovanje svojo peč za centralno in mi ni treba podpirat te voluharje.
Beri Napisal:Upravitelj daljinskega ogrevanja želi imeti plačo 1000 evrov neto,kar prinese cca 1.500 bruto in če dobi gorivi zastonj,ga rabi prodati več kot 1.500 litrov,da bi dobil denar za svojo plačo.
To se jim ni izšlo in sedaj gredo iskat novi izvir a to je plačilo po kvadraturi - če že ne koristiš ogrevano vodo.
Tukaj si nekoliko v zmoti. Dobavitelji toplotne energije za daljinsko ogrevanje so v lasti države (vsaj večinski). Država krpa luknje v proračunu z dobički javnih podjetij. Zato se takšni pravilniki sprejemajo ad-hoc brez širokih razprav, še manj pa imamo besede pri tem tisti, ki to plačujemo. Kar poglej kaj vse so obesili na električno energijo.
Se pa strinjam, da imajo določene javne službe previsoke plače v primerjavi z enakovrednimi deli v gospodarstvu.
Svoj piskrček so pristavili še pooblaščeni izkazničarji, ki bodo računali deleže normirne porabe posamezne enote.
Nimam časa - sem v penziji!
mirator Napisal:
silver12 Napisal:Pa vi vidite sploh bistvo vprašanja, ne govorite nekaj kar v tri dni...dajte malo pogledat, kaj človek vpraša...sem si morda jaz izmislil zakon?
Sicer si začel novo temo, ki jo obdelujemo že tukaj
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=7526">viewtopic.php?f=7&t=7526</a><!-- l -->

Mene si zmotil s sledečo izjavo:
Citat:kljub temu da sem nadpovprečno ogreval stanovanje oz. soseda zgoraj
zato ti dam svoj primer, mogoče boš potem razumel mojo reakcijo.
Sosed pod mano je zamenjal dnevno sobo in spalnico, tako da je sedaj pod mojo spalnico njegova dnevna soba. On želi imeti v DS 26°C, jaz v spalnici maksimalno 20°C. Za nameček ena stena moje spalnice meji z DS horizontalnega soseda. Torej, če želim jaz imeti svojo željeno temperaturo in da ogrevanja ne bom plačeval po m2, bom sicer odprl radiator, ampak istočasno tudi okno. Jaz bom zaradi tega imel višji strošek, medtem ko soseda ne bosta imela nižjega.
Strinjam pa se s tabo, da je novi pravilnik pisan na kožo dobaviteljem toplotne energije, ne pa pravični delitvi stroškov.

Zadeva je taka, da realno moram imeti v prostoru večjo temp. če želim da čez preboje/vrata pride toplota v druge prostore. Tako imam v dnevni cca 25, v naslednjih prostorih pa kakšno stopinjo manj...
No sedaj sem preklopil na radiatorje, naj dobijo plinarji svoj delež nazaj...
Čeprav mislim, da nekih 40% bom že dosegel...saj s klimo ogrevam dobre pol stanovanja. Vem, da imajo kje težave ker ljudje šparajo...samo posploševati vse skupaj je pa malo mimo...
Ja izvirno temo sem pa spregledal...
In kaj so dosegli...jaz grem nazaj na plin, sosed bo pa malo bolj kuril...oz. luftal, ker ne vem v kakšnem % rangu se vrti njegova poraba....da ne bo pavšalist.
Zaspanc, TČ na 15 let nanese 35eur/mesec+25eur/mesec ogrevanje=60eur/mesec za 150m2.
V bloku sem plačeval 85eur/mesec za 65m2.
Ne vem kje placujete toliko za ogrevanje? 12x80€ za stanovanje 65m2?? Mi placujemo samo v kurilni sezoni in to recimo v povprecju 350€ na zezono, za 60m2 veliko stanovanje. Pa ne sparam, ker imam malega otroka. Imamo pa lastno kurilnico v stanovanjskem bloku. Sem pa slisal primere da placujejo tudi po 200€ za enosobno stanovanje, imajo pa toplovod (crntralna kurilnica za vec blokov ipd). To pa je nonsenz.
Meni se zdi določilo novega pravilnika, da v kolikor porabis manj kot 40% povprecne porabe bloka, placas povprecno porabo torej 100%, neumno, hkrati pa tudi nezakonito, saj ne mores vnaprej vedeti koliko bo povprecna poraba bloka tisti mesec. Torej moras v primeru malega juzno obrnjenega stanovanja ogrevati na polno in imeti odprta okna.

