PodSvojoStreho.net
Toplotna črpalka + Zalogovnik - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Toplotna črpalka + Zalogovnik (/showthread.php?tid=62971)

Strani: 1 2

Toplotna črpalka + Zalogovnik - tvirus - 12.9.2015

Narisal sem en preprost načrt, kako sem si zamislil da bi naredil ogrevanje za hišo. V hiši bo toplotna črpalka, zraven pa bom še imel en zalogovnik, ki ga bom grel na X način, tega zalogovnika toplotna črpalka ne bo grela.

Zanima me, če bi tak načrt kot sem si ga zamislil lahko obveljal, recimo ko vklopim ogrevanje in je v zalogovniku dovolj tople vode, se voda za talno gretje zajema iz zalogovnika. Ko v zalogovniku zmanjka tople vode, se preklopita mešalna ventila in se vklopi toplotna črpalka. Ko se zalogovnik spet segreje se pa toplotna črpalka ugasne in se mešalna ventila spet preklopita.

Torej...

Re: Toplotna črpalka + Zalogovnik - g.o.dizzle - 12.9.2015

Ne. Toplotna na zalogovnik s tipalom v zalogovniku in od zalogovnika proti talnem mesalni ventil + crpalka. Vso regulacijo mora voditi toplotna crpalka.

Re: Toplotna črpalka + Zalogovnik - telmos - 12.9.2015

V tvojem primeru se ne komplicira in <!-- m --><a class="postlink" href="vgradhttp://www.sonnenkraft.si/privatne-hise/resitve/moduli-za-ogrevalni-krog/i">vgradhttp://www.sonnenkraft.si/privatne ... lni-krog/i</a><!-- m --> RAS20. Dela v nulo!

Re: Toplotna črpalka + Zalogovnik - Merlin1 - 12.9.2015

g.o.dizzle Napisal:Ne. Toplotna na zalogovnik s tipalom v zalogovniku in od zalogovnika proti talnem mesalni ventil + crpalka. Vso regulacijo mora voditi toplotna crpalka.
Točno.

Vse ostalo so zasilne rešitve, ki bodo morda delovale.

Re: Toplotna črpalka + Zalogovnik - tvirus - 13.9.2015

Še enkrat povem toplotna črpalka bo ločena od zalogovnika in toplotna črpalka ne bo grela zalogovnika.

Re: Toplotna črpalka + Zalogovnik - sašo65 - 13.9.2015

tvirus Napisal:Še enkrat povem toplotna črpalka bo ločena od zalogovnika in toplotna črpalka ne bo grela zalogovnika.
nič jasno Confusedhock:
pa če si sam napisal:
Citat: Ko v zalogovniku zmanjka tople vode, se preklopita mešalna ventila in se vklopi toplotna črpalka. Ko se zalogovnik spet segreje se pa toplotna črpalka ugasne in se mešalna ventila spet preklopita.
"kdo ali kaj" bo grel zalogovnik, če ne TČ?

Re: Toplotna črpalka + Zalogovnik - sassapo - 13.9.2015

tvirus... TČ in vsi ostali ogrevalni viri se vedno vežejo na skupni zalogovnik! Vsaka kolikor toliko TČ potem s svojim krmilnikom upravlja z vsem kar gor priklopiš.

Re: Toplotna črpalka + Zalogovnik - tvirus - 13.9.2015

Zalogovnik se bo grel iz drugega vira, ki ni pomembno kateri je. Zalogovnika TČ NE bo grela.

Re: Toplotna črpalka + Zalogovnik - sassapo - 14.9.2015

Napravi kakor hočeš, tudi napačne rešitve včasih delujejo Big Grin

Re: Toplotna črpalka + Zalogovnik - telmos - 15.9.2015

Če ste okuženi z on off TČ in trmasti, ste pač trmasti. Ni pa nobene potrebe, da s tem posiljujete vse podolgem in počez. V tem primeru in glede na želje stranke deluje RAS 20 točno tako, kot si on želi in nič drugače. Vodo iz zalogovnika prične dodajat, ko je ta za 7°C toplejši od povratka iz sistem a CO in zaključi, ko je diferenca le še 2°C. Pa še nobene dodatne črpalke in mešalnega ventila ni potrebno gonit. Kaj je tukaj sedaj slabega?

Re: Toplotna črpalka + Zalogovnik - sassapo - 15.9.2015

Če pač iz ne vem kakšnega razloga želi obiti zalogovnik !? Uporabi čisto navaden prekrmilni ventil, ki ga zopet upravlja krmilje vsake kolikor toliko TČ.
Če naprava tega ne omogoča pa diferenčni termostat z nastavljivo diferenco.
Verjetno tudi Telmosov predlog kvalitetno opravlja svoje poslanstvo

Re: Toplotna črpalka + Zalogovnik - telmos - 15.9.2015

Ne tudi, ta ga kvalitetno prazni in lahko tudi primešuje na povratek za TČ brez komplikacij in pa dodatnih elementov! Zadeva preizkušeno deluje v nulo.

Re: Toplotna črpalka + Zalogovnik - Merlin1 - 15.9.2015

Tako kot je narisano je neustrezno. Nobena regulacija ne more rešit nepravilne hidravlike.
Napaki sta dve:
-ni zagotovljen minimalni volumen
-ni zagotovljen minimalni pretok

Takšna vezava kot je na sliki se lahko zveže, da bi delovala z marsikaterim regulatorjem. Celo z navadnim termostatom bi šlo in kakšnim dodatnim relejem. V vseh primerih pa lahko pride do uničenja TČ v primeru mehanske ali električne okvare preklopnih ventilov.

Re: Toplotna črpalka + Zalogovnik - sassapo - 15.9.2015

Za dobro hidravlično uravnotežen sistem je definitivno najboljša pararelna vezava vseh ogrevalnih virov na zalogovnik, sama TČ je pa zalogovnika še posebej vesela

Re: Toplotna črpalka + Zalogovnik - jaka_b - 18.9.2015

Bom kar tule vprašal za mojo situacijo.

Trenutno imam TČ za talno ogrevanje in bojler za sanitarno 200L ločen. Vodovodar mi je svetoval:
- TČ gre preko kače v bojlerju, da jo "predogreje" in nato v tla.
- višje v bojlerju bi montiral grelec.

je to smiselno?

Skrbi me, da ko bi tla grel na 30 stopinj, bojler pa recimo z elektriko dogreval na 40, bi s tem posredno tla grel z električnim grelcem.

TČ imam žal tako, da omogoča samo eno stopnjo gretja.