![]() |
|
Nadgradnja peči VIADRUS - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Nadgradnja peči VIADRUS (/showthread.php?tid=63397) |
Nadgradnja peči VIADRUS - Flikuc - 19.10.2015 Spoštovani, nekje na tem forumu sem zasledil, da je možna nadgradnja Viadrusa, imam VHU 26, 5.členski, leto zmontiral zalogovnik 800l ( več ne spravim v kurilnico ). Zanima me, ali ima kdo kakšno skico nadgradnje, dodane neke cevi za izgorevanje sekundarnega zraka brez pomoči ventilatorja. Ima kdo kakšne izkušnje, skice, slike,.... Hvala za odgovore. Re: Nadgradnja peči VIADRUS - mlesko14 - 20.10.2015 Verjetno misliš na tole: [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")strojnistvounichr("46")com/forum/viewtopicunichr("46")php?f=5&t=23174&start=30[/url] Sem bil...oziroma sem še (malo) interesent za takšno predelavo...ampak...zadnje 2 zimi sem v peč kuril zelo malo...recimo 10x v zimi... Javi kaj boš uredil. LPM Re: Nadgradnja peči VIADRUS - Jozl - 20.10.2015 Kot prvo je največja nadgradnja to, da priklopiš zalogovnik. Vse ostalo je samo nepotrebni okras na tako peč. Ko bo prikljopljen zalogovnik, se bodo okurile vse stare katranaste saje v peči po 10 kurjenjih in vekokratnem čiščenju pred kurjenjem. Tako sem jaz očistil stao Viadrusko, ki dela sedaj kot violina. In nisem na peč nobenega ograsa priklopil, edino dvig povratka ND3, ki pa tudi deluje odlično. Starem lastiku se še sedaj kolca, da mi je dal tisto 1,5 sezone rabljeno peč. Sedaj bo v odpad vrgel Atmos uplinjevalko, ki je slabša po izkoristku kot Viadrus. Re: Nadgradnja peči VIADRUS - Flikuc - 21.10.2015 Pozdravljeni, pred enim mesecem sem priklopil zalogovnik 800l, več prostora žal nimam. Na mešelnem ventilu, kateri služi za mešanje vode za radiatorje bom danes zmontiral seltronov motor ACC10 s tipalom temperature, na katerega bom nastavil, kakšna temperature gre v radiatorje. ( prav tako imam že za talno gretje za prvo nadstropje ). Med pečjo in hranilnikom imam Laddomat ESBE in deluje super. Imam pa še dva vprašanja. Ali kaj pripiraš ročico za dimnik, da zmanjšaš vlek in kako imaš nastavljeno temperaturo na samsonu, ali ti zapira vratca peči, ali ti dela na polno. Sam sem lastnik 5.členske peči. Izolacije na hiši nimam, okna in streha so obnovljeni. Na kakšno temperaturo segreješ zalogovnik in koliko nalaganj potrebuješ, da to ogreješ. Ogrevam pa še 300l sanitarne vode. Ali imaš na dimniku omejevalnik vleka, prosim za čim več podatkov. Lp,aleš Re: Nadgradnja peči VIADRUS - Jozl - 21.10.2015 Flikuc: Peč je 9 členov oz. za drva 40kW. Regulatoraj vleka nimam. Uporabljam Samson, da držim temp. v kotlu 80°C. Spodaj na zapiralu dovoda zraka imam vijak, ki mi ne zapre do konca - imam 1cm zračne reže. Zgoraj na vraticah imam na polno odprt sekundarca zraka. Loputa za priprtje dimnika je na začetku korjenja odprta na max. Ko peč doseže temp. 50°C jo priprem na 50%, ob polnem zagonu preko 80°C pa imam zaprto nekje 60-65%. Črpalko imam 32-40-180 in imam pri bukovini oz. listavcih na 2 stopnji, pri iglavcih pa rabim imeti na 3 stopnji. Ko kurim odpadni karton in papir, imam pumpo na 3 stopnji. Dovod v peč preko dviga povratka imam nastavljen na 55°C, ker mi iz peči normalno gre preko 80°C. Če doložim smrekovino ali odpadni karton ima na izhodu iz peči preko 95°C, kar ND3 odpre mešalni ventil do konca in ohladi peč. Peč zakurim, ko je v zalogovniku pod 40°C. Če je zalogovnik 30-30-40-40, je dovolj polna peč bukovine in na vrhu zakurjeno. V cca 3-4 urah se zalogovnik 2000l pogreje najprej zgoraj na 80°C, potem pa se premeša na dobrih 70°C. Če pa je zalogovnik 22-25-26-27, potem pa še moram par drv doložit in imam enka efekt. Smrekovine pa rabim naložiti polno peč in še 2-3x naložim po malem, ker takrat temp. v peči podivja na preko 95°C. Se pač pozna, da je močna peč in pokaže svojo moč. Re: Nadgradnja peči VIADRUS - mlesko14 - 22.10.2015 Jozl Napisal:Regulatorja vleka nimam. Uporabljam Samson, da držim temp. v kotlu 80°C Poglej link: [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")instalunichr("46")si/indexunichr("46")php?id=6025[/url] Očitno različno tolmačimo kaj je regulator vleka in kaj Samson. Ti imaš regulator vleka na dimniku ki zapira dimnik? delaš to ročno? ali glede na temperaturo vode s kakšno avtomatiko? LP Mlesko Re: Nadgradnja peči VIADRUS - Flikuc - 22.10.2015 Pozdravljeni, jaz imam Samsona, kot je v linku. Me pa zanima, če se da z regulatorjem dimnih plinov, kateri je nameščen na cev do dimnika, kaj zmanjšati porabo, oziroma izboljšati izkoristek peči. Lp,Aleš Re: Nadgradnja peči VIADRUS - kurili - 22.10.2015 Peči kot je Viadrus in ostale s pregorevanjem boš težko nadgradil da bi dale kaj več kot dajo. Lahko si pomagaš samo z zalogovnikom da ti pobere višek toplote da drva ne oglenijo pri zaprtem zraku, največ pridobiš z načinom kurjenja, poskusi naklado drv zakuriti zgoraj. Imel boš vsaj pri prvi nakladi boljši izkoristek in čistejšo peč, tudi dodaten zrak na zgornjih vratcih moraš malo naštudirati Re: Nadgradnja peči VIADRUS - Jozl - 22.10.2015 mlesko14 Napisal:Jozl Napisal:Regulatorja vleka nimam. Uporabljam Samson, da držim temp. v kotlu 80°C Da ne bo nepravilnega tolmačenja, ker sem na hitro napisal. Po stavkom, da nimam regulatorja vleka, je bilo mišljeno regulator vleka dimnika, kot je bilo vprašanje pred enim postom, če imam omejevalnik vleka na dimniku. Brat ga ima za uplinjevalno peč, kjer je skoraj nujno potreben, ker lahko prevelik vlek dimnika pokvari regulacijo napeči za primarni in sekundarni zrak (Guntamatic). Regulator vleka dimnika je loputa na dimniku, ki iz kurilnice dovaja dodaten zrak v dimnik ob močnem vleku, deluje pa na principu tlačne razlike. Re: Nadgradnja peči VIADRUS - Flikuc - 23.10.2015 Pozdravljeni, včeraj sem temeljito očistil peč, bil črn kot zamorc, ampak se je izplačalo. Na mešalni ventil dviga sem tudi namestil motorni pogon s tipalom, tako, da lahko omejim temperaturo, katera gre v radiatorje. Nastavil sem na 44 stopinj in mi lepo konstantno spušča to temp. v radiatorje. Po končanem čiščenju sem zakuril od vrha navzdol, za kurivo pa sem dal 7 bukovih, 2 leti sjušenih polenov in 10 kosov briketov, katere sem kupil od vaškega mizarja. Moram reči, da je eno takšno polnjenje zadostovalo, da sem poleg ogrevanja radiatorjev s temp.44 stopinj in talnega gretja s temp. 33 stopinj ( imam tudi motorček s tipalom na talnem ogrevanju) zadostovalo, da se je še zalogovnik zgoraj začel ogrevati in se ogrel na cca. 45 stopinj. To je zadostovalo za cca. 2 uri, potem sem doložil še 10 briketov in 3 polena in to je zadostovalo za ogret zalogovnik na vrhu 70 stopinj. Sem pa tudi spodnjo loputo preko Samsona nastavil na 90 stopinj, tako, da pripre pri 90. stopinjah, ampak sem vijak na loputi privil, tako, da ne zapre loputa čisto do konca, kakih 5 mm ostane zaradi vijaka , da v peči še vedno gori. Na gornjih vratcih pa sem odvil pokrovček za sekundarni zrak, skoz njega tudi pogledam v kurišče, kako gori, da ne odpiram. Moram reči, da je šlo v dimnik tudi manjša temperatura dimnih plinov zaradi čiste peči. Loputo za dimnik sem priprl na polovico. Zaenkrat sem kar zadovoljen. Lp,Aleš Re: Nadgradnja peči VIADRUS - zamot1 - 26.10.2015 Zapora dima za zmanjšanje TDP, na loputi za sekundarni zrak imam za debelino matice M8 reže Re: Nadgradnja peči VIADRUS - mlesko14 - 26.10.2015 Še vedno kuhaš v peči.... se pravi da se ti na stene kotla izloča saj in žlindre kolikor želiš...s tem ko si priprl peč...pa malo bolj kuhaš drva... Verjetno res gori bolj počasi in posledično dlje časa, in verjetno imaš itak bistveno preveliko peč...ampak izkoristka ni kaj posebej dobrega. Predelava peči ki sem jo videl na forumu strojništvo...je bistveno boljša, ker dvigne temperaturo v kurišču...Res pa je bistveno bolj komplicirana. LPM Re: Nadgradnja peči VIADRUS - borisk2k - 27.10.2015 Jozl Napisal:Sedaj bo v odpad vrgel Atmos uplinjevalko, ki je slabša po izkoristku kot Viadrus. v kotlu kjer vidiš v dimnik ne moreš govoriti o izkoristku. Če je atmos na zalogovniku, in ima dvig povratka ima zagotovo boljši izkoristek kot viadrus, razen če kuri premog. Če gre atmos na odpad, ga kupim po 0,1€/kg. Re: Nadgradnja peči VIADRUS - zamot1 - 27.10.2015 1. drva se kuhajo če so vlažna, prve pol do tričetrt ure se izloča še preostanek vlage- beli dim- potem pa samo še vročina, se ne kadi nič, če sekundarc ni dobro naštiman gre pa moder dim 2.zaradi zapor gre jo vroči dimni plini skozi izmenjevalec in ne direktno v dimnik, TDP okoli 180 do 200°C 3. peč dela na ful in segreva 1000 lit zalogovnik z eno nalago od 40 na 90°C 4.povratek regulira ND3 in je nastavljen na 65°C 5.zalogovnik običajno nafilam do 90°C v 3,5 do 4 urah odvisno od mraza zunaj ker sočasno tudi ogrevam hišo 6.da teoretiki ne boste spt v nezavest padli :mrgreen: Re: Nadgradnja peči VIADRUS - Jozl - 27.10.2015 borisk2k Napisal:Če gre atmos na odpad, ga kupim po 0,1€/kg. Sosed zbora staro železo in za kotlovsko pločevino krepko bolje ponuja, drugače pa kdo da več ta bo lahko dobil peč. Podaj svojo ponudbo. Sedaj pa ne blatimo teme. Zamot1 in jaz se lepo razumeva z najimimi pečmi in dober konj vedno je spredaj. Še moji podati, ko sem danes zakuril po 8 dnevih. Saj je zadnji teden delalo tudi sonce in se je tudi pozalo. Imam 40kW in 2000l zalogovnik in potek kurjave: - zalogovnik 25-35-35-37 - peč polna 1/2 do vrha samih drobnih kosov drv, ker sem 3 dni nazaj žagal drva in drobiž nafilal v peč (bukva, smreka, bor, hrast - ostanki vrhovin od žledoloma) - zakuril na vrhu in ročno vklopil obtočno črpalko, da enakomerno pogreje peč - ko je skoraj ves drobiž pogorel, sem v peč nasul 40l žagovine od cirkularja - malo kasneje sem vrgel par drv bukovine, da je lepše gorela žagovina - po 3h je bil zalogovnik od spodaj 50-75-75-75 in je še bilo 1/3 žagovine - imam ND3 regulacijo in varovanje povratka na 55°C in obtočno na 2 hitrosti - še malo sem počakal, da je celoten zalogovnik prišel na 75°C - mešalni ventil je bil odprt do konca, v peč je šlo na koncu 72°C in iz peči 85°C, tako da bo še malo pregrelo zalogovnik, ko bo preostanek žagovine do konca pregorelo - spotoma se je še hiška narahlo ogrevala. Moje laično mnenje: Viadrus, če je pri hiši, rabi samo zalogvnik in je to-to. Nakup poceni uplinjevalke brez ustreznega izmenjevalca (Atmos), je vstran vržena investicija. Dobra peč (Froling, Guntamatic, Herz, KWB...), pa stane krepke denarce in seveda ima dober izkoristek. Razlika v cenah se pa na Viadrus še vedno da ogrevat 10 let, ko je že vsaka moderna peč potrebna obnove ali pa bo postala zastarela in bo roma na odpad. Viadrus pa bo še vedno delal kot violina in je samo delo, da preden zauriš pokrtačiš kanale - to se je moji mami dopadlo na Viadrus_ki. |