Npr. V stanovanju kjer sem živel so razvodi narejeni za vsako stanovanje posebej in na hodniku ima vsako stanovanje kalorimeter. Ker je bilo moje stanovanje majhno in južno obrnjeno, so ze elektricne naprave v stanovanju (veliko kuhanja in pecenja, 2xpc ki deluje nonstop, TV, pomivalec, susilni stroj, ....) in sonce toliko segrele stanovanje, da se je poraba pri termostatskih ventilih vedno nastavljenih na 22C gibala okrog 30% povprecne porabe bloka. Vecina ostalih stanovanj je velikih z naknadno zastekljenimi balkoni, ki jih uporabljajo kot letni vrt in pri teh se nomalno uporaba elektricnih aparatov bistveno manj pozna, hkrati pa je dejanska ogrevana povrsina vecja, ker se greje tudi balkon. Torej bi se po novem moral greti na 26C ali veliko odpirati okna, da ne bi placeval kazenske 100% porabe.
Če se ne motim, piše 40% povprečne porabe enakovrednega stanovanja. S tem za primerjavo oziroma izračun povprečja takoj odpade stanovanje v pritličju (ali kleti) in mansardi (oziroma zgornje) v večnadstropnem bloku.
Sam dobro poznam situacijo v troetažnem blokcu. Srednji špara in ima vse pozaprto, zgornji zaradi slabe izolacije proti podstrehi kuri do konca in komaj ogreje (in plačuje k't zmešan in sočasno dogreva z elektriko). Torej? Ventilator, ki bo vsaj v delu radiatorja, kjer je nameščen merilnik, radiatorju odvzel čimveč toplote (in s tem goljufal ostale), ali kaj drugega. Dogovort se itak ne da nič, saj vsak vleče svojo vrvico.
Mi o avionu, pilot iz gozda....
Citirano iz Uradnega lista:
18. člen
(delitev stroškov ob nezadostnem obsegu podatkov)
(1) Če so porabniški deleži, ki so določeni z delilniki, ugotovljeni za posamezne dele stavbe, ki skupaj obsegajo manj od 50% ogrevane površine, se stroški delijo na način, določen v 16. členu tega pravilnika.
(2) Porabniški delež, ki je določen z delilniki, je porabniški delež posameznega dela, ki je določen na podlagi razlike odčitkov delilnikov na koncu in začetku obračunskega obdobja.
(3) Če je za posamezni del stavbe razlika iz prejšnjega odstavka enaka nič, se šteje, da za posamezni del stavbe podatki z delilnikov niso na razpolago.
(4) Če je za posamezni del stavbe porabniški delež iz drugega odstavka manjši od 40% deleža ogrevane površine istega posameznega dela stavbe, se šteje, da za posamezni del stavbe podatki z delilnikov niso na razpolago.

Ta člen je sicer hudo nerazumljiv. Četrti odstavek razumem nekako tako, če je poraba stanovanja manjša od 40% porabe istega stanovanja, se šteje da podatkov o porabi ni ?!?
Mene tudi malo moti, ker nimaš podatka, kje se giblje trenutna poraba...Ok, za nazaj ni panike, pokličeš upravnika in ti pove...lahko bi %, napisali na položnici...tako, da veš za naprej...
mirator Napisal:Tukaj si nekoliko v zmoti. Dobavitelji toplotne energije za daljinsko ogrevanje so v lasti države (vsaj večinski). Država krpa luknje v proračunu z dobički javnih podjetij. Zato se takšni pravilniki sprejemajo ad-hoc brez širokih razprav, še manj pa imamo besede pri tem tisti, ki to plačujemo. Kar poglej kaj vse so obesili na električno energijo.
Se pa strinjam, da imajo določene javne službe previsoke plače v primerjavi z enakovrednimi deli v gospodarstvu.
V Ljubljani imaš toplarna Moste,katera ogreva del Ljubljane.
Kaj je z ostalim delom Ljubljane? Kako se oni ogrevajo?
Potem od Ljubljane,preko Domžal do Kamnika,kako se oni ogrevajo?
Nimajo vsa mesta toplarne oz. elektrarne in se ogrevajo na samosvoj blokovski način - daljinsko.
Pred časom sem zasledil, da je en model odstranil vse radiatorje, zaplombiral cevi...in seveda so ga tožili ker ni plačeval...rezultat - dobil tožbo...torej luknje verjetno obstajajo, se pa ne spomnim več točno zakaj je šlo...
Kot kaže se gleda individualno in kolektvino...povsod neke pavšalne informacije.
Torej kolektivno: če manj kot polovica uporabnikov dosega 40%, gremo vsi na pavšal
In če samo nekateri uporabniki dosegajo do 40%, so samo oni pavšalisti...
@beri

Pač ima blok ali pa skupina blokov svojo kotlovnico?

Sej pa je isto? ?!

Sent from my LG-D802 using Tapatalk
@TeMpL po moje ni isto, upravljalec rabi ogromno energenta porabiti,da bi dobil neki profit
1 2 3
Iskanje po temi