![]() |
|
Nov pravilnik o zaračunavanju ogrevanja v blokih - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Nov pravilnik o zaračunavanju ogrevanja v blokih (/showthread.php?tid=63668) |
Nov pravilnik o zaračunavanju ogrevanja v blokih - silver12 - 19.11.2015 Ja kot kaže bom moral pripreti pipco klimatski napravi, žal...kljub temu da sem nadpovprečno ogreval stanovanje oz. soseda zgoraj...Ima še kdo takšne probleme? Re: Nov pravilnik o zaračunavanju ogrevanja v blokih - mirator - 19.11.2015 Zanimivo razmišljanje. Kaj pa če je sosedu zaradi tvojega napovprečnega dovajanja toplote pošteno vroče in odpira okna? Re: Nov pravilnik o zaračunavanju ogrevanja v blokih - silver12 - 19.11.2015 Ja to bo ja...mislim da jo celo v vrečke shranjuje... Re: Nov pravilnik o zaračunavanju ogrevanja v blokih - piag - 21.11.2015 silver12 Napisal:Ja kot kaže bom moral pripreti pipco klimatski napravi, žal...kljub temu da sem nadpovprečno ogreval stanovanje oz. soseda zgoraj...Ima še kdo takšne probleme? Soseda si s tem prislilil, da je postal pavšalist. Namreč zaradi tega tvojega gretja, ki je sedaj njegovo talno je moral zapreti svoje radiatorje. Re: Nov pravilnik o zaračunavanju ogrevanja v blokih - silver12 - 22.11.2015 Pa vi vidite sploh bistvo vprašanja, ne govorite nekaj kar v tri dni...dajte malo pogledat, kaj človek vpraša...sem si morda jaz izmislil zakon? Klimo imam ponavadi za predhodno ogrevanje oz. dogrevanje, tako da v sezoni ne vpliva na nič. V bistvu sem procentualno zniževal skupno porabo, saj imamo 70/30. Re: Nov pravilnik o zaračunavanju ogrevanja v blokih - čukimuki - 22.11.2015 Točno to se je zgodilo kar je v vprašanju. V bloku se ogrevanje nenormalno preplačuje. Ko sem še živel v bloku smo plačevali za 65m2 celiko stanovanje 12x90eur=1080eur/leto za ogrevanje. Potem je prišel novi način obračunavanja in smo stroške ogrevanja zmanjšali na 75eur/mesec vendar so zraven pričeli obračunavat še stroške elektrike v kurilnici in delo kurjača kar smo plačevali tudi, ko ni bila kurilna sezona vse skupaj je naneslo nekje 83eur/mesec kar je letno 990eur/leto. V hiši tri leta ogrevam za ta denar 150m2. Potem se je zgodilo, da so prebivalci v blokih zaprli radiatorje, plačevali nek stalni strošek in se ogrevali s pomočjo klime ali drugih električnih virov, kar je pomenilo, da so za ogrevanje plačevali cenejši energent, elektriko in plačali toliko kolikor so porabili, Še vedno pa so plačevali nek fiksni prispevek za nekaj kar niso koristili. In kaj se je zgodilo. Zaslužek pri ponudnikih centralnega ogrevanja je močno padel, seveda ker so bili navajeni na enormni zaslužek in ne zgolj pokritja realnega stroška nudenja ogrevanja in seveda nekaj se je bilo potrebno domisliti in to je novi zakon. Re: Nov pravilnik o zaračunavanju ogrevanja v blokih - Zaspanc - 22.11.2015 Smisel tega "varčevanja" ni nižanje raćunov ampak polnjenje žepov prikoritnikov. Tudi ko se bo porabo bloka zmanjšali za 95% bodo računi (blokovska vsota) ostali enako visoki. Sedal zneske le malce premetavajo sem in tja, da niso čisto vsi stanovalci nezadovoljni... Vsakršno drugačno prepričevanje je pesek v oči, ker prikoritniki se ne bodo odpovedali svojim dobrotam. Re: Nov pravilnik o zaračunavanju ogrevanja v blokih - silver12 - 22.11.2015 V tej smeri sem želel, da se razvije debata...vem, da sem bom moral prilagoditi novemu zakonu, saj bom drugače pavšalist, dodatno pa še elektriko za klimo plačeval. Bomo videli, kako bo naslednji mesec... Da ne govorim o novem zakonu, ki se pripravlja...lobij bank...dodatni TTR-ji, položnice ločevati...mislim da bom pol dobil od upravnika 3 položnice, odpreti bodo pa morali še 2 TTR-ja za vodenje... Re: Nov pravilnik o zaračunavanju ogrevanja v blokih - jani65 - 22.11.2015 Koliko sem poslušal razprave v blokih pride ogrevanje za neko povprečno stanovanje več kot za hišo z 180m2. Ko bereš ogrevanje z TČ so zneski nekje do 800€. Te stavbe so iz gleda zelo energ. potratne, pa čeprav vsi delajo fasade in menjavajo stavbno pohištvo. Re: Nov pravilnik o zaračunavanju ogrevanja v blokih - edid - 22.11.2015 Morate se vprašat kdo piše takšne in podobne pravilnike. Imamo le dve možnosti: Nesposobni uradniki brez možganov ali zunanji "svetovalci". In tako je z vso našo zakonodajo. Najbolj pa zamerim izvrševalcem tega sranja od zakonov/pravil, da ne "opozorijo" na te nebuloze. P.s. Kje si zasledil dodatne trr? Re: Nov pravilnik o zaračunavanju ogrevanja v blokih - Nova2014 - 22.11.2015 Še dobr, da je to moja zadnja zima v bloku. Potem mi bo 2x vroče za isti denar; 1. ko bom drva napravljala, 2. ko jih bom kurila :lol: Re: Nov pravilnik o zaračunavanju ogrevanja v blokih - Zaspanc - 22.11.2015 Saj se vsi strinjamo, da so stroški po blokih mnogo (nesmiselno) previsoki. Resnici na ljubo pa pri primerjavi s hišo nihče ne upošteva popravil in predvsem amortizacije vira, pa karkoli že je (TČ pač ni zastonj, oljno peč za jurja pa nihče več noče)... Če bi še ceno TČ ter pričakovanih servisov tekom recimo življenske dobe 15 let vstavil v formulo, bi bilo malce drugače. Re: Nov pravilnik o zaračunavanju ogrevanja v blokih - mirator - 22.11.2015 silver12 Napisal:Pa vi vidite sploh bistvo vprašanja, ne govorite nekaj kar v tri dni...dajte malo pogledat, kaj človek vpraša...sem si morda jaz izmislil zakon?Sicer si začel novo temo, ki jo obdelujemo že tukaj <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=7526">viewtopic.php?f=7&t=7526</a><!-- l --> Mene si zmotil s sledečo izjavo: Citat:kljub temu da sem nadpovprečno ogreval stanovanje oz. soseda zgorajzato ti dam svoj primer, mogoče boš potem razumel mojo reakcijo. Sosed pod mano je zamenjal dnevno sobo in spalnico, tako da je sedaj pod mojo spalnico njegova dnevna soba. On želi imeti v DS 26°C, jaz v spalnici maksimalno 20°C. Za nameček ena stena moje spalnice meji z DS horizontalnega soseda. Torej, če želim jaz imeti svojo željeno temperaturo in da ogrevanja ne bom plačeval po m2, bom sicer odprl radiator, ampak istočasno tudi okno. Jaz bom zaradi tega imel višji strošek, medtem ko soseda ne bosta imela nižjega. Strinjam pa se s tabo, da je novi pravilnik pisan na kožo dobaviteljem toplotne energije, ne pa pravični delitvi stroškov. Re: Nov pravilnik o zaračunavanju ogrevanja v blokih - misko07 - 22.11.2015 Nova2014 Napisal:Še dobr, da je to moja zadnja zima v bloku. Potem mi bo 2x vroče za isti denar; 1. ko bom drva napravljala, 2. ko jih bom kurila :lol:Se veckrat ti bo vroce, ce drva veckrat prelozis...delo v gozdu, spravilo domu, zlaganje, kurjenje.. drva so tako se cenejsa....haha Re: Nov pravilnik o zaračunavanju ogrevanja v blokih - Beri - 22.11.2015 Upravitelj daljinskega ogrevanja želi imeti plačo 1000 evrov neto,kar prinese cca 1.500 bruto in če dobi gorivi zastonj,ga rabi prodati več kot 1.500 litrov,da bi dobil denar za svojo plačo. To se jim ni izšlo in sedaj gredo iskat novi izvir a to je plačilo po kvadraturi - če že ne koristiš ogrevano vodo. |