PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Prikopljen hranilnik - večja poraba

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Menim, da bi zakonsko morali vsi imeti zalogovnike. To pa zato, ker vsako leto več ljudi kuri na drva in potem se tistim, ki zalogovnika nimajo kadi iz dimnikov kot iz tovarne, ker peč pripira zrak, sledi nepopolno gorenje. Posledično je zrak zanič.
to načeloma velja že kako leto ali celo dlje. razen za kotle, ki uspevajo držati emisije pod zakonskim maksimumom tudi na najnižji stopnji delovanja kotla. vem, ker me je dimnikar že vsaj dvakrat bu***iral, kdaj mislim dograditi hranilnik.
Ta tema bo pa pestra in poučna.
na splošno moram sicer dati bvs-u prav, ker sedaj gori res stalno dokler kotel obratuje, in je s tega pogleda vsaj na videz (in voh) bolje.
@jani65, tema bo pestra, ko se bodo vključili še črpalkarji Wink.

@aleks, zakaj pa misliš, da je katran zgorel? Ko pride še dimnikar, boš videl jamranje, ker bo v dimniku samo fini prah, ne pa lubje kot pred vgradnjo zalogovnika.
Problem naših puhalnikov je v dovodu primarnega zraka. Tudi meni so šli dimni plini tam na 230°. Pri vigasu je dovod zadaj levo in desno pod stropom. Pri tebi pa kolikor imam v spominu spredaj levo in desno tudi nekje v višini stropa. Če pa pogledamo boljše kotle imajo ti dovod primarca bočno in zadaj do višine nekje okrog 15cm in pa še pod stropom. Pri boljših kotlih drva gorijo v spodnjem sloju, pri naših kotlih pa prej ali slej zagori cela naklada. No in če upoštevaš navodilo, da je treba kuriti na ful imaš takoj v polnilnem prostoru baklo, plina pa še pa še. Kotel take količine toplote ne more prenesti na vodo. Temperatura dimnih plinov gre v nebo. Ko elektronika to skuša spraviti v red pa nastane kaos. V komori je ogromno plina, primarni zrak zaprt ker so dimni plini preveč presegli nastavljene vrednosti. Ko se pa primarc zopet odpre pa pride do zmešnjave. Prične se sopihanje in eksplozije v kotlu. No in to se ponavlja. Pri meni so iskre letele celo skozi ventilator in ob vsaki eksploziji se je odprla dimnična loputa.
Ja gori naj kar na ful ampak samo tak sloj drv katerih energijo bo kotel lahko prenesel na vodo ob neki spodobni temperaturi dimnih plinov. Nekje sem prebral, da je optimalen prenos toplote iz plina na vodo nekje do 185°. Potem pa krivulja začne upadati. No in za mene je to tudi tista ta prava temperatura dimnih plinov. Sploh če upoštevam moj dimnik.
Sam sem se teh stvari lotil najprej z izboljšanjem prenosa toplote na stene kotla. Dodal sem turbolatorje v izmenjevalce in ob bočne stene spodnje komore in zaprl vse nekoristne poti dimnim plinom.
V nakladalni komori pa sem se skušal čim bolj približati dovodu primarnega zraka kot ga imajo boljši kotli. To sem dosegel z dovodom primarca v prehodu med poševno bočno steno in vertikalo. To ni na mojem zelniku zraslo. Tako so predelali kotle nemški forumaši in se obnese odlično. Zdaj imam že toliko kurjenj za sabo, da to lahko rečem. S tako predelavo primarca ti lepo gori spodnji sloj drv na ful zgornji del pa ostane nedotaknjen. Debelina žarečega sloja je nekje 10 do 15cm. Kotel pa deluje izredno mirno. Temperature dimnih plinov imam nastavljene na 160°, dejansko pa pridejo do 182°. Je pa tako predvideno tudi v programu da se dejanski obrat izvrši šele ko je presežek 20°. Torej kurjenje na ful ampak gori naj le toliko drv kolikor energije bo kotel prenesel na vodo.
Tole sem dolgovezil zato, da boš mogoče prišel na idejo kako bi zadeve uredil pri sebi. Za pomoč pa še slike.
988 prikaz zapora vseh nekoristnih poti plinov in turbolatorji za prenos toplote na bočne stene
989 prag izg komore - skušam doseči višjo temperaturo v komori in manj prahu v dimnih plinih
990 stena iz šamota pred vrati spodnje komore - naj čim več toplote ostane v kotlu
991 kovinski trak ob prelomu pokriva 4 luknje fi12mm enakomerno vzdolžno razporejene tik pod vrhom poševnine. Da pa ne bi tok zraka pihal na šobo in jo hladil so stene obložene do nekje 2 do 3cm pod kovinskim trakom s šamotom debeline 3cm. Enako je obloženo tudi dno komore.
Aja, pa na režo šobe sem namestil še zaslonko širine 2cm. Tako ima moja reža 38cm2.
[url]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/r/10L/2hldU5yG/hpim0988unichr("46")jpg[/url]
[url]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/Q/Yd/13y83Jce/hpim0989unichr("46")jpg[/url]
[url]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/1g/oE/4CCasP7E/hpim0990unichr("46")jpg[/url]
[url]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/8/Aq/4eCeiqGi/hpim0991unichr("46")jpg[/url]
aleks,
manjkajo ti samo finese tudi miselne in malo potrpljenja, da se sistem stabilizira. Pri takem strošku pa si le privošči še pokvarjeno tipalo in ob božičku in na Novo leto dan boš hvaležen zalogovniku oz hranilniku toplote. Še TPD spravi na predlagane vrednosti kot jih imajo tvoji kolegi z istim kotlom pa si na istem kot s kakim višje cenjenim uplinjakom. :wink:
Gomi Napisal:Pri vigasu je dovod zadaj levo in desno pod stropom. Pri tebi pa kolikor imam v spominu spredaj levo in desno tudi nekje v višini stropa.

