PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplotna črpalka + Zalogovnik

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ni resitev.. Nikoli ne bo delalo.. Rabis en zunanji regulator ki bo skrbel za ogrevanje po zunanji temperaturi (krivilji) in za sanitarno vodo v bojlerju (+preklopni ventil da locis oba kroga).
zakaj ne bi delalo? seveda bo delalo, vprašanje je, če je smiselno glede porabe.
preklopni ventil nima preveč smisla, ker bo temperatura v bojlerju padla na 30-35 samo takrat, ko se bo čisto spraznil - to pa se bo zgodilo redko.
Če že insistiraš v tej varianti, predgrej cel 200 literski bojler na to temperaturo s TČ, za tem bojlerjem pa si daš en poceni 80 literski električno gret bojler za sanitarno vodo, ki jo dogreje na željeno temperatoro. Tako sigurno ne bo prišlo do mešanja in posredno ne boš z električnim grelcem grel talnega.

P.s.
Kaj imaš to za eno tč, ki ti greje samo na eno temperaturo? Ali nimaš regulacije?
imam regulacijo, ročno lahko izberem katerokoli temperaturo.
ne morem pa tč prepričati, da bi mi v bojler spuščala 50, v tla pa 30.

ah, težko je za nas, ki se ne spoznamo. vprašaš 4 različne vodovodarje, vsak ti bo druače svetoval. kakšne variante mi že v osnovi nimajo smisla, ampak človek nikoli ne ve.

trenutno imam TČ, talno ogrevanje in 200L zalogovnik z grelcem in kačo. sedaj bi rad pogruntal najboljšo opcijo, da bi čim bolj izkoristil TČ za sanitarno in ogrevanje.
Ročno lahko izbereš temperaturo česa? Če je to temperatura kotlovske vode, ki jo poßiljaš v talno, to ni nikakršna regulacija oziroma ničemur podobna. Bolj krmiljenje kot pa regulacija. So ti že zgoraj napisali, da rabiš preklopni ventil in vremensko vodeno regulacijo za talno.
To je lahko tako ,da se sanitarna voda ogreva direkt iz TČ, ogrevanje hiše pa preko zalogovnika na zalogovniku pa mora biti regulacija, ki je za talno gretje ali pa radiatorsko ogrevanje. Lahko je tudi ogrevanje sanitarne vode iz zalogovnika ,vendar brez regulacij za ogrevanje ne gre. Jaz jemljem TČ z zalogovnikom kot vsak drugi kotel ,ki bi imel zalogovnik.
jaka_b Napisal:Bom kar tule vprašal za mojo situacijo.

Trenutno imam TČ za talno ogrevanje in bojler za sanitarno 200L ločen. Vodovodar mi je svetoval:
- TČ gre preko kače v bojlerju, da jo "predogreje" in nato v tla.
- višje v bojlerju bi montiral grelec.

je to smiselno?

Skrbi me, da ko bi tla grel na 30 stopinj, bojler pa recimo z elektriko dogreval na 40, bi s tem posredno tla grel z električnim grelcem.

TČ imam žal tako, da omogoča samo eno stopnjo gretja.
Seveda je smiselno v tvoji situaciji ravno to! Vsa nakladanja teh vseznalcev o čem drugem so odveč. Grelec nikoli ne bo dogreval vode v talno če je instaliran višje od izmenjevalca. Ne oziraj se več na te komentarje in naredi tako, kot je bilo predvideno s strani vodovodarja. Pozimi bo grelec zgornji del dogrel, poleti pa enostavno izklopiš talno gretje. V ta namen si instaliraš tripotni ventil, ki enostavno preusmeri povratek mimo talnega gretja. Obenem pa dvigneš temperaturo vode in elektrogrelec več ne bo potreben. Če še kaj ni jasno pa pokliči.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Na palec sem izračunal pri njegovem bojlerju 10W izgub iz predela vode 50 stopinj na predel kjer bo 35 stopinj. Vmes sem upošteval 30 cm vode kot izolator. Nisem pa upošteval prehoda preko kovinskega oboda bojlerja.

Nimam praktičnih izkušenj, mogoče bi @Žerjavarja prosil za kakšen teoretični izračun.
Če bi bil elektro grelec od izmenjevalnika res 30 cm višje bi delovalo ja. V primeru, da je elektro grelnik ob izmenjevalniku ali celo vmes, bo pa to bolj slaba rešitev.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
yan1234 Napisal:Na palec sem izračunal pri njegovem bojlerju 10W izgub iz predela vode 50 stopinj na predel kjer bo 35 stopinj. .
Tako kot si računal, velja, če bi voda totalno mirovala.

V bojlerju pa je kar naprej nek pogon za vrtinčenje vode. Dotok hladne vode v konkretnem curku. Vkllopljen dodatni grelec, ki nad grelčcem vodo dviga. po obodu pa se spušča - nima je kaj zaustaviti, da se nebi spuščala še v področje hladnejše vode.
Pri vrtinčenju pa nastopi prenos toplote, katerega pa ni ravno enostavno zajeti. Verjamem, da b v takem bojlerju s prensom prehajalo bistveno več toplote kot pa z prevodom.
Nimam časa - sem v penziji!
1 2
Iskanje po temi