steklenicka Napisal:"...Zanimivo je tudi, da se v primeru, kjer so nesorazmerna odstopanja in je poraba za 5-krat večja od povprečja celotne stavbe, smatra, da je nekaj narobe, zato morajo lastniki stavbe izvesti pregled ogrevalnega sistema. V tem primeru se vsem stanovalcem porabniški delež določi na osnovi ogrevane površine. ..."
Ta 5-krat večja poraba od povprečja je možna edino v stanovanjih, ki na radiatorjih nimajo termostatskih ventilov in seveda radiator, tudi če je čisto malo odprt ventil, lavfa na polno in enote na delilniku seveda kar skačejo gor. In ko v takem stanovanju postane prevroče, je rešitev odpreti okna namesto ugasnit radiator! Tako da to sigurno ni problem na ogrevalnem sistemu, ampak v butastih ljudeh. In seveda so do zdaj plačevali za to njihovo butasto ravnanje, sedaj so se pa veleumom v parlamentu očitno zasmilili in bomo pokasirali še vsi ostali.
zuzek Napisal:kako je z delilniki, a če si umislim eno peč v prostor, bo delilnik zaznal toploto v prostoruin bo vseeno
štel porabljene enote. kako je s tem? al zaznava samo toploto radiatorja, če ve kdo za ziher
Kolikor vem šteje enote v plus, če je radiator topel. V primeru, pa da je v prostoru nekaj časa topleje in je razlika med prostorom in radiatorjem opazna, pa ti tudi kakšno 1 enoto odšteje. To se je meni zgodilo spomladi v prehodnem obdobju, ko že kakšen mesec nisem imela več toplih radiatorjev.
Berghaus Napisal:Naj dvigne roko tisti, ki v bloku plačuje po novem napovedano precej manj za ogrevanje in toplo vodo.
Dvigujem roko
Naj povem svoj primer - stanovanje 72 m2 s 3 zunanjimi stenami (V-J-Z), sosedje na S strani, ter pod in nad mano. Vertikalni vodi ogrevalnega sistema. Blok ima neko kvazi 5 cm izolacijo izpred 35 let, ko je bil zgrajen. Vse zime v stanovanju v povprečju 23-24 stopinj.
Pred delilniki se je plačevalo po kvadraturi in sicer je to ogrevanje stalo dobrih 500eur/leto. Imeli smo še 30 let stara okna, skozi katere je bil seveda čuten stalen manjši prepih in kljub 23-24 stopinjam nas je zeblo. Na radiatorjih pa smo z letom 2009 namestili termostatske ventile, ki so seveda uspešno dogrevali prostor na stalnih 24 stopinj, več niti ne pustijo ogrevat.
Delilniki so bili pri nas uvedeni s kurilno sezono 2011/12, porabljenih dobrih 1600 enot (povprečje pa je bilo nekje 2600 enot). Oktobra 2012 zamenjana okna, vendar ne najcenejša varianta, ampak les, 8 cm okvir in troslojno steklo (ekosklad pogoji). Zamenjala nisem le balkonskih vrat, ker sem vedela, da bom v naslednjih letih zasteklila tudi balkon.
Kurilna sezona 2012/13, porabljenih nekaj manj kot 1100 enot (povprečje malenkost manjše kot leto prej).
Kurilna sezona 2013/2014, porabljenih 930 enot (povprečje še manjše, saj je bilo v celotnem bloku porabljenih za 30% manj enot kot prvo kurilno sezono). Očitno je bila precej mila zima. Torej smo porabili nekje isto kot leto prej.
Novembra 2014, ko se je začela kurilna sezona 2014/2015, sem zasteklila balkon, tako da je zdaj tam manjši kabinet. Porabljenih enot samo 270 in teh 600+ enot manj od kurilne sezone leto prej, je bilo manjše na radiatorju v sobi, kjer imam stara balkonska vrata in konkretno zastekljen balkon. Sezona me je stala le 130 eur (kar je par 100 eur manj kot obračun po kvadraturi izpred let).
Torej zamenjana okna, zasteklitev balkona in termostatski ventili definitivno pomagajo, da niti pod razno ne dosežeš teh 40% minimalne porabe! Pa tudi kljub 23-24 stopinjam v stanovanju, dvomim da se jaz grejem na račun sosedov, pod 22 stopinj mi pa itak ne pade nikoli. Meni prej ni jasno, kako je v stanovanju možno doseči 18 stopinj? Ali je to le izgovor teh veleumov, ki so se spomnili ta zakon?
Trenutno stanje ko to pišem: v stanovanju 24,7 stopinj vsi radiatorji na 3, pa so vsi mrzli, medtem ko vertikalni vodi so vsi vroči za znoret. Vem pa, da S sosedje in spodnja soseda, ki imajo stara okna in nimajo termostatskih ventilov, imajo vse radiatorje na max in odprta okna, ker imajo pač radi sveži zrak, po stanovanju pa v puloverjih hodijo. Ja potem naj pa ta sveži zrak tudi plačujejo! In najbolj žalostno je to, da je v tem bloku verjetno precej ljudi, ki počnejo isto kot teli moji sosedje. Zato pa je poraba v bloku visoka in s tem seveda večajo tudi povprečje stavbe, zato marsikdo teh 40% povprečne porabe ne bo niti dosegel.
Naj veleumi, če so že uvedli obvezne delilnike, uvedejo še obvezne termostatske ventile. Tem zakonu do zdaj ni manjkalo čisto nič. Tudi po uvedbi delilnikov mi en del plačujemo po porabi in nekoliko manjši del po kvadraturi - ne vem pa kako je v ostalih blokih.