spredaj, levo in desno, v višini spodnjega roba nalagalnih vratc

Gomi Napisal:Če pa pogledamo boljše kotle imajo ti dovod primarca bočno in zadaj do višine nekje okrog 15cm in pa še pod stropom. Pri boljših kotlih drva gorijo v spodnjem sloju, pri naših kotlih pa prej ali slej zagori cela naklada.
...
V nakladalni komori pa sem se skušal čim bolj približati dovodu primarnega zraka kot ga imajo boljši kotli. To sem dosegel z dovodom primarca v prehodu med poševno bočno steno in vertikalo. To ni na mojem zelniku zraslo. Tako so predelali kotle nemški forumaši in se obnese odlično.

kako za vraga si pa to preusmeritev zraka dosegel? tudi pri meni sedaj naraste volumen žerjavice. pri intemitetnem delovanju brez hranilnika se to ni dogajalo, saj se ni imelo časa toliko vžgati naenkrat. pravzaprav je žerjavice prej primanjkovalo, ker jo je spihalo skozi šobo dol. a imaš morda pri roki kak link na omenjeni nemški forum in to predelavo? se polena zaradi te grbe na poševnini nič ne zatikajo?
picas55 Napisal:aleks,
manjkajo ti samo finese tudi miselne in malo potrpljenja, da se sistem stabilizira. Pri takem strošku pa si le privošči še pokvarjeno tipalo in ob božičku in na Novo leto dan boš hvaležen zalogovniku oz hranilniku toplote. Še TPD spravi na predlagane vrednosti kot jih imajo tvoji kolegi z istim kotlom pa si na istem kot s kakim višje cenjenim uplinjakom. :wink:
hvala za spodbudne besede. regulacijo bo res treba nazaj zmontirat in nabavit kar je za zamenjat. to z dimnimi plini bo pa še veselo, že vidim.
bvs Napisal:@jani65, tema bo pestra, ko se bodo vključili še črpalkarji Wink.

@aleks, zakaj pa misliš, da je katran zgorel? Ko pride še dimnikar, boš videl jamranje, ker bo v dimniku samo fini prah, ne pa lubje kot pred vgradnjo zalogovnika.
samo je res, kako to vročina spuca kotel. danes je bilo še spodaj vse oblečeno v fin bel prah, vse stoletne saje in svinjarija, vse do cevi izmenjevalca. včasih sem to dol čohal z enim plehom, danes sem ometel z metlico.
Ko bos temeljito spucal peč (omedel vse stene do pleha) , bo tudi tdp padla.
Kaksno imas temperaturo povratka?
Kaksna je "vorlauf" temperatura?
Ce bos povisal hitrost crpake bos imel nizji vorlauf.
Lahko ti posodim za test atackove turbolarje ce ti dimenzijsko ustrezajo (fi 56)so priblizno.
Temoeratura 40C v radiatorji pri teh zunanjih temoeraturah je po mojem mnenju prevelika. Ne vem kako reguliras temperaturo v hiši. Sedaj si jo pač tako da si zakuril ko te je zeblo. Sedaj bos imel zakurjeno 24/7. Upam da ne bos sedaj oken odpiral ko ti bo vroce, hkrati pa pricakoval nizjo porabo drv.
Poznam jaz enega takega. Zena bi imela 26 in vec, on pa 24 in manj. In ko pride on zvecer domov v pregret dom, se zacne luftat....
@hanzi:
povratek 61°C
dvižni vod ogrevanja 40°C
ogrevalna črpalka na min, stopnja 1
turbolatorji bi pasali "u nulo".
stara, neizolirana hiša, ogrevano 14 ur dnevno, 40°C na dvižnem je sedaj ravno prav ali mogoče čisto eno malenkost preveč. črpalka teče vseh 14 ur in ne doseže na termostat nastavljenih 22°C. upoštevaj, da je pri nas sedaj okrog 3-5°C hladneje kot v dolini. kljub sončku. zjutraj je recimo 3°C, danes popoldne ob 16h pa je bilo cca 10°C.
reguliral bom elektronsko. tričetrt ure sem brskal po delavnici in našel staro bojlersko tipalo iz seta regulacije. zmontiral za probo, in reagira. ne morem verjeti. če dela prav, še ne vem, upam da vsaj približno.
luftal ne bom. mi ni treba, imamo stara okna in vhodna vrata, heheh.

ometel bom kotel čez par dni. naj vročina dol požge kar je za požgati.
Daleč od tega, da bi ti dajala nasvet, ampak zgolj malo vzpodbude: če je meni ratal, bo tebi tudi Smile

Je pa nekoč nekdo (mislim da Žerjavar) napisal, da je možno, da je poraba z zalogovnikom večja kot če bi imel peč, ki bi stalno gorela na max moči, če bi to ravno ustrezalo potrebam hiše (da ne bi bilo nikoli viškov in peč ne bi gorela z zmanjšno močjo), ali nekaj podobnega.

Jaz bi se lotila regulacije ventilatorja in še znižala obrate. Tudi pri meni je najlepši prenos toplote z dimnih plinov na vodo pri TDP okoli 180 st. C.
Preveč pametno ni zniževanje vrtljajev ventilatorja. Z tem pade pretok zraka skozi kurišče in z tem pa do detonacij. Problem nizkocenovnih kotlov so premajhne izmenjevalne površine. To pa je skoraj nemogoče rešit. Nekaj malega se da z turbulatorji.
Veliko pa ne ker zopet pridemo do premajhnih pretokov zraka z tem preveč uplinjanja in rezultat je slabo izgorevanje. Še največ koristi bo napravil kvaliteten debelejši trd les. Ta bo gorel počasneje.
Dvižni vod trenutno 37,5 pri zunanjih 5st,C in 23 st.sobne temperature. Črpalka pa itak dela odvisno od temperatur in odprtega mešalnega ventila. V kolikor so sončni pribitki kot danes popoldan se je mešalni ventil zaprl in tudi OČ je prenehala delovat vse do padca sobne temperature, že ko je bil mrak .To se resda dogaja samo ob sončnih in toplih dnevih kakršen je bil današnji, običajno pa resda črpalka deluje in so temperature v radiatorjih po pred nastavljeni ogrevalni krivulji.
1 2 3 4 5 ... 26 Pojdi na stran 
Iskanje po temi