Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Ta del je predpisan
Od 20-40%
Odvisno kako ste se zmenili.
Jaz tvoji zgodbi o padcu porabe verjamem. Sem na lastni kozi stestiral nekaj podobnega. (novorojenček prezivel zimo v bloku pri zaprtih radiatorjih). Res da na račun sosedov.
Hkrati pa sem na racun teh istih sosedov ze 1. Maja manj kot leto dni starega otroka postavil pod delujico klimo. Na hodnikih in pri sosedih pa se kar vroci radiatorji. Imel sem namrec preko 26.
Preko zime temperatura ni padla pod 21.
Objave: 4597
Teme: 212
Ocena:
3
Novembra 2014, ko se je začela kurilna sezona 2014/2015, sem zasteklila balkon, tako da je zdaj tam manjši kabinet. Porabljenih enot samo 270 in teh 600+ enot manj od kurilne sezone leto prej, je bilo manjše na radiatorju v sobi, kjer imam stara balkonska vrata in konkretno zastekljen balkon. Sezona me je stala le 130 eur (kar je par 100 eur manj kot obračun po kvadraturi izpred let).
Tale enormni prihranek zaradi enih balkonskih vrat gre na račun drastično manjšega permanentnega zračenja skozi špranje vrat. Zato bi jaz pri menjavi oken uvedel davek, ne pa subvencije. Subvencije samo če vgradiš nek prezračevalni sistem, ker sedaj ljudje živijo v slabem zraku, pri večji vlagi, plesni....
Delilniki so v pretežni meri čisto OK, če je vse ostalo prilagojeno. Omogočajo, da ima nekdo lahko 25, drugi pa 18. Povsem prav je, da plača 3 x manj, edino ni prav, ker morajo njegovi sosedi plačati več. Skratka delilniki bi morali beležiti temperaturo prostora, pri obračunu pa bi se upoštevala temperatura vseh sosedov. Torej zaradi enega pri 18C, bi vsi sosedje plačali manj, kot je nameril njihov delilnik.
Objave: 83
Teme: 2
Ocena:
0
Zemenjana okna, sicer blok brez fadase, torej s tisto 5 cm sociaistično izolacijo, pred uvedbo delilnikov, trošek 1000€ na sezono, temperatura 23-24, uvedla delilnikov, nemogoče doseči z radiatorji več kot 21,5 stopinj, plačal 1300€, drugo leto 1200€, potem raje kazenski količnik 1,6, no pa naj še kdo reče, da se splača kupit varčne konvektorske radiatorje v bloku, pa še prodajalci delilnikov niso imeli pojma, kam naj montirajo delilinik in kakšni so količniki. No, potem pa pačuješ ko žuti za 70 m2, kot za 200 m2 bajte na kurilca brez izolacije. No, me bodo vsaj prisilili, da se to proda in naredi hišo.
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
Ne vidim nobene vzročne povezave med delilniki in tem da ne moreš v stanovanju doseči več kot 21.5 stopinje .........
Objave: 1638
Teme: 3
Ocena:
3
V blokih bi jaz uvedel zgolj merilnike koliko časa so odprta okna. Nekateri imajo radijatorje do konca in okna cel dan odprta.
Objave: 3411
Teme: 45
Ocena:
33
In kakšno zvezo imajo delilniki s tem ali nekdo ogreva ali ne? Oni samo štejejo. Če so radiatorji zaprti potem ne štejejo nič, če pa so odprti štejejo impulze odvisno od temperature radiatorjev. Sta pa dve vrsti delilnikov, kar je že opisal @ajeToDoo.
Delitev stroškov po prejšnjem pravilniku je bila 80-60% delilniki, 20-40% po kvadraturi. Za procente so se dogovorili stanovalci. V procentih kvadrature so pač bile upoštevane izgube v dvižnih vodih in neogrevana stanovanja. Ni bila idealna delitev ampak vseeno še kar znosna.
Novi pravilnik pa vse postavlja na glavo in kaznuje tiste, ki bi varčevali in vzpodbuja potratnost (če mi bo prevroče, ne bom zaprl radiatorjev, ker bom potem imel podpovprečno porabo in plačilo po kvadraturi, ampak bom odprl okna). Jasno je, da so pobudniki te spremembe toplarne, katerim se je zaradi varčevanja zmanjšal odjem in s tem dobiček.
Objave: 83
Teme: 2
Ocena:
0
Tile delilniki so nič drugega kot evropska fora, kako prisiliti ljudi da varčujejo, no, pravzaprav posledično se zmanjša onesnaževanje, etc .... No sedaj pa pridejo na vrsto "odstranjevalci plesni", saj marsikdo ne zrači več in v kopalnicah ima 18 stopinj (brez oken) in vse plesni. Ja in jasno, spodaj šparajo, 18 stopinj, zgoraj so kao navajeni živet v hiši in so kao navajeni 18 stopinj, mene pa pač pri 18 zebe in posledično ogrevam še vse naokoli. Ampak kar se delilnikov tiče, gredo ti vem, do 2014 bo potrebno vgraditi kalorimetre, tudi v blokih z vertikalami.
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Citat: Od katere vrednosti se bo gledalo 40 %?
To ne vem, kaj se bo dejansko računalo.
Strokovno sprejemljivo bi bilo, da od teoretičnega izračuna.
Blok kot celota ima neke toplotne izgube. Zunanje površine bivalne enote izkazujejo svoje toplotne izgube, ki so nek % od skupnih izgub. Normalna poraba toplote v taki enoti je ta % od skupne dejanske porabe.
Nimam časa - sem v penziji!
Objave: 3411
Teme: 45
Ocena:
33
40% od skupne porabe (skupno število impulzov vseh delilnikov), ki jo izračuna upravnik oz. tisti, ki odčituje delilnike in vsem, ki so imeli porabo nižjo od 40% zaračuna po kvadraturi.
Objave: 44
Teme: 3
Ocena:
0
@mirator, ne razumem, kaj hočeš povedati. A lahko daš primer?
Moje razmišljanje gre v dve smeri:
1. V bloku je 1000 kv. m stanovanj, ki so porabili skupaj 10.000 enot na delilnikih. Torej 10 na kvadratni meter. Stanovanje, ki je veliko 50 kvadratov, naj bi porabilo 500 enot. Če jih porabi manj kot 40 % (torej manj kot 200), se naredi obračun po kvadraturi.
ALI
2. Najprej se naredi izračun brez upoštevanih enot delilnikov (samo cena ogrevanja 100 % kvadatura). Stanovanje bi po tem izračunu moralo plačati 500 €. Če cena skupaj z upoštevanimi vrednostmi na delilnikih ne doseže 200 €, gre račun po kvadraturi.
Ali je kateri od načinov pravilen ali gre za čisto nekaj tretjega? Upoštevati je sicer treba še delitev na fiksen in variabilen del, ampak če tisto ostane tako, kot je sedaj, mi je jasno. Želim le razjasniti del okoli 40 %.
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
mirator Napisal:40% od skupne porabe (skupno število impulzov vseh delilnikov), .
Si napisano še enkrat prečital?
V bloku s 100 stanovanji odpade na posamezno enoto približno 1 % od skupne porabe = vsi imajo manj kot 40 % skupne porabe. Le čemu delilniki?
Nimam časa - sem v penziji!