Objave: 4080
Teme: 39
Ocena:
3
merlin ima v glavnem prav. v nedogled nižati vrtljaje ventilatorja ne gre, ker pride do pretrganja plamena. kotel deluje potem kot avto ki "trokira". samo prav debelega lesa kuriti tudi ne gre, ker nastane relativno manj žerjavice (manjša površina glede na maso, pa to...) in spet ni v redu piroliza. kotel ima sicer 5 cevni izmenjevalec, fi cca 56 mm dolžina cca 50 cm. to niti ni tako malo za cirka 15 kW.
Objave: 723
Teme: 0
Ocena:
6
No pod plehom s poševninami je kanal za primarca. Bolj točno je ta poševnina že kanal primarca. Tako sem samo zvrtal 4 lukne in tri za navoj za pritrditev pokrova. Tako obe strani. Prav enostavno.
No še dva linka do te teme.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://holzvergaser-forum.de/index.php?thread/27058-vigas-solarbayer-25kw-mit-solar-und-friwa/&pageNo=2">http://holzvergaser-forum.de/index.php? ... /&pageNo=2</a><!-- m -->
Tu je opis kot sem naredil jaz.
Na tem linku je pa podobna rešitev le z več luknjami
<!-- m --><a class="postlink" href="http://holzvergaser-forum.de/index.php?thread/49960-prim%C3%A4rlut-seitlich-bringt-einiges/">http://holzvergaser-forum.de/index.php? ... t-einiges/</a><!-- m -->
Je pa ena težava. Avgusta so zamenjali sofware. Tekst kot neregistriran obiskovalec je dostopen, slik v večini prispevkov pa ne. Jaz sem se na forum registriral in vidim tudi priložene slike.
Kako zgleda moja rešitev pa lahko vidiš na temle linku. Tu je slikano ko sem imel pločevine še zunaj kotla (zadnji članek na str 68 - tu sem registriran kot Mike) na zadnji strani je pa še načrt, če se bo še kdo lotil tega.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ingenium.si/prometej/index.php?action=forum&tid=157&page=68">http://www.ingenium.si/prometej/index.p ... 57&page=68</a><!-- m -->
Je pa delovanje kotla sedaj izredno mirno. Pa sem kuril od bukovine, žagovine do materiala (okleščki smo rekli včasih), ki smo ga včasi vezali v butare za kmečko peč. Poskusil sem marsikaj, da bi ga spravil v sopihanje a mi zaenkrat še ni uspelo. Pa sem odpiral vrata nakladalnega prostora in loputo dimnika, da so dimni plini šli čez 500° in nato zapiral, da bi dosegel pretrganje plamena. Moja nastavitev minimalne moči kotla je na 30%.
Le sem in tja se kakšen košček oglja zatakne za vijak prekrivne pločevine. Edini problem do sedaj mi dela smrekovina. Pa ne zatikanje v območju poševnin. Obok se naredi višje. Je pa ta smrekovina cepljena in če kotel nabutam do vrha z njo se mi zgoraj skoraj redno zagozdi. Včasih jo potisnem navzdol največkrat pa jo kar pustim, da sama pade dol. Zadnje dva kurjenja sem pa prakticiral, da jo ne naložim do bočnih sten in zgleda, da je za smrekovino to recept.
Objave: 723
Teme: 0
Ocena:
6
Še nekaj v razmislek, ko govorimo, da mora kotel delovati na ful če hočemo dobro izgorevanje. Po moje to še zdaleč ne drži. Če pogledamo dober kotel, ki je dobro nastavljen, uravnotežen sicer štarta s polno močjo, ko pa doseže nastavljene parametre pa kar precej zmanjša obrate ventilatorja. Včasih so forumaši govorili, da gre v polovično moč. No ta moč ni polovična ampak se giblje nekje okrog 70-80%. Če pa so drva zelo suha in drobna pa deluje še na manjši moči. Pri meni včasih tudi na 60%. Saj tako mora biti. Če bi kotel deloval še naprej na ful, bi samo povečeval plamen v kurišču in rezultat je to kar je napisal aleks - velika poraba drv in visoke temperature dimnih plinov.
Tvoj izpust primarca se mi niti ne zdi tako zgrešen oziroma je bolj normalen kot pri mojem kotlu. Tudi sopihanja oziroma detonacij v kotlu ne omenjaš. Mislim, da tebe bolj muči pretok zraka. Jaz bi kotel opremil s turbolatorji in skušal zmanjšati pretok. Za cilj bi si postavil nekje temperaturo dimnih plinov med 190 in 200°. Če regulacija ne dopušča ročnega zmanjševanja obratov ventilatorja bi prekrival izpustno odprtino primarca s plehom. Tako sem jaz delal. Niso pa hitrosti pretoka velike. Prvi učinki so se poznali, šele, ko sem prekril več kot polovico odprtin.
Objave: 4080
Teme: 39
Ocena:
3
regulacija kotla dopušča poljubno nastavitev % maksimalnih vrtljajev in minimalnih vrtljajev ventilatorja, kar je pa vmes pa regulira sam. sam se odloči kdaj sproži ventilator ko se kotel hladi, prepozna ali kotel greje ali se hladi (smer klančine). edini pogoj je, da maksimalni in minimalni % ne smeta biti bližje kot za vrednost 10. recimo, če je maks na 50% je lahko min 40 ali manj. vendar po mojih izkušnjah minimuma pod 18% nima smisla spuščati, ker je hitrost prenizka in plamen pretrguje ali pa sploh ne nastane. trenutno obratujem z vršno hitrostjo 35% in minimalno 20%. ventilator je precej predimezioniran, pri 60% naj bi po podatkih proizvajalca nateral kotel na 20 kW, ob svinjsko visoki Tdp (ni priporočljivo za stalno nastavitev, uporaba v sili ob hudem mrazu). normalnih delovnih 18 kW naj bi, odvisno od parazitnega vleka dimnika, dal med 45 in 55% hitrosti oz št. vrtljajev.
bom še malo znižal pretok primarnega zraka in zanekrat pustil hitrosti ventilatorja pri miru, ker izgorevanje ima lepo (ajd, malo potratno, a tu bomo najprej ukrepali v izmenjvalcu in spodnji komori).
Objave: 1949
Teme: 2
Ocena:
1
Tale zadeva je premalo upoštevana, saj si monterji v navezi z nerjavnimi dimničarji radi privoščijo zmanjšanje vleka pri starejših dimnikih z vstavo ožjih nerjavnih cevi. :mrgreen: Čeprav zna biti vlek dimnika še vedno premočan in ne konstanten. Saj so že včasih pri nastavitvah oljnih gorilcev, tudi vlek upoštevali pri nastavitvah . Je pa regulator ustrezen tudi za nizkocenovne kotle in posledično bi bila tudi TDP nižja.
Objave: 978
Ocena:
2
Aleks: A si že zakuril drugič in tretjič. Če si si lahko sedaj bolje opazil koliko si porabil drv. Pa glede na to, da je bila prej peč zapacana s katranom, bi bilo dobro jo za vsako kurjenje očistiti. Le tako boš imel boljši prenos toplote iz dimnih plinov na pločevino in posledično na vodo. Jaz sem tudi rabljeno LTŽ peč na debelo s katranom priklopil na zalogovnik in sem moral kar nekajkrat zakuriti na polno in za vsako kurjenje postrgat nanovo pokurjen katran. Sedaj imam peč v kanali čisto do kovine in se za vsako pozna, če pred kurjenjem ne pokrtačim teh kanalov, za kar potrebujem minuti ali dve. Takrat peč dosega cca 2°C nižjo temp. na izhodu in še malo pozneje se ogreje. Se pa ne pojavi kondenz na rebrih, ker je tanek sloj pepelnatih črnih saj, ki absorbirajo vlago iz dimnih plinov, drugače se na očiščenih rebrih nabere kondenz, ki kar kaplja po peči. Ta pojav je na začetku samo1-2 minuti, potem pa že tako močno gori, da odpihne kondenz in tudi kovina se že deloma ogreje.
Brat je imel prej to mojo sedanjo peč, pa je po prenovi kurilnice vgradil uplinjevalko Atmos, s katero ni nikakor zadovoljen, saj sploh nima cevnega izmenjevalca in ima TDP preko 250°C z regulacijo ventilatorja preko seltrona in regulatorja vleka dimnika. S standardno opremo peči, je šlo v dimnik preko 350°C, ker je bil ventilator ON/OFF regulacije. Poraba drv pa je bila z zalogovnikom in lepo regulacijo ogrevanja za 1/6 večja kot prej brez regulacije.
Ko boš imel ogreto hišo 24/7 po režimo tudi nočno-dnevno, boš šele po nekaj dnevi lahko začel ocenjevati ali je poraba drv večja ali manjša. Če si imel sedaj ob jutrih hladno v hiši, boš lahko z zalogovnikom imel celo večjo porabo, ker na bo nihanja tem. v hiši. Seveda pa ti zvečer ne bo prevroče, ker boš lahko kontrolirano porabljal toploto iz zalogovnika.
Objave: 1949
Ocena:
1
Jozl,
kakšne so pa tvoje TDP pri normalnem gorenju?
Drugače pa je zadnji odstavek tvojega odgovora točen in bo do istih ugotovitev še letos prišel tudi Aleks.
In za komoditeto stalne temperature mu verjetno ne bo žal tistega pol polena na dan več.
Objave: 978
Ocena:
2
Picas55: Jaz imam navaden ND3 regulacijo dviga povratka in nimam tipanje temp. dimnih plinov. Lahko samo podam mnenje, da je še INOX dimnik vedno sive inox barve. Tikoma za dimniško loputo je temo rumene-rjave barve samo 1dm2, ker loputa usmerja dimne pline navzgor. Do sedaj koliko sem videl teh dimnikov iz inox-a so bili večinoma vsi mavrične - vijolično modre barve. Še brat ima na Atmosu bolj rumene barve dimnik, kot jaz na rabljenem Viadrusu. Če bom še imel voljo in seveda čas ter denar, so bom omislil termometer na dimniku in bom videl kjer se drži peč na TDP. Resda je moja peč zmogljivosti 40kW na drvah in je zaradi tega daljša, kar pripomore k veliki odvzemni površini in posledično tudi nižji TDP. Sam zalogovnik od 2000l pa pogreje v 4h gorenja in spotoma še ogreva hiško.
Resda pa zaradi sonca in sončnih kolektorjev sem nazadje zakuril v peči pred natanko tremi tedni - se več ne spomnem točno, samo vem, da sem šel po ženinem šihtu na hiško in zakuril naložene ostanke od žaganja. Imam pa težavo, da bom moral zaradi sonca pobrati drva iz peči, ker se že zalogovnik pregreva. Mater mi faušija laufa na sonce. Samo to je pa že druga tema.
Oktobra sem v kleti naredil koln-kišto (zaboj za drva) kapacitete 2,6m3 in še do sedaj nisem skoraj nič pokuril. Še imam veliko smeti za 2-3 peči za pokurit od žaganja drv in gradbenih odpadov.
Lahko res podam mnenje, da je zalogovnik res super zadeva in mi žal tega denarja, ki sem ga vložil v celoten sistem centralne. Sem že tudi sodelavca prepričal, kako je sistem učinkovit, je samo požiral moje besede, ko sem razlagal. Tako sem mu tudi na staro viadrus peč priklopil zalogovnik in naučil po 12 letih, kako se pravilno kuri v peči, saj je imel zaprt sekundarni zrak. Drve so mu v peči tlele - ne gorele in žerjavica ostala v pepelu do 8h, tako da je peč 24/7 delovala. Sedaj pa zakuri, zadeva dokaj hitro pogori, peč se je močno očistila katrana, pepel je mnogo bolj prašen in nima ostankov oglja. Res je imel težave z zanič novo raztezno posodo in pokrvarjenim ACC20 regulatorjem dviga povrata (se mu je čisto mešalo - odpira in zapiral do konca). Sedaj, ko so mu popravil ACC20, pa zadeva deluje brezhibno in je super zadovoljen. Še dva sodelavca moram prepričat, da se na drvah splača imeti zalogovnik, ker zalogovnik ti ostane tudi, ko se odločiš za nakup nove kvalitene ali ne uplinjevalne peči, pri kateri je še bolj nujno potreben.
Aleks - poročaj čez teden ali dva, kako se ti sistem obnaša.
Tukaj v linku pa slike moje kurilnice pred elektroniko in izolacijo v surovem stanju:
<!-- m --><a class="postlink" href="https://picasaweb.google.com/113294279728930596535/Kurilnica">https://picasaweb.google.com/1132942797 ... /Kurilnica</a><!-- m -->
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Aleks
Sem malo nerodno vprašal
Temperatura izhodni vode iz peči (sploh kje imas termometer, mogoce sama peč?)
Ce je visoka (preko 70 recimo) povecaj hitrost kotlovske črpalke ce jo lahko.
Merlin: pretok zraka je ocitno res pomemben. Primerjam attacka in kwb. Kwb ti "izpuli" iz rok papir, ko čistis pepel ti ves prah posesa nazaj v peč, goreč papir ugasne ce gres z ognjem naprej.... Attack ima tukaj precej bolj svoh ventilator (in predvidevam da vsi kotli ki imajo "tipski"(enak attackovemu) ventilator). Pri attacku pretok zraka najbrz dodatno bremzajo široki turbolatorji (moji" zamenjani" so se kak mm sirsi od originalnih). Mercedes kotli imajo obicajno samo neko debelejso žico, mi pa kar ploscato zelezo sirine vec kot cm.