Objave: 723
Teme: 0
Ocena:
6
Eno vprašanje glede kurjenja. Les je smrekovina suha ko poper. Vlaga lesa tam okrog 8%, sredica premera cca 2cm pa včasi seže nekako 10 - 12%. V glavnem so okleščeni vrhovi smrek (žled). Vse kar je bilo debelejše od cca 12cm sem razcepil na polovico (da jih nebi). No in z razcepljenimi imam problem. Skoraj redno se mi obešajo. Sem se tudi včeraj zmotil in kotel nabutal s temi poleni do vrha in nisem pazil na nekaj cm odmika od bočnih sten. Seveda so se drva obesila. Po dveh urah sem pogledal kaj se dogaja. Temperatura dimnih plinov 172°, sekundarni zrak zaprt, primarni na polno (86%), lambda 1,8, temperatura kotla pa 75°. To pri LSM11 pomeni 9% ostanka kisika. V izg. komori se vidi kakih 5cm konic plamena, ki prihaja skozi šobo. V nakladalni komori pa cca 20 cm visoka luknja nad šobo nad njo pa žareča masa lesa.
Običajno sem polena spodmakni, da so se vsula. Včeraj sem pa kar pustil.
Sedaj se sprašujem ali se pri takih karakteristikah sploh splača sekirat če se drva obesijo ?
Objave: 4080
Teme: 39
Ocena:
3
kaj pa vem? pri meni se ob podobni situaciji začne nekoliko kaditi in iz dimnika prihaja vonj, kot bi recimo kuril v gašperčku. mene to moti, in če se mi zagozdi, grem požokat da pade dol. dim v par sekundah izgine in vonj tudi. če pa ne opazim, se sesede samo od sebe ,ko pogori tisto kar špona.
Objave: 978
Teme: 2
Ocena:
2
Aleks: seveda so bili stroški za opremo. Brez črpalk je bila eketronika, mešalne grupe, nekaj ventilov, termometri in drobnarije skoraj 3000€ pri Seltronu (27% rabata). Črpalke, sem dobil v Velenju, kjer sem kupil ves potreben material skupaj povezat, kar je naneslo ne vem več točno okoli 2000 ali celo več. Sem pač vse skupaj lotal, izoliral in kable povezal v cca 2-3 mesecih po službi med tednom. Vse skupaj pa sem trdo lotal. Vsega skupaj imam v kurilnici 8 črpalk, in še ena bo prišla, če se odločim na HWC pralni stroj.
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Opiši HWC!
Nas pralni stroj ze sedaj pere s toplo vodo (vcasih pozabimo prestaviti na mrzlo, pa tudi spira s toplo)
Ocena:
3
sam nisem trdo lotal, čeprav naj bi bila povezava kotel-hranilnik trdo lotana. že na vikendu nisem te povezave trdo lotal, pa ene tri leta že laufa. najbrž je kak razlog da mora biti tako.
hartlot je tudi precej drag, sploh srebrn. jaz delam pri sebi bolj na "budget" varianto.
Ocena:
6
Je tudi vsa moja instalacija izvedena z navadnim lotom. Kar se pa vleka dimnika tiče sem pa v prvih sezonah zaradi detonacij v kotlu krivil prevelik vlek. Daleč od tega. Se kar strinjam z aleksom in Merlinom, da so tile kotli glede tega zelo tolerantni. Pa pri meni vlek presega zg. priporočeno vrednost.
Aleks si omenil vonj. Ja je nepokurjen CO. Izgleda, da sama žerjavica nima dovolj visoke temperature, da bi se plin vžgal. Sem našel tele meritve, ko je merilec zamujal dve uri, kotel je gorel že tri ure in v njem je bilo samo še žerjavica. Sicer precej debel sloj, vendar pa kakega izrazitega plamena ni bilo. Rezultat je na levem merilnem listku. Se je zelo hitro sprožil alarm zaradi izredno visokih vrednosti CO. Printer jih niti ni napisal. So pa bile krepko preko zmogljivosti inštrumenta. Potem smo pa naložili 4 polena in počakali nekaj minut - toliko, da se je vrednost lambde na kotlu kolikor toliko stabilizirala. Čim je zagorelo se je vrednost CO zmanjšala (desni listek).
No in podobno se dogaja tudi pri žarečem oboku. Tu je sek zrak zaprt, ko pa ga zbijem, da pade na dno se pa sekundarec začne odpirati še predno dobro zaprem vrata nakladalne komore.
[url]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/25/Cp/1erNPhlj/meritev2unichr("46")jpg[/url]
Ocena:
3
eto, včeraj skoraj nafilal hranilnik. ker je fino močno pihalo pri nas na hribu, je trajalo čez 6 ur. koliko je bilo na koncu ne vem, ker sem šel spat ... ampak je moral bit skor poln, ker je bil še danes zjutraj na vrhu 44°C, na dnu pa 38. bajta je bakanalno topla. že skoraj malo preveč. nisem posebno dobro spal ker sem navajen da se ponoči malo ohladi. oziroma, prej sem imel kotel tako nastavljen.
nastavljeno imam maksimalno temperaturo prostorov 22°C, a ker sedaj črpalka non-stop (skoraj) vrti, seva toplina že iz zidov. meni je občutek, kot bi bilo bolj toplo kot v resnici kaže termometer.
ali je še vedno večja poraba? ja je. v kilah okrog 5-6 kil več, kot bi običajno požgal. udobje? celo za razvajene bi moralo bit toplo. zame ponoči skoraj malo preveč, čeprav tudi ne maram da me zebe.
regulacijo sem poslal na servis, da mi naložijo najnovejši firmware in preverijo en kanal vhoda, ker ga je malo biksalo. nekaj bom še probal spustit Tdp kot ste svetovali, a tudi če bi jo spustil za 100°C ne dosežem prejšnje porabe, tako da se bo potrebno sprijazniti z višjo porabo - dokler ne izoliram zidov.
Objave: 414
Ocena:
1
Verjetno ti manjka izračun koliko energije v kw je to bilo prej na običajen dan pokurjeno v kotlu in koliko energije sedaj pokuriš ,da ogreješ hišo in narediš zalogo za čez noč ?
Objave: 1023
Teme: 7
Ocena:
0
Tudi jaz sem skuril več z HT toplote na dan na koncu leta pa ni bilo tako. Mi je ostalo 1,5m3 drv.
Tako da boš moral počakati na konec zime in boš realno videl.
No ne ene apak več zim.No če veš koliko si dosedaj skuril vsako zimo.
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Pumpo nastimaj na timer da bo laufala toliko ur kot je prej kotel gorel. Ali pa dvizni vod spusti za kaksnih 5C
Ocena:
6
Aleks v tej temi pa mislim, da je govora o tvojem ladanu. Sicer si je George naredil dvojno rotacijsko komoro, ampak je govora tudi o tem kako zmanjšati temperaturo dimnim plinom. Nasvete Martina sem tudi sam upošteval (zaslonka nad režo šobe). Pa ne se zgrozit, ko boš prebral kakšne so temperature dimnih plinov.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://holzvergaser-forum.de/index.php?thread/50597-doppelrohrbrennkammer/">http://holzvergaser-forum.de/index.php? ... ennkammer/</a><!-- m -->