PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Ogrevanje sanitarne vode

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozimi ogrevat sanitarno vodo z drvi, pa tudi poleti če vam to ne povzroča preveč dela. Drugače je pa nakup ST črpalke ,kar ekonomsko upravičena zadeva napram drugim energentom (razen drv). Kakšen je pa ta kotel na dva ,ki ga uporabljate?
V dnevni sobi imamo le kamin, in v kuhnji kipperbuch , to je vse, imamo pa le 60m2, zato ogreje hiso dovolj, za sanitarno vodo imamo le eletriko, en mali bojler v kuhnji , in 50 l v kopalnici.to je to. St crpalka? Zato pa sprasujem ce je kaksna moznost , ki nebi bila zelo draga.
Poleti za ogrevanje ni problema, pa tud zaenkrat je mam eletriko poceni.,sam zima me skrbi.

Hvala za pomoc
Z ST črpalko zagotoviš celo letno ogrevanje vode in tako dolgoročno rešiš zadevo.
Ja sploh ko elektrike zmanjka, kar skrbi tomazekka. Malo berite.....
Najceneje je lonec na kiperbus. Vodo sicer imate ko ni elektrike? (kako dolgo).
Karkoli drugega bo stalo jurja ali vec najbrž. In za enkrat na sto let (žled) je vprašanje če se splača. Ne boste umrli ce boste šli nestuširani spat (mogoče vam bi pa soseda posodila svoj tuš, skoda ker je to enkrat na "sto let") ce oa ue žena doma in vas ne bo pustila k lepi mikavni sosedi naj vas pa z lonckom poliva z vodo ki ste jo prej se greli na kiperbuschu. Itak bi se morali podnevi tusirati, ker po 5 uri popoldan ste v temi.)

Razen ce bi menjali kiperbus za takega ki ima bojler v sebi ali je prilagojen za centralno ogrevanje in bi imeli toplo vodo na kiperbuscu kadar bi gorel. Vendar tudi to ne bo samo jurja.
Opcija je dovolj mocan agregat (vsaj 3 kw) ki bi vam zagotovil elektriko tudi drugje v hisi. Mene je bolj strah za polno skrinjo mesa kot pa za toplo vodo v vašem primeru. Da se vam ves meso odtaja....
Hanzi je zadel dejstva v nulo. Pac bo treba enkrat naredit investicijo v kipperbus z bojlerom ali pa hitit kamin ven pa vgradit na vodni sistem plus zalogovnik, ampak to so le sanje, vse to je investicija.Solarna zoplotna dela tudi le ko je eletrika? Skrinja zdrzi brez odpiranje 3 dni ,da se meso ne pokvari, pol pa sosede povabi na rostiljado
tomazekk, glede na tvoje želje in potrebe je najbolj pragmatična in komfortna investicija v spodoben agregat. ( glede na to da pišeš da si v hiši, ga imaš menda kam postaviti).

Lahko nabaviš kakega bencinarja cca 3 kw za par sto eurov, ali pa kaj bolj spodobnega (beri zanešljivejšega in močnejšega cca 5 kw ) za kakega jurja pa pol dva.
Ubil boš več muh na ena mah. Vse ti bo delalo ne le topla voda...
Pa še lahko rečeš piš me uh žled.....
tomazekk, saj imaš vendar vse idealno porihtano. Kot so že napisali pred mano, kupi en orenk pisker za gretje vode ob izpadih štroma. Številka 32 stane 35 ojrov. V njem lahko tudi skuhaš žehto. Če se bodo škrije odtajale, meso speci na žaruu, potem pohladi v naravi, ko bo štrom, pa spet nazaj v škrijo. Žled bo itak le v hudi zimi, zato je hlajenje mesa zagotovljeno v naravi. Če bo le preveč dišalo, kak košček lahko tudi sproti poješ.

Torej 35 ojrov za pisker, ostalo zapravi za dopust.
Mogoče dobiš kastrolo še za manj kot 35 ojrotov, ker ni nujno da dela na indukcijo :wink: :lol:
Mah za toplo vodo si nabaviš tole za 50€ na ta male plinske bombe.
Pa maš urejeno kuhanje, gor si segreješ toplo vodo in naliješ v banjo pa se skopaš.

[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")butanplinunichr("46")si/images/QStore/izdelki/600262unichr("46")jpg[/img]

Zraven pa še mali agregat za 200€ pa imaš hladilnik in razvetljavo.
Agregat z tremi kilovati pokrije osnovne naprave . STČ pa preverjeno deluje.
Če prav razumem vprašanje bistva:
Citat:Poleti smo bojler za sanitarno vodo (300l) priklopili na elektriko da nam ni bilo treba kuriti drv.Sedaj ko se bliža zima pa me zanima sledeče.Ali se bolj izplača pustiti sanitarno vodo na elektriki ali pa je to vseeno pri kurjavi poleg greti še to vodo?

Ali peč ob gretju vode za potrebe radiatorjev potrebuje več energenta (drv) ali je to vseeno...
Imajo rešeno kurjavo zime, gre le za sanit. vodo.
Kot uporabnik STČ, kot ogrevalne TČ svetujem z vidika stroškov , da ostanete na drveh.
Za samo zimo sigurno bolje (če gre za vprašanje stroškov Idea ) , da poleg ogrevanja objekta, ogrevate dodatno z drvmi še sanitarno vodo. Je pa sigurno , da bo glede na porabo le te, šlo kako poleno več. Enako bi bilo z vsemi predlaganimi rešitvami (nepotrebni dodatni strošek). Le vprašanje časa je, kdaj bi se (se verjetno ne bi Idea - odvisi od oseb oz. samo porabe sanit. vode)ostale naložbe povrnile v obliki prihranka- marsikatera ne...
Včasih je kljub vsem hvalam STČ ali og. TČ ceneje kaj drugega (tudi brez agregatov ipd... :roll: )... Glede na porabo- energent, osebe, ter mnogokrat finančno stanje investitorja :!:
Lp
Energetik81 Napisal:Mah za toplo vodo si nabaviš tole za 50€ na ta male plinske bombe.
Pa maš urejeno kuhanje, gor si segreješ toplo vodo in naliješ v banjo pa se skopaš.

[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")butanplinunichr("46")si/images/QStore/izdelki/600262unichr("46")jpg[/img]

Zraven pa še mali agregat za 200€ pa imaš hladilnik in razvetljavo.
Ti mu bos la bombice dostavljal nekaj deset km dalec po zaprtih poledenelih cestah. Zakaj pa rabi tvoj predlog? A ves kaj je "kiperbush"
Stesta Napisal:tomazekk, glede na tvoje želje in potrebe je najbolj pragmatična in komfortna investicija v spodoben agregat. ( glede na to da pišeš da si v hiši, ga imaš menda kam postaviti).

Lahko nabaviš kakega bencinarja cca 3 kw za par sto eurov, ali pa kaj bolj spodobnega (beri zanešljivejšega in močnejšega cca 5 kw ) za kakega jurja pa pol dva.
Ubil boš več muh na ena mah. Vse ti bo delalo ne le topla voda...
Pa še lahko rečeš piš me uh žled.....

Sej to bi blo najboljse resitev, 3kw cist dost ker nimam nekih porabnikov. Takrat ko je bil zled, se nisem bil v tej hisi, ampak sem sosede vpr kako je blo, pa so le reki da so bli dejansko odrezani od sveta za 1 teden dni, sj lani decemba ko je blo+ 50 cm snega smo bli zaprti 3 dni Big Grin pa v celi zimi 3 pluzili (prva zima kaj smo tu) dobro da mam 4x4 Big Grin ampak sem zalutal z teme, se to omenim da smo tko na samem da mi srne poleti pod balkonom pasejo, tk da pozimi nebi hrana niti 1 noc zdrzala zunaj, brez da bi zivali nasle.

Pa agregat je pol prikloplen na glavno omarico, da ima eltriko celotna hisa?( ali to vpr na drugi temi)
Lahko tudi na glavno omarico. Ze vse pise na forumu, je pa res da je tega precej in da je tezko najti
Citat:Obvezno pa ugasni el. grelec kadar ogrevaš bojler z drvi.

Tu bi jaz predlagal malce drugače. Gretje na elektriko nastavi nekje na 40 do 45 stopinj, tako boš imel toplo vodo recimo tuširanje tudi če peč ne bo pravočasno zakurjena. V kurilni sezoni bojler tako ne bo padel na 8 stopinj, ampak bo morebiti le malo prehladna voda, minimalno dogrevanje pa ni ravno katastrofa. S pečjo ga pa greješ nekje na 60+ stopinj . :wink:
1 2 3 4
Iskanje po temi