PodSvojoStreho.net
Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč (/showthread.php?tid=61281)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - smukec1 - 31.3.2015

Vrstna hiša, novogradnja 160m2, 3 etaže (pritličje, nadstropje, galerija). Izolacija 14cm, streha 30cm. Talno gretje. Do objekta je speljan mestni plin in na objektu že narejene predpriprave za plinsko peč (preboji, ...).

Če drži izračun na tej strani:
[url]httpunichr("58")//svetovalecunichr("46")pozitivnaenergijaunichr("46")si/ogrevanje/izbira/[/url]

bi bil strošek ogrevanja s TČ 624 eur, s plinsko pečjo pa 824 eur. Letni prihranek 200 eur pri TČ. Investicija bi se poravnala nekje pri 10 letih.

Ne vem kakšna je življenjska doba TČ ali plinske peči.

Kaj bi torej svetovali?

Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - telmos - 31.3.2015

Za 624 eur s tč bo treba imeti tudi kako okno odprto.

Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - BLABLABLA - 31.3.2015

Še nekaj pomembnaga.

Za elektriko že plačuješ priključno moč.

Za plin (če ga priklopiš) jo boš tudi.

Zakaj mo plačeval 2 pristojbini (saj v resnici jih je znotraj ene postavke več) namesto 1.

Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - sassapo - 31.3.2015

Definitivno se v tvojem primeru tehnica nagiba k TČ, za kaj se boš odločil je pa čisto tvoja odločitev

Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - smukec1 - 9.4.2015

Ne vem če, po upoštevani amortizaciji.
Življenjska doba TČ ali plinske peči naj bi bila okoli 15 let (po nekaterih pridobljenih informacijah). Investicija (TČ 7300eur, plinska peč 3800eur z vso dodatno izgradnjo, to sta predračuna v mojem primeru in gre za isto firmo TČ ter plinske peči) naj bi se poravnala nekje pri 10 letih, če dobiš subvencijo za TČ pa nekoliko prej. Po pretečenih 15 letih je strošek nove plinske peči okoli 1500eur, nove TČ pa tokrat precej več.

Mesečni strošek TČ brez upoštevane amortizacije pa je seveda velko privlačnejši kot strošek pri plinski peči.

Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - alanford - 10.4.2015

Predhodjika ti nakazujeta, da je zgornja predvidena poraba za tč (zrak/voda ?) precenjena. Poglej si temo poraba tč zrak voda. Prej bi rekel, da se bo tvoja poraba tč vrtela okoli 500€. Prej manj kot več.

Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - vincent - 10.4.2015

Poraba s tč bo okoli 250 eur letno kljub kilavi izolaciji a gre se za vrstno hišo.

Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - smukec1 - 10.4.2015

Alanford razumem. Sem se lotil prebirati temo poraba tč zrak voda in tudi nekaj tem o plinskih kondenzacijskih pečeh ter temo "Lastniki TČ zrak-voda-poraba el. DEBATA" kjer po trenutno prebranem vidim, da se mnenja kresajo in da ni neke formule.

Sem pa dobil informacijo za sosednjo enoto dvojčka za kurilno sezono ogrevanja s plinom (talno gretje) in sanitarno vodo, ki znese 700eur. Plus okoli 350eur elektrika. Torej nekje 1000eur celo leto.

Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - Migaj - 10.4.2015

+ 400 elektrika gospod. z pomožno elektriko ogrevanja in sanitarne vode
+1000 plin z vsemi letnimi stroški
----------------------
= 1.400 €

+ 350 elektrika gospodinjstvo
+ 400 elektrika TČ
----------------------
= 750 € (zaokrožimo na 800)

Razlika je 600€ letno.

Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - smukec1 - 11.4.2015

@Migaj od kje vam znesek "+1000 plin z vsemi letnimi stroški "? En post višje sem napisal, da znese celoten letni strošek plina 700eur (talno ogrevanje, ogrevanje sanitarne vode, kuhanje na plin). Se pa seveda strinjam, da se prišteje še okoli 350eur za elektriko kar znese dobrih 1000eur in ne 1400eur.

Za TČ pa sem povedal, da je bil za enak objekt celoten račun za elektriko za mesec februar 105eur (torej talno ogrevanje, sanitarna voda in ostala elektrika). Nimam pa informacije za celo leto.

Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - kody - 11.4.2015

pusti ti Migaja...on bo vedno zagovarjal svojo varianto...
ta tvojem mestu bi dal plin in imas mir...itak je življenska doba obeh približno enako...

Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - SloCop - 11.4.2015

Sicer dogrevam še s soncem in sem in tja zakurimo kamin, je pa res da ogrevamo 24/7 in imamo bolj 24 stopinj kot 22 na plin iz plinovoda. Ogrevana kvadratura okoli 2x tvoje.
V hiši smo četrto kurilno sezono ogrevamo pa jo pet.
Letna poraba plina ne preseže 1000 kubikov.
Peč immergas bila je okoli 3.5k na ključ.

Podatki za lažjo odločitev... je pa res da moraš k letnim stroškom prišteti še priklop na plinovod, letni strošek dimnikarja in letno vzdrževanje plinske peči.
Pod črto bi se sam najbrž odločil za toplotno črpalko, vendar je pri meni pretehtalo dejstvo da je bil plin na objektu.

Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - Migaj - 11.4.2015

Migaj Napisal:300 elektrika gospodinjstvo
50 pomožna elektrika plinskega sistema
700 plin
100 dimnikar
50 servis
----------------------
= 1.200 €

300 elektrika gospodinjstvo
300 elektrika TČ
----------------------
= 600 €

Razlika je še vedno 600€ letno.

Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - sassapo - 12.4.2015

Realna razlika če vse štima je TČ zrak voda proti zemeljski plin 15 - 25% razlike v korist TČ zrak voda. Pri voda voda ali zemlja voda pa tudi več kot polovico

Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - smukec1 - 12.4.2015

@sassapo
tudi jaz nekako tako računam (in upam da kalkulacije držijo).

Včeraj smo bili na obisku v dveh enotah dvojčkov, tako da smo se v živo pogovarjali z lastniki (zelo prijazni ljudje).
Ena enota dvojčka ima plinsko kond. peč Viessmann:
- letni strošek plina 700eur (talno gretje, sanitarna voda)
- mesečni strošek elektrike 60eur = 720eur letno (kuha se na elektriko)

Druga enota dvojčka Daikin TČ:
- decemberski strošek elektrike 180eur (talno gretje, sanitarna voda, ostala elektrika)
- podoben strošek januarja in februarja

@Migaj
Po kateri postavki pride strošek dimnikarja 100eur? Če prav razumem je treba zajeti postavki 1.2 in 2.2 kar znese 25,4eur + ddv.
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")snedimunichr("46")si/data/upload/CENIKunichr("46")pdf[/url]

Kako pa je z rednimi servisi za TČ? Sodelavec mi je povedal, da za njegovo mitsubishi TČ vsako leto plačuje 100eur.