PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja Izolacija balkonov?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ja ,vsak ima svoje mnenje in poglede. Tile izračuni zame ne pomenijo nič, ko bo nekdo imel izoliran balkon spodaj in zgoraj, brez čela in čelo oblečeno z kamnom in ob isti zunanji in notranji temperaturi navedel razliko v potrošeni energiji gretja, z izolacijo čela in brez, bom pa morda spremenil mnenje, do takrat pa bom trdil ,da se izolacija čela bakona ne izplača ,glede na riziko obstoja kamna na čelu !!

gt001, tvojega posta pa ne razumem čisto...
Big Grin Dejmo - nehat ............. nima smisla!

Predvidevam, pa, da se "Kremenčkovi", kljub jasnim prednostim in vsemu drugemu navkljub .................. pozimi vozijo z "letnimi" pnevmatikami, ker imajo pač tako mnenje ( in seveda ga smejo imeti in ga seveda lahko imajo ) in ker se za tiste 2 dni snega itak NE SPLAČA gum menjat. 8)

Zakaj pa stari majstri delajo - kot delajo .................. ker tako pač znajo .................. in ker imajo tooooliko dela, da nimajo časa .................. se naučit delat malenkost drugače. Pa zakaj bi se? Če pa imajo toliko dela!

Ampak "kremenček", če ti rečem, kot investitor in mogoče še kot mal stroke ............... "nalimaj mi kamen na čelo balkona", imaš pri meni samo dve opciji:
- ja bom in sicer tako in tako, z tem in tem limom, pa morda bo treba kako sidro ................in tako naprej
-ali pa ne znam/nočem, ker tega jaz ne delam.

Vse ostalo je - tvoje mnenje in tvoja praksa. V smiselnost česarkoli pa se kot izvajalec ne spuščaj. Spoštuj delo tudi drugih in seveda NJIHOVO MNENJE - ki pa je seveda lahko drugačno od tvojega.
In nenazadnje - naročili so te in te plačajo. Ne delaš zastonj in za bohlonaj.
Papez, na vse si odgovoril že sam, naredim tako kot jaz mislim ,da je najbolje, oziroma po 20 letnih iskušnjah to vem.Če kdo meni ,da mora bit čelo balkona izolirana pred polaganjem kamna in vztraja (do sedaj samo en primer), mu to ne naredim, ker si ne želim reklamacij , ker nočem delati minusa...
Kot sem že omenil, vsak po svoje...
Ne vem pa zakaj bi se človek moral razburjat in pičit samo "svoje" v prepričanju ,da je samo "njegovo" najbolje...Jaz vedno ostajam odprt na predloge ,izboljšave itd, saj se po 20 letih ukvarjanja z kamnom še vedno učimo.
Primerjava z gumami je mimo vsega...
Kot si že sam omenil , Dejmo nehat- nima smisla
Jaz sem sicer to napisal na koncu...
Lep pozdrav in brez zamere, če sem komu povzročil bolečine v denarnici, eh v želodcu Smile
Pa kdo še polaga kamen na čelo balkona?
Vsak ,ki si želi skladja z coklom in dolgoročno rešitev. Večina se kamen položi na tla balkona in seveda na lice. Mislim da ni dgre kombinacije kot je ta na sliki...spodaj siv škrilj, rob balkona pa ploščice

Priložene datoteke
.jpg   mail.google.com.jpg (Velikost: 15,11 KB / Prenosi: 2035)
tule bi lepse izgledalo (subjektivno), da bi bil na celo balona nanesen enostavno zakljucni sloj fasade, na rob pa kvaliteten odkapni profil, da se ne bi vse podcejalo preko roba.
Na balkonu imam ploščice in ploščice z robom ,brez odkapnih profilov ,ni nobenega zamakanja,izolacija in zaključni sloj po čelu in odspodaj, ograja vpeta v čelo.
@jani65

Točno tako - super. :wink:

Povedal si bistvo zadeve. Vsaka izvedba pač zahteva tudi drugačne izvedbene detajle. In seveda ustrezne materijale.
Ker pa šparamo, pa naj stane kolikor hoče, se izolacije in sanacije balkonov delajo 2x, 3x, 4x ............. :mrgreen: . Naredi en "majster" po svojem prepričanju in vedenju - pa NI dobro, pa stranka po 3,14 zdi, angažira drugega "majstra!
Ta seveda rade volje "spljuva" prvega, in seveda naredi spet po svojem prepričanju.
Pa spet NI dobro. Confusedhock:

In tako do bridkega konca. :lol: :lol:

€ pa letijo iz denarnice ali iz TRR-ja.

No na koncu se običajno izkaže, da če bi se, ampak se ni, ker je bilo predrago, naredilo prvič kot je treba in bi seveda stalo malo več - bi na koncu bilo še vedno vsaj 2x ceneje, kot pa 4x popravljat in delat na novo.

Je pa v zadnjem času zelo prisoten trend "balkone stran", porezat-požagat, kaj pa kdo rabi balkon, ko pa je z njim toliko dela in stroškov. In potem se zgodi.
Se strinjam ,da je balkon v večini primerih samo en velik strošek zaradi lepšega izgleda.
Če pa sedaj po izračunih tistih ,ki so prišparali 280€ na kurilno sezono z izolacijo balkona, jaz sedaj izoliram 13m balkon, vse okenske police ki jih je 15 (ker tud tam verjetno velik zgubim,ne? ) potem na sezono ne zapravim več kot 100€ za kurjavo. Jupiii.
Ne,ne, jaz raje tist gnar za balkon investiram v grelno napravo.
Sory za smetenje v mojstrki temi, se res opravičujem, veselo delo in tople zimske dni vam želim.
Se že umikam ... Smile
L.p.
:lol: :lol: :lol:

Ti kar ostani! Big Grin Ne zdej "bejžat". :mrgreen:

Več glav - več ve!

Razglabljamo in debatiramo o "golih" dejstvih.

Dejstvo je - na primer - da se balkoni tam do leta 2000 niso niti pod razno izolirali. Kasneje morda vsaj zgornji del, sedaj pa je - za energetsko učinkovitost to postala praksa. Seveda pri tistemu, ki si balkon pač omisli in privošči. Razlog za ali proti ima vsak investitor pač sam.

In če gledam malo tale forum, pa tudi širše, danes kupujejo hiše grajene v letih 70 do 90 - mladi ljudje. Te hiše so bile slabo izolirane - če sploh. Že 5 ali 10cm izolacije fasade je bilo takrat veliiiiko.

Tak nakup je običajno že sam po sebi zalogaj. Glede na letnico izgradnje, običajno pomeni, da je pred vselitvijo potrebno zamenjati instalacije, ogrevalni sistem, stavbno pohištvo, morda celo kritino ( seveda v smislu dodatne izolacije in izvedbe detajlov za manjše toplotne izgube in še kaj ).

Če ima tak objekt tudi balkon ( in običajno ga ima, pa to ne le enega ) je smiselna tudi sanacija le tega.

Seveda vse to stane. Če ima hiša 5cm izolacije, je smiselno dodati vsaj še 10cm.

Kajti ti NOVI lastniki, ne obnavljajo "za trg", pač pa za sebe. To pomeni, da je skupni učinek ukrepov na področju izolacije lahko zelo velik.

Ti praviš .............. za 100€ se mi ne splača ............? Pa res ne?

Poznam primere, ko so urejali objekte po zgoraj opisanem postopku. Stari lastniki so za ogrevanje porabili prej za reciva 150m2, dobrih 3000 litrov kurilca.
To je po današnji ceni cca 2500€.

Po prenovi, odvisno sicer od načina ogrevanja, pa je to bil strošek le še cca 600 do 1200€?

Razlika je več kot očitna! Ali se splača? Od danes na jutri verjetno res da NE. Gledano malo naprej - za recimo 25 ali 30 let, kolikor bo tako "spedenan" objekt funkcioniral brez velikih pretresov, pa definitivno JA.
Ja ,balkone stran. Sam sem enega odstranil ,manjši je ostal v nadstropju.
papež46,
saj načeloma se z izolacijo objekta strinjam, in tudi cenim tvoje prispevke. Res sem vol, da nisem pred 35 leti izoliral vsaj protipotresne stebre, Ab ploščo, betonske vence podstrešnih vezi (upam, da je razumljiv, da je mišljeno za vse z zunanje strani vidne AB površine. Tudi vgradnja stavbnega pohištva ni vgrajena po današnjih standardih, čeprav si po vezah že takrat dobil tudi purpen. Kar je verjetno učinkovitejše od basanja tervola v medprostor med okvirjem in steno. Meni, je ne vedoč bolj kot pogrešana izolacija, prinesel finančni dobrinos kontinuirano ogrevanje z uplinjakom in zalogovnikom. Poraba v ekstremnih pogojih, podobna kot tvoja navedena , z sličnimi rezultati po obnovi kotlovnice, zamenjavi energenta, za isti strošek ogrevanja brez izolacije objekta. Se pa strinjam, da se po 33 letih pritiče obnova fasadnih površin predvsem zaradi izolacije zanemarjenih kritičnih površin toplotnih mostov. Notranje temperature so pa identične kot v izoliranih objektih.
Se pa da, v teh pasjih dneh podobno preživljati kot v izoliranih objektih, če ne dovoliš pregretje objekta (Berghaus) brez klime in rekuperacije.
Tako, da pri obnovi fasade obvezno izolacija, že zaradi nesorazmernega stroška same izolacije v primerjavi s ceno izvedbe. Najbolj pa bodejo komentarji, o smotrnosti debeline izolacije.
eee @picasa55

nisi ne! Vol mislim! 8) :lol: :lol:

Pred 35 leti so bili eni drugi in malček drugačni cajti. Takrat je bil vsak "VOL", ki JE dal kakršno koli izolacijo na hišo.

Padale so opazke v stilu: pa kaj ti bo to - a ni škoda gnara?, pa sej ni treba, sej nobeden nima tega, in tako naprej.

Še leta 1998, ko sem delal mojo hiško ............. se je našel pacijent, ki me je prav bukovo gledal in me spraševal ..................... ti kak pa to, da imaš ti tako debel balkon? A ste dal tako debelo plato?

Seveda, ko sem mu pojasnil, da je AB platka ( tako kot cela hiška ) oblečena v izolacijo ............. od spodaj, od zgoraj, od strani in seveda na čelu .................. mu je bilo jasno še manj. :wink: :lol: :lol:
picas55 Napisal:....
Tako, da pri obnovi fasade obvezno izolacija, že zaradi nesorazmernega stroška same izolacije v primerjavi s ceno izvedbe. Najbolj pa bodejo komentarji, o smotrnosti debeline izolacije.
Smotrnost debeline je ekonomski pojem. Je kombinacija stroška namestitve izolacije in stroška energenta za vzdrževanje ustrezne temperature bivalnega prostora. (Ne)sorazmerje stroška nabave izolacije in izvedbe (namestitve) nima vpliva na optimalno (skupaj najcenejše) debelino. O tem je bilo že precej napisanega, če pa nič od tega še nisi videl, pa ti bomo povedali katere teme preberi.

Je pa optimalna debelina izolacije rezultat fizikalno-matematičnega izračuna, ne pa "komentarjev, ki bodejo v oči". Nihče nima zastonj energenta in tudi nihče nima neskončno drage izolacije - le v tem primeru je optimalno brez izolacije.
Nimam časa - sem v penziji!
Tako je, jaz sem si enostavno naredil izračun v Excelu za podstrešno AB plato, ki mi je še edina ostala za izolirat. Notr sm vrgel cene kWh za ogrevanje, povprečni temperaturni primanjkljaj, ceno različnih izolacij na kubik, površino plate.
Izrisal sem si krivulje cena energije vs. čas in cena izolacije vs. čas, za več debelin.

Zdaj si samo izberem, v kolikšnem času hočem vrnitev investicije in gledam kje se krivulje križajo. Verjetno bom šel na 25cm URSA SF35, povrnilo naj bi se mi v cca. 20 letih. In verjamem, da se moj izračun za max 5% razlikuje od prakse. Neki na pamet govorit kaj se splača in ne, je po mojem bedarija. Toplotne izgube so trivialna zadeva za izračunat z nekaj razmisleka in znanja.
1 2 3 4 5 ... 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi