borisk2k Napisal:Če gre atmos na odpad, ga kupim po 0,1€/kg.
Sosed zbora staro železo in za kotlovsko pločevino krepko bolje ponuja, drugače pa kdo da več ta bo lahko dobil peč. Podaj svojo ponudbo. Sedaj pa ne blatimo teme.
Zamot1 in jaz se lepo razumeva z najimimi pečmi in dober konj vedno je spredaj. Še moji podati, ko sem danes zakuril po 8 dnevih. Saj je zadnji teden delalo tudi sonce in se je tudi pozalo.
Imam 40kW in 2000l zalogovnik in potek kurjave:
- zalogovnik 25-35-35-37
- peč polna 1/2 do vrha samih drobnih kosov drv, ker sem 3 dni nazaj žagal drva in drobiž nafilal v peč (bukva, smreka, bor, hrast - ostanki vrhovin od žledoloma)
- zakuril na vrhu in ročno vklopil obtočno črpalko, da enakomerno pogreje peč
- ko je skoraj ves drobiž pogorel, sem v peč nasul 40l žagovine od cirkularja
- malo kasneje sem vrgel par drv bukovine, da je lepše gorela žagovina
- po 3h je bil zalogovnik od spodaj 50-75-75-75 in je še bilo 1/3 žagovine
- imam ND3 regulacijo in varovanje povratka na 55°C in obtočno na 2 hitrosti
- še malo sem počakal, da je celoten zalogovnik prišel na 75°C
- mešalni ventil je bil odprt do konca, v peč je šlo na koncu 72°C in iz peči 85°C, tako da bo še malo pregrelo zalogovnik, ko bo preostanek žagovine do konca pregorelo
- spotoma se je še hiška narahlo ogrevala.
Moje laično mnenje: Viadrus, če je pri hiši, rabi samo zalogvnik in je to-to. Nakup poceni uplinjevalke brez ustreznega izmenjevalca (Atmos), je vstran vržena investicija. Dobra peč (Froling, Guntamatic, Herz, KWB...), pa stane krepke denarce in seveda ima dober izkoristek. Razlika v cenah se pa na Viadrus še vedno da ogrevat 10 let, ko je že vsaka moderna peč potrebna obnove ali pa bo postala zastarela in bo roma na odpad. Viadrus pa bo še vedno delal kot violina in je samo delo, da preden zauriš pokrtačiš kanale - to se je moji mami dopadlo na Viadrus_ki.