PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
karavanke Napisal:Tukaj možgane perejo prodajalci TČ. ....

Kakor vidiš, so tu med nami že dolgoletni uporabniki TČ. In tem prodajalci več ne morejo oprati možganov (tudi če bi to želeli), ker lahko sami potegnejo zaključke na osnovi svojih praktičnih izkušenj. Imaš v temi poraba veliko primerov.
Škoda črnila (pa čeprav virtualnega). Prepričanega se ne splača prepričevati.
Ima pač svoje svetovalce, ki ga prepričujejo za plin, pa naj ima plin.
Saj konec koncev tudi mestni plin ni tako slaba odločitev
Tako je Idea
Čeprav vsaj pri tako velikih izgubah je TČ zrak/voda, da ne omenjamo drugih vrst TČ, še vedno boljša rešitev, ne glede na to ali že imaš na hiši plinski priključek ali ne.
Sam imam el. priključek 3X20A -vse v hiši gre na elektriko (obračunska moč je 7kW oz. enaka kot pri 1X 25A), 14kW visokotemperaturna inverter TČ zrak/voda ogreva prek radiatorjev 200m2 v srednje izolirani bajturini -s prejšnjo porabo cca 3.000 l olja. Račun za elektriko se mi je ob prehodu na TČ povečal za cca 500€ Big Grin
-vendar, saj vem , to je neka druga toplota, ker nič ne gori Tongue
karavanke Napisal:Tukaj možgane perejo prodajalci TČ..
Nekaterim pa perejo možgane prodajalci drugih grelnih naprav.

Treba je sneti plašnice in zbirati informcije malo bolj široko iz večih virov.
Migaj Napisal:Tako je Idea
Čeprav vsaj pri tako velikih izgubah je TČ zrak/voda, da ne omenjamo drugih vrst TČ, še vedno boljša rešitev, ne glede na to ali že imaš na hiši plinski priključek ali ne.
Sam imam el. priključek 3X20A -vse v hiši gre na elektriko (obračunska moč je 7kW oz. enaka kot pri 1X 25A), 14kW visokotemperaturna inverter TČ zrak/voda ogreva prek radiatorjev 200m2 v srednje izolirani bajturini -s prejšnjo porabo cca 3.000 l olja. Račun za elektriko se mi je ob prehodu na TČ povečal za cca 500€ Big Grin
To ne drži 1x25A je 6kw
3x20A je 14Kw
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")elektro-ljubljanaunichr("46")si/Portals/0/Content/Dokumenti/Prikljucevanje/Cenik%20-%20Omreznina%20za%20prikljucno%20moc%20v%20letu%202011unichr("46")doc[/url]

In načeloma je 3x20A za varno obratovanje z TČ malo, kar je težko doseč pri sodobnih gospodinjskih aparatih. Veliko aparatov ima veliko priključno moč. Malo ali nič porabnikov je 3faznih, ki faze obremenijo simetrično.
Velike porabnike itak razporediš po fazah zato da dosežeš enakomerno obremenitev
Merlin1 Napisal:
Migaj Napisal:Sam imam el. priključek 3X20A -prav vse v hiši gre na elektriko (obračunska moč je 7kW oz. enaka kot pri 1X 25A), 14kW visokotemperaturna inverter TČ zrak/voda ogreva prek radiatorjev 200m2 v srednje izolirani bajturini -s prejšnjo porabo cca 3.000 l olja. Račun za elektriko se mi je ob prehodu na TČ povečal za cca 500€ Big Grin
To ne drži 1x25A je 6kw
3x20A je 14Kw
In načeloma je 3x20A za varno obratovanje z TČ malo, kar je težko doseč pri sodobnih gospodinjskih aparatih
pri on/off že verjetno :oops:
Obračunsko moč 3X20A glavnih varovalk se na računih tretira kot 7kW :wink:

Priložene datoteke
.jpg   SEDEM.jpg (Velikost: 110,05 KB / Prenosi: 465)
Seveda je priklopna moč odvisna tudi od napetosti, nikakor pa 1 x 25A ne more biti 7 kw, ker bi potrebovali kar 280V na vtičnicah
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Pri 1x25A (230V*25A=5750Wat) plačaš torej obračunsko moč za 6kW,
pri 3X20A pa samo za 7kW oz. cca 94 centov z ddv več mesečno.
Homer Napisal:Velike porabnike itak razporediš po fazah zato da dosežeš enakomerno obremenitev
Na papirju je enostavno. V praksi pa daleč od tega.
Kako razporediš grelec z 9KW, (400V) in TČ.
indukcijsko štedilnik, ki sam vzame 24A na eni fazi. Pralni stroj in sušilec.

Resda se to zgodi malokrat vendar se zgodi. Zelo nerodna situacija, če se ti to zgodi v nedeljo pred kosilom. Obisk distributeja ni ravno poceni.

Formula, ki se izide prepoveš sočasno uporabo, kar povzroči nejevoljo, če je to vredno potem......

@migaj imaš prav glede obračunske moči, Priključna moč je takšna kot sem napisal in kaže tabela z linka. Ni mi razumna logika elektrodistributerja :?
Tale debata z on-off nima nobene veze in ne vem zakaj ga je vedno potrebno vmešat.
Zato, ker on on/off med delovanjem vedno vleče polno moč,
inverter pa praktično celo sezono pol manj oz. v povprečju še manj.
Priklopi ampermeter pa boš videl katera vleče večji tok. W in A ne gredo vedno vštric!
Inverter na polni moči vleče vsaj 1/3 večji tok, kot on - off enake nazivne moči :wink:
ps. kot sem že napisal... vsak ima svoje prednosti in svoje slabosti. Nenehno ponavljanje superiornosti ene naprave proti drugi je pa milo rečeno bolano in spada v kakšen trač časopis ne pa na forum, kjer bi morala stroka prevladat pred vaškimi čenčami.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
karavanke Napisal:Tukaj možgane perejo prodajalci TČ. Splača se dobiti v hišo firmo, ki se ukvarja z vsemi inštalacijami in niso obremenjeni. Imamo radiatorsko ogrevanje, povprečno na leto porabimo 2500 olja, max 3000. Prišel sem do ugotovitve, da se mi TČ ne bo povrnila NIKOLI.

Predračuni za TČ so prišli od 9000 do 12000. Za plinsko peč na ključ do okoli 4000 (projekt, instalacije, peč, ureditev dimnika po vseh predpisih,…).

Skratka gospodje so povedali, da mi TČ ne bo zdržala 10-12 let, bohnedaj pa da kaj crkne (popravilo lahko košta ne kaj dosti manj kot TČ), letno bom moral plačevati za meritve TČ (100) in jih pošiljati v LJ, serviserji bodo hoteli prislonit svoj lonček. Povečati bom moral električno priključno moč iz 3x25 na 3x32, to letno znese dodatnih 200€. Dodatni skriti stroški: 1050 ker moram menjati še omarico (so mi povedali na Elektro Gorenjska).

Bolje izbrati dobro plinsko peč (ne poceni italijansko) brez dodatne zabavne elektronike in bo delala 25 let.
Ravno pri hišah z takšno visoko porabo je povračilna doba najhitrejša.
v 3,5 in pol letih še nisem plačal nobenih meritev oz. pošiljal kakšne podatke v LJ.
Za toplotno črpalko se naredi 3-fazni priklop z lastnim fit stikalom, če že ni origanal v zidni omarici, nič ne rabiš menjat, 3x20 je polna kapa.
@sassapo
A se spet greš teorijo "japonskih kilowatov"?
Migaj Napisal:Tako je Idea
Sam tole, da je bila prej 3000l poraba kurilca, sedaj pa na TČ 500€ za elektriko za celo kurilno sezono, mi pa nekak ne štima! Razen da ste na kurilca imeli občutno višjo nastavljeno dnevno T.
1 ... 13 14 15 16 17 18 Pojdi na stran 
Iskanje po temi