PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Video nadzor

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
včeraj se malo prebijala skozi osnove videonadzora in mirno lahko rečem, da sem danes še bolj zbegana kot kdajkoli prej.

KAMERE
- če imam pripeljan UTP, najbrž gledam digitalne zadeve. povzela bom po eni drugi strani, kjer ločijo videonadzor na HD-CVI, HD-SDI, HD-IP in HD-TVI. niti za eno reč ne vem kaj pomeni?! zdaj ločljivost kamere domnevam da je 2MP puna kapa, rabim še IR senzor za ponoči in določeno širino kota za zajem slike. Za kamere imam predpripravljeno v kotih hiše in bi se lepo prekrivale če bi bila širina kota velika. Domnevam, da so kamere fiksne in ne vrtljive?
- Bullet ali dome, če bodo montirane na steno nekje 3m nad tlemi

SNEMALNIKI
- najbrž mora biti digitalni ali analogno-digitalni. kanalni, kolikor je pač kamer
- vse za videonadzor imam pripeljano v eno omarico (kablovje kamer), je tam tudi ta snemalnik ali mora biti snemalnik blizu vira predvajanja (TV npr, čeprav najbrž rabi samo internetno povezavo, če lahko načeloma gledamo po telefonu)
- ponekod piše "mrežni"? kaj je to?
- ponekod piše alarmi in releji? Kaj je to. Da se lahko poveže z alarmom? kaj so releji?
- če gre vse preko neta, najbrž zasede zadeva tudi nekaj internetne povezave. moram pri T-2ju zakupiti večji prenos?

na kaj moram biti še pazljiva?
Bom poskusil malce pomagati. Po vrsti - vsak od naštetih sistemov ima svoje prednosti v določenih pogojih delovanja. Iz spodnjih povezav boste lahko ugotovili kaj je kaj,Upam da angleščina ni problem. Kamera z ločljivostjo 2Mp bo čisto v redu. Tudi pri oddaljenosti kamere okrog 10 m od snemane osebe se pri zoomirani sliki vidi vsaka kocina na bradi. Posameznih IR osvetljevalcev po moje ne boste rabili, saj lahko nabavite kamere, ki imajo le te že vgrajene. Če pa boste nabavili kamere brez njih, pa dokupite osvetljevalce z valovno dolžino 940 nm (nevidna svetloba), potem ponoči ne bo opazen tisti rdeči krog okrog kamere. Bistvenih razlik v kotu snemanja kamer ni. Standardne kamere imajo kot snemanja nekje okrog 92, 93 stopinj, širokokotne pa malce čez 100. Kamere so fiksne kot tudi gibljive (PTZ kamere). Seveda so slednje cenovno vsaj x2 v primerjavi z fiksno kamero. Je pa fino, ko z telefonom zasučeš kamero in pogledaš naokrog . Če jo zmontiraš na vogal hiše je tvoje 270 stopinj slike. Bullet ali dome kamera - odvisno od mesta montaže. Običajno se dome kamere montira na strop, čeprav ni nujno.
Snemalnik in kamere morajo podpirati isti sistem. Snemalnik mora imeti vsaj toliko video vhodov, kot imate predvidenih kamer, lahko pa več video vhodov, pač bodo vhodi nezasedeni (ali pa boste kadarkoli kasneje dodali še kakšno kamero - cenovno kakšne večje razlike med 4 ali 8 ch. snemalcem ni), meni na zaslonu monitorja si tako ali tako urejate sami (v mislih imam - katere kamere hočete imeti stalno na zaslonu, v kolikor je snemalnik za več kamer kot jih imate). Lokacija snemalnika je čisto vaša stvar, kam ga postavite. Kable od kamer pa morate imeti priključene nanj. Potrebujete le še povezavo snemalnik - monitor, običajno je to pri analognih snemalnikih VGA, lahko pa tudi UTP kabel, če imate sistem priključen na kakšen strežnik. Pri IP sistemih pa sliko vidite tako na računalniku ali telefonu, seveda mora biti povezava od snemalnika na en stalno delujoči in na internet povezan računalnik. Enako velja tudi za analogne snemalnike, če hočete sliko videti z oddaljenega mesta. Načeloma snemalnike dajem vedno na neko "skrito" mesto, Pri meni je na podstrehi v kotu pod špirovci, iz razloga ker se je že zgodilo, da je v primeru vloma v objekt hkrati izginil tudi snemalnik, saj če imate kamere okrog hiše, potem je predpostavka da je nekje tudi snemalnik, običajno potem tudi pogledajo, kje se le ta nahaja. V dnevno sobo imam speljan edinole kabel do monitorja in povezavo na alarmno centralo. "Mrežni" pomeni, da imate možnost nadzora slike z oddaljenega mesta. Seveda mora biti snemalnik kot sem že omenil priključen na nek računalnik s svojim statičnim IP-jem, ta pa mora imeti neprekinjeno povezavo na internet, preko katerega potem lahko s poljubnega mesta dostopate do snemalnika in do slik kamer. Alarmi in alarmni releji pa pomeni sledeče - vsak snemalnik ima običajno vsaj dva relejna izhoda, katera lahko povežete za javljanje dveh signalov bodisi preko klasične protivlomne centrale ali pa kakšnega neodvisnega GSM modula na telefon ali mobilni telefon (ali pa na dežurno službo varovanja). Princip delovanja je sledeči : v sliki npr. kamere 1 z miško označite npr. garažna ali katera druga vrata, ki jih mislite nadzorovati ter potem funkcijo "moving detection" povežete na relejni izhod 1. V primeru kakršnega koli gibanja ali odpiranja vrat bo sprožen alarm, katerega lahko posredujete naprej. Snemalnik pa v tem primeru z vgrajenim piskačem opozori na "dogodek". Drugi relejni izhod lahko uporabite spet za kaj drugega. Se pa alarmno javljanje na snemalniku uporablja v glavnem v zaprtih prostorih, kjer kakšne domače živali nimajo dostopa, ali pa z notranje strani varovanega prostora, se pravi da kamera nadzoruje vstop v prostor z notranje, zaprte strani, saj tako niso možna lažna proženja alarma. Preko vašega domačega interneta je vsakršen prenos podatkov brezplačen, če pa gre prenos na mobilno napravo pa operater lahko zaračuna kakšne prenose podatkov.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://arindamcctvaccesscontrol.blogspot.com/2014/10/hd-tvi-hd-cvi-hd-sdi-hd-ahd-analog-ip.html">http://arindamcctvaccesscontrol.blogspo ... og-ip.html</a><!-- m -->

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.securitycamera-ny.com/blog/hd-sdi-hd-cvi-or-hd-tvi">http://www.securitycamera-ny.com/blog/h ... -or-hd-tvi</a><!-- m -->

<!-- m --><a class="postlink" href="http://blog.dvrunlimited.com/2014/05/16/analog-vs-cvi-sdi-vs-hd-sdi-vs-ip-cameras-security-cameras/">http://blog.dvrunlimited.com/2014/05/16 ... y-cameras/</a><!-- m -->
Arbajter, hvala za ta podroben opis.
Jaz sem nabavil tega:
I think you will like Ultra Low Price 8CH CCTV DVR Kit (H. 264, 4 Outdoor Waterproof Color Cameras). Start shopping now at <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.lightinthebox.com/ultra-low-price-8ch-cctv-dvr-kit-h-264-4-outdoor-waterproof-color-cameras_p334310.html">http://www.lightinthebox.com/ultra-low- ... 34310.html</a><!-- m -->

Teh modelov je malo morje. Lahlo bi izbral kaj drugega, pa bi bilo ravnotsko dobro.

Je nizkocenovna varianta in s tem moraš vzeti v obzir določene omejitve: kamere so žične in analogne. Pri izbiri sem poleg na ceno gledal na domet nočnega IR snemanja. Montiral še nisem, sem pa že naredil preizkus: priklop na internet za vpogled v živo na pametnem telefonu ter pošiljanje e-mail sporočila s fotografijo v primeru alarma. Alarm se skonfigurira tako kot je napisal arbajter. Na zaslonu z miško označiš predele občutljive za premik. Jaz sem za test označil področje poštnega nabiralnika tako, da sem en teden prejemal fotografije poštarja [emoji1] [emoji1] [emoji1] . Nato sem sem eno kamero usmeril pred garažo. Bil sem presenečen, koliko avtomobilov, ko nas ni doma, obrač na našem dvorišču in celo parkira svoje vozilo. Kamere nimajo neko hudo resolucijo (dlak se na bradi ne da prešteti), vendar je ravno dovolj za prepoznavo obraza ali registrskih tablic.

HDD še nisem vgradil. Ko se napolni, se brišejo najstarejši posnetki tako, da se ohranjajo najbolj sveži.

Ja, tudi sam ga mislim skriti na podstreho. Tudi zaradi dolžine kablov kamer 20 m. Zraven en mali ups ali kar akumulator s polnilcem, ki bo poleg DVR napajal še vdsl modem. Tako si vsaj malo bolj zaščiten tudi pred tistimi nepridipravi, ki se lotijo vloma tako, da najprej naredijo izklop štroma cele bajte ali celo ulice.

@arbajter
prebrala post, linkov pa se bom lotila zdaj. Se pa lahko tudi jaz že kar takoj zahvalim za pomoč.
Še kar se prezapisovanja posnetkov tiče : Pri programiranju snemalnika vas bo le ta vprašal , kaj naj stori, ko se HDD "nafila". Imate dve možnosti : Ali se snemalnik ustavi in vas ob tem opozori z zvočnim signalom (stalno piskanje) ali pa gre v prezapisovanje starih posnetkov. Možnost pregleda posnetkov "za nazaj" je v veliki meri odvisna od velikosti v snemalnik vstavljenega HDD ter od vključene funkcije zaznave gibanja v sliki. Pri meni je HDD velikosti 3 TB, kamer okoli hiše osem, pri hiši pes in tri mačke (ki se v glavnem stalno šetajo okrog bajte, razen zdele,ko je vroče kot v peklu in so kot pokošene cel dan) imam posnetke za dva meseca nazaj. Snemalnike v večini prodajajo prazne brez HDD (hard diska), saj si en kupec zaželi manjši, drugi pa spet večji HDD. Priporočam pa nakup vsaj tiste glavne kamere (ki gleda na dvorišče ali vhod) z avto zoom-om. To je kamera, ki pri zaznavi gibanja izvede samodejno povečavo in fokusiranje slike na objekt, ki se premika.
Kaj imaš ti za en sistem in kako si zadovoljen?
Trenutno je še analogni, stara zadeva že ene osem let, takrat sem gledal, da sem dal najboljše kamere, kar se jih je dobilo, tudi snemalnik. Zadovoljen: hmmm, recimo da še, vendar gotovo gre sistem letos definitivno ven in not IP, ker bo analogne video nadzore počasi povozil čas. Sedaj sem naflikal not ene par HDMI kamer, ampak misli so pa pri IP sistemu in kamerah kake 3 do 5MP. Je pa tko, da je kovačeva kobila vedno bosa, zato v naši familiji iščem kakšnega štromarja, k bi to naredu.
si se že kaj odločil? oziroma imaš že kako ožjo izbiro? Najbrž, ko enkrat veliko človek ve o neki zadevi, lahko nekako potegne kaj je trenutno price/performance, s tem da da velik poudarek na performance.

še eno vprašanje. Gledam kamere in njihovo napajenje. Imam samo UTP, nekje piše PoE napajanje, vendar je ponekod zraven še DC12V ali nekaj takega? Je to ali ali, je PoE dovolj ali bi moral biti poleg UTP kable potegnjeno iz fasade še kaj?
Za price performance je po mojem trenutno Dahua kar špica (preko digitklika). Ni pa to profi rang videonadzora, ampak tam so cene ene kamere med 500 in 1000 EUR ...

Glede resolucije bi opozoril, da se ne gre kar po principu "več je bolje", saj ima običajno kamera z višjo resolucijo manjšo svetlobno občutljivost in s tem povezanega več šuma v sliki (po domače povedano: velikost senzorja je enaka; če ga razdeliš na več "pikslov", bodo le-ti manjši in bo nanje padalo manj fotonov). Nek kvazi-optimum je okrog 2 MPIX, moraš pa pri izbiri resolucije vedeti dve stvari: širino nadziranega območja in pa kakšno resolucijo slike se potrebuje (ali želiš npr. prepoznati obraz/registrsko tablico ali zadostuje, da zgolj vidiš, da tam nekdo je). Za prepoznavo obraza/tablice s prostim očesom rabiš resolucijo nekje 450 pixlov na meter (za strojno več).

Poglej tole, sem vrgel v DB dve prezentaciji, kjer to malo obrazložita <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.dropbox.com/sh/0lpmwo852c2opdd/AADnUn7TF8o-aOHj4SnaUHpYa?dl=0">https://www.dropbox.com/sh/0lpmwo852c2o ... UHpYa?dl=0</a><!-- m -->

Torej za samo resolucijo kamer je treba najprej določiti pozicije (pazi tudi na protisