Jaz sem izračun naredil tako:
- seštel sem odčitke delilnikov vseh stanovanj: In in izračunal povprečje
- izračunal sem 40% od povprečja vseh odčitkov:I40 (vse odčitke sem delil s številom stanovanj)
- izračunal sem uporabno površino S40 v m2 vseh tistih, ki so imeli odčitek nižji od I40
- skupni znesek računa s strani toplarne sem razdelil na 60:40
- 60% naj bi plačali tisti, ki so imeli število odčitkov večjih od I40
- 40% sem delil S40, kar naj bi plačali tisti, ki so imeli nižjo porabo
Ne vem, če je moja metodologija enaka tisti, ki si jo je zamislil zakonodajalec, vendar bistveno drugače skoraj ne bo moglo biti.
Jasno pa je, da je to politika potrate.
Torej. Blok 1.100 kvadratov. Najmanj 50 in največ 80% ogrevanja gre na račun skupnih prostorov (pa recimo, da teh 50% predstavlja 100 kvadratov hodnikov in vertikale skozi stanovanja). Torej, preostane 50% ogrevanja za razdeliti na 1.000 kvadratov bivalnih enot (stanovanj). Na podlagi poročila o montaži, je v tem večstanovanjskem objektu 40 radiatorjev (recimo 10 stanovanj, po 4 radiatorji).
Edino podjetje ki odčitava in deli stroške dobavljene toplote (od treh s katerimi sodelujemo), ki se je potrudilo s prikazno razlago in nam jo poslalo po mailu je tole podjetje:
UNITHING d.o.o.
Vir pri Stični 123, 1295 Ivančna Gorica, SLO
TEL.: 00 386 1 7812 – 784
FAX.: 00 386 1 7812 – 760 02022-0018072321
mobitel : 00 386 (31,41,50) 641-240
E-mail : <!-- e --><a href="mailto:unithing@siol.net">unithing@siol.net</a><!-- e --> <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.unithing.si">http://www.unithing.si</a><!-- m -->
Vsa čast!
Predvidevam, da si boste v svojih razpravah s priloženo tabelo lahko vsaj pomagali.
V razpravi pa zaradi tega, kar si o takšnih skrpucalih kot je ta idiotski pravilnik mislim...in kar dejansko pomeni tudi v naravi, ne želim sodelovati.
Škoda, da Unithing ni prikazal, kako se kalkulacija spremeni za tiste, ki delilnike imajo, pa se večinoma ogrevajo npr. s klimo.
Sam mislim, da je takim primerom zakonodajalec z novim pravilnikom povzročil največ krivice.
Zanima me, ali prav razmišljam: pri stanovanju 2, kjer je poraba 0, je jasno, da se obračuna po kvadraturi. Naračunali so 289,38 enot (868,14/210,6*70,2 oziroma 70,2*4,1222). Stanovanje postane "pavšalist", ker ima 0.
Pri stanovanju 1 je komentar "poraba stanovanja mora doseči vsaj 40 % ogrevane površine tega stanovanja". To je tisto, kar muči mene. Ali bi stanovanje postalo pavšalist, če bi porabilo manj kot 115,75 enot (40 % od 289,38)? Ali - 40 % kvadrature stanovanja je 28,08 kv. metrov. Če to pomnožimo z 4,122, spet pridemo do 115,75).
Se tako računa teh 40 %?
Torej bo pri pripravi izračuna najprej potrebno pretvarjati vse te "manj kot 40 %" v pavšaliste in potem računati naprej. Imam prav?
p.s. Ali se torej pri porabi, ki bi jo stanovanje moralo doseči (za prag 40 %) upošteva enote s korekcijo s faktorjem?
Še ena stvar glede na podan izračun s strani podjetja - pri računanju 70/30 se kvadratura pavšalista ne upošteva (njemu je itak že naračunano). Če je pavšalist porabil 0, ni problem (kot je to v podanem izračunu), težava pa nastane, če je recimo nekaj porabil, vendar manj kot 40 % (denimo, da je porabil 100 enot). Potem je treba tudi te njegove enote odšteti (so že vkalkulirane v pavšal), da se račun izide.
Preberite zadnje dve tri strani te teme, pa bo večini (ne)jasno, kako transparenten je ta del naše energetske politike.......
Narod pojma nima, kaj dejansko plačuje in kaj ne. Ring a bell?
In potem bomo naredili ples za vse stvarnike tega novega pravilnika, kjer jim bo jozl zašpilal na puškomitraljez. Mogoče se pa me usmilijo islamski ekstremisti in opravijo mojo nalogo. PS: upam da ni to preveč sovražen govor.
Lobiji vedno delajo svoje, raja pa plačuje. Zakaj? Zato, ker je že Cankar povedal kaj smo - narod hlapcev in jaz bi dodal narod neozdravljivih fovšistov.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
jabolko Napisal:... To je tisto, kar muči mene. Ali bi stanovanje postalo pavšalist, če bi porabilo manj kot 115,75 enot (40 % od 289,38)? ...
Da.
jabolko Napisal:... Ali - 40 % kvadrature stanovanja je 28,08 kv. metrov. Če to pomnožimo z 4,122, spet pridemo do 115,75).
Se tako računa teh 40 %? ...
Če ni odčitka od več ali enako 50% delilnikov, se obračuna ogrevanje po kvadraturi.
Merlin1, kdor nima gizmov, ki so mimogrede obvezni, plačuje po kvadraturi.
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.