tista moja ponudba je bila vržena tako, po ceni kot bi jo dobil na dinosu. Slučajno sem strojnik, in vem da je kotlovska pločevina je praktično enaka kot konstrukcijska, ima pa drugačno oznako. Kotlovska se označuje s P in številko (P235, P275) konstrukcijska pa s številko S (S235, S275, S355 itd.) Po kemijski sestavi so to enaka jekla, delajo jih iz iste sarže, nekaj jih dobi P papirje, nekaj pa S.
Ne pa enačit ognjevarne pločevine z kotlovsko, ker ot je pa lahko razlika v ceni, ampak ognjevarne ni veliko, če sploh kaj v atmosu.
mogoče moj post ni ravno za v to temo, bo pa mogoče komu razjasnil kakšen pojem o jeklih v pečeh. Za informacijo, letos smo v podjetju prodali za 30000€ odpadnega jekla...
Jozl Napisal:Moje laično mnenje: Viadrus, če je pri hiši, rabi samo zalogvnik in je to-to. Nakup poceni uplinjevalke brez ustreznega izmenjevalca (Atmos), je vstran vržena investicija. Dobra peč (Froling, Guntamatic, Herz, KWB...), pa stane krepke denarce in seveda ima dober izkoristek. Razlika v cenah se pa na Viadrus še vedno da ogrevat 10 let, ko je že vsaka moderna peč potrebna obnove ali pa bo postala zastarela in bo roma na odpad. Viadrus pa bo še vedno delal kot violina in je samo delo, da preden zauriš pokrtačiš kanale - to se je moji mami dopadlo na Viadrus_ki.
Viadrus je kotel, kjer se vidi v dimnik. Upam da se o tem strinjamo. In hkrati je kotel, kjer so stene kotla - kurišča hlajene z vodo ,ki nikoli nima več kot 90 stopinj celzija.
In če v takem kolu kuriš zadeve, ki gorijo z dolgim plamenom nekega pametnega izkoristka ni, tudi če kotel vseskozi obratuje na 90 stopinjah.
Seveda je ta izkoristek bistveno boljši če je prigrajen zalogovnik, ker sam takrat kotel deluje na polno, samo še vedno je ta izkoristek nizek...v primerjavi z uplinjevalnim kotlom, ki ima ločen izmenjevalec toplote od kurišča.
Da dodam, imam tudi sam viadrusov kotel...in vem in čutim da ima slab izkoristek, ker gori v dimnik. Sem nekoč meril temperaturo dimnih plinov iz kotla in je kamot lahko tudi 400 stopinj celzija... in tukaj se razprava o dobrem izkoristku neha.
Če si uspel znižati to temperaturo na polovico, pa si verjetno tudi drastično znižal moč kotla...kakšno je pa izgorevanje...glede na dušenje kotla pa tako ali tako vidiš na vrhu dimnika za prvi občutek.
Očitno ne razumeš mojih petih+eno točko.
Z izkoristkom je patako kot pri porabi benza/dizla pri avtomobilih, en kup nakaldanje brez pravih argumentov.
Poraba drv čez kurilno sezono pove vse.
Jozl Napisal:1. drva se kuhajo če so vlažna, prve pol do tričetrt ure se izloča še preostanek vlage- beli dim- potem pa samo še vročina, se ne kadi nič, če sekundarc ni dobro naštiman gre pa moder dim
2.zaradi zapor gre jo vroči dimni plini skozi izmenjevalec in ne direktno v dimnik, TDP okoli 180 do 200°C
3. peč dela na ful in segreva 1000 lit zalogovnik z eno nalago od 40 na 90°C
4.povratek regulira ND3 in je nastavljen na 65°C
5.zalogovnik običajno nafilam do 90°C v 3,5 do 4 urah odvisno od mraza zunaj ker sočasno tudi ogrevam hišo
6.da teoretiki ne boste spt v nezavest padli :mrgreen:
Pod 1 - drva se kuhajo, če se pripira zrak, se pravi pomanjkanje kisika za oksidacijo ...rezultat so saje in CO in seveda manj eneergije kot bi jo lahko bilo - (mokra drva se v peči sušijo če jih nalagaš, se pravi izpareva voda in nato zgorijo, kar ni enako zgornjemu)
Pod 2 - to kar ti imenuješ izmenjevalec....je bolj švoh izmenjevalec, ker ti gori ogenj direktno v dimnik...v izmenjevalcu bi se morali hladiti dimni plini
Pod 3 - kar si naredil si zadušil peč, se pravi da imaš itak premočno, glede na to da maš za hudega praktika, zadelaj izpušno cev za polovico preseka in probaj vozit :-)
Pod 4 - ok
Pod 5 - količina drv za ogrevanje pred zalogovnikom za zimo in količina za ogrevanje po montaži zalogovnika na zimo je kakkšna ? (pa ne sedaj primerjat zime, ko je bilo do -20, s tisto ko je bilo komaj kaj minusa)
Pod 6 - s tem se kaže tvoj nivo :-) takšen in drugačen
Mlesko14:
Če res tako dobro veruješ v uplinjevalne kotle, potem pa vrži svojega Viadrusa na odpad in kupi Atmosa, tako kot je to naredil moj sterejši brat. Osnovni Atmos, ki ga pri nas prodajajo ima s svoj reulacijo kurjenja res super izkoristek, ko vetilator vleče skozi peč in gre v dimnik preko 350°C. To meritev je pokazala TK2 regulacija od Seltrona, kajti višje temp. od 350°C pa več ne prikazuje. Kaj mene in mojega brata moti pri Atmosu je to, da ta peč nima na izmenjevalcu za odvzem toplote iz dimnih plinov skoraj nobene površine. Viadrus od 40kW in 9 členov ima zavidljivo večjo površino in nižjo temp. gorenja plamena. Atmos z osnovno regulacijo ventilatorja ON/OFF nima skoraj nič pepela, ker je ves pepel na strehi - pobegne s hitrostjo dimnih plinov. Brat ima Atmosa 32, ki je konstrukcijsko enak 25, razen ima večjo odprtino za plamen. Kaj pomaga, če se skozi peč ne vidi v dimnik, a je pot dimnih plinov kratka in površina za odvzem toplote premajhna.
Pri naši domačiji smo 3 bratje in vsak ima svojo peč. Viadrus, je zame bil skoraj zastonj, ker smo jo na kmetiji nadomestili z slabim Atmosom. Najmlajši brat si pa je privoščil Guntamatic. In ko vidiš zares dobro peč tako po gorjenju - lambda sonda in izkoristku - nizka temp. dimnih plinov, ti postane kar hitro jasno. Seveda na koncu je tudi pomemba cena, ki te stane ob nakupu peči.
Naj samo povdarim, da za lagodno kurjenje drv in bivanje v prostoru, je nujno potreben zalogvnik in to dovolj velik, da lahko s polnim polnjenem drv v peči segrejemo zalogovnik. To pomeni, da vedno rabimo zalogovnik in je investicija v kurilnico brez zalogovnika, tako kot avto na 5l kantico goriva.
Pri novogradnji kurilnice se splača investirati več v boljšo peč, kot pa kupovati poceni zadeve. Če pa je že peč v kurilnici, je pa smotrno dograditi zalogovnik in je to najnižja investicija, ki pa tudi ostane za novejše peči in ni vstran vržen denar. Ampak nobena investicija se nikoli ne povrne, tako kot to obljubljajo vsi ponudniki. Če želimo investicijo povrniti, potem moramo nekaj proizvajati in prodajati, tako kot na firmi. Pri nas v kurilnici pa samo z visoko investicijo letno znižamo stroške za energent in kje se potem tukaj povrne investicija. Investicija se povrne potem, ko začnemo ustvarjati dobiček, kje je pa dobiček pri ogrevanju invidualne hiše.
Ko bom imel čas, bom samo naredil nadgradnjo blend v dimnik, kot jih ima zamot1, mogoče jih naredim toliko, da speljem dimne pline v labirint (gor-dol-gor-dol). Torej bom blindiral zgornje in spodnje kanale v zamiku za en člen na peči. Taka ureditev poveča dolžino poti dimnih plinov, spotoma ustvaraj turbolence - lokalne povečane tlake in s tem tudi višje temp. Bo pa slabši vlek skozi peč, česa se ne bojim, ker imam že sedaj dimnik pri kurjavi priprt preko 60% - zasuk lopute.
Videl sem že tudi velike peči 500-1.000kW, kjer se tudi vidi direktno v dimnik, tako kot nekateri pravite. Samo te peči imajo sataste cevi v horizontali za odvzem toplote in to dolge 3-4m ali celo več. Osnovno kurišče v taki peči je spodaj zadaj in plamen pogori do obračališča v zgornji del, kjer je nameščen izmenjevalec. Seveda pa te peči kurijo sekance, a je kurivo še vedno les z dolgim plamenom.
Seveda imajo LTŽ peči slabi izkoristek, o tem ne dvomin, samo investirati v 2x dražjo uplinjevalno peč z nekaj % boljšim izkoristkom se pa ne splača, smo se na lastni koži doma opekli. Tako da sedaj brat na Atmos peči pokuri več drv, kot jih je prej kuhal v Viadrusu, kjer splo ni imel zalogovnika in je vse delovalo na ON/OFF tehniki.
za rešitev (morda niti ne predrago) visoke temperature dimnih plinov se lahko na dimovod prigradi tako imenovani "ekonomajzer", ki se ga tudi lahko izdela v lastni režiji. viadrus je res v osnovi kotel za kratkoplameno kurivo kot sta premog in koks. a ima prednost, da je strošek vzdrževanja praktično nič čez celo delovno dobo kotla. uplinjakarji moramo menjati obloge, šobe. prišel bo čas, ko bomo menjali elektroniko, lambde (kdor jo ima) in servote za zrak, tipala, morda celo ventilator crkne. edino kar na viadruski crkne je morda samson in pa tesnilne vrvice na vratih (to je itak potrošno na vseh kotlih).
če so drva za kurjavo "pri hiši" morda za kake "mercedes" kotle res ni računice, sploh če je na sistemu toplotni hranilnik v povezavi s kotlom. tu se moram strinjati z uporabniki kot sta jozl in zamot. celo pri uplinjakarjih z zelo dobrimi izkoristki se pojavlja vprašanje računice, če moramo drva kupovati po 60-70€ prm. edino prednost, ki bi jo jaz videl - zelo dobri kotli imajo že vgrajeno regulacijo ogrevanja za dva ogrevlana kroga in sanitarno vodo, eni podpirajo še solar - poleg regulacije kotla. a to ni poceni, te reč se plača. je pa res, kdor nima ravno dveh levih rok, to reši z eno škatlico na steni. tudi ni poceni, a vsekakor manj kot če bi kupil vse skupaj "v paketu" z nekim sodobnim uplinjevalnim kotlom.
jaz sam sem vzel srednjo pot. zelo poceni uplinjevalni kotel, ki pa ima cevni izmenjevalec. je brez turbolatorjev v ceveh, kar bom rešil v lastni režiji. ima regulacijo "samega sebe", za ostalo že omenjena škatlica na steni. a že nategujem življenjsko dobo šobe v četrto sezono (zgoraj že kar malo požrta), drugo leto obvezno menjava.
Jozl:
Verujem oziroma verjamem v dobre uplinjevalne kotle (kar verjetno Atmos ni - ga ne poznam). Opazujem pa že skoraj 2 leti kotel od buderusa in sicer nekaj takega [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")buderusunichr("46")si/kotli-polena-deltaunichr("46")html[/url] in ko to primerjam z mojim viadrusom U22 - vidim in čutim razliko.
V temi ne govorom o ekonomski smiselnost, če bi prebrali celo temo bi videli, da sem avtorju dal povezavo na drug forum, kjer so fotografije predelave viadrusa, tukaj pa nekako vsi sedaj opevate in hvalite viadrusa...kot da je višek tehnike. In seveda ne pozabite omenit, da je skoraj zastonj in skoraj brez stroškov vzdrževanja.
In še nekaj...če se primerja poraba drv prej in potem...bodite toliko realni in primerjajte pošteno, če vas je prej pol časa zeblo in ste pokurili neko količino, sedaj pa ste v kratkih rokavih cel čas....Mogoče vam je prej temperatura nihala za 10 stopinj gor in dol...sedaj pa niha v 2 stopinjah...tudi to nekaj stane a ne ?
In ravno zato je izkoristek...ker primerja... recimo kar se dobi ven iz na primer 1 kg suhih drv...v različnih pečeh. Se pa strinjam da prodajalci in merilci teh izkoristkov delajo tako da nas nategujejo (bolj ali manj kot VW).
Je pa tako...fičo je za svojih 30KM kuril okoli 8 litrov bencina...danes iz istih 8 litrov bencina v recimo hondi dobim 150KM. Ni čisto realno primerljivo...ampak nekaj se vidi.
Se pravi da se je nekaj v recimo 50 zadnjih letih naredilo na izkoristku.
že lepo in prav, a ta delta je 3.600 € + DDV. viadrus U22 približno iste moči, 760€ , vključen DDV. razlika 2.900€. že samo za razliko v ceni delte (brez DDV) si kupiš kotlov še za 80 let ogrevanja z DDV (trenutno je dovoljena uporaba kotla, ki ne izpolnjuje strogih emisijskih zahtev maksimalno 20 let v Sloveniji).
Dacia je 8k€.....po velikosti primerljiv mercedes pa recimo 40k€....ekonomsko smiselno?....za mene in tebe ne...za nekatere pa...
...star renojev motor kuri 8 litrov in ne gre nikamor, mercedesov pa je z 8 litri porabe elegantno hiter...tehnološko smiselno? za mene ja, za tebe ne...
Bom kupil? Če bi imel denar mogoče bi...ker ga nimam se vozim z dacio....ampak ne pravim da je raketa in da je višek tehnike...je pa avto...
ni dobra primerjava, vsaj za meni zanekrat bližje dizle. mercedesov motor avtomobilov iz prve in druge klase je motor enak kot v fiatu in oplu, chrysler jeepu, in (mariniziran) celo v pirellijevih dragocenih gumenjakih. fiatov multijet. dacijin motor je enak kot ga imajo prve in druge klase avtomobilov nissanna in renaulta, renaultov dci. reanultov kangoo je kar naenkrat mercedes lahki dostavnik (če mu navesiš zvezdo in ga imenuješ "citan"). vsi našteti žrejo cirka isto za cirka isto moč. cene platform ki jih poganjajo, so pa divje različne. izbira je (vsaj zame) jasna.
Sedaj pa smo res zašli iz teme, kaj je avtorja teme tukaj zanimalo. Avti gor ali pa dol. Lahko samo povem nekaj kar je najbolj realno. Imam že 12 let stari družinski avto. Do sedaj sem od 0km naredil do danes nekaj čez 356.000km. S takim stanjem števca in let uporabe, me je vozilo stalo cca 60.000€. Mi se pa tukaj pregovarjamo o pečeh in mogoče o 2-4.000€ večji ali manjši investiciji. V vozilo pa mečemo denar kot nori, in še nafti lobij, avtomobilska industrija ....imajo dobiček na naš račun.
Tako jaz pravim, če imaš stari avto, ki nima veliko km, je še vedno uporaben, ker ni velike razlike v porabi goriva. Foter še vedno imam starega Golfa II letnik 92, ki ima komaj 230.000km in je vozilo z malo vzdrževanja in tudi izredno male porabe, ker je klasičen dizel. Tudi doma na kmetiji imamo že izredno strare traktorje, ki pa imajo po tovarniških podatkih manjšo porabo kot najnoveši traktorji. Včasih so bili podatki o porabi goriva na proizvedeno kWh na traktorjih in je sedanji podatek za nove motorje za 10% večji kot je bil leta 1980.
Kaj je poanta mojega odgovora. Da se vedno splača porabiti staro peč. Le zalogovnik je treba peči priklopiti in dvig povratka urediti. Peč bo hvaleža in tudi lepša bo za čistit. Pa malenkost se bo povečal izkoristek drv, ker bo manj katrana v peči.
Evo šablone v nekem okvirnem merilu, jo je pa treba malo priredit, pofleksat da se ne zatika preveč, malo poguncaš in je na mestu. Mogoče bo še komu prav prišla.
Jozl Napisal:Da se vedno splača porabiti staro peč. Le zalogovnik je treba peči priklopiti in dvig povratka urediti. Peč bo hvaleža in tudi lepša bo za čistit. Pa malenkost se bo povečal izkoristek drv, ker bo manj katrana v peči.
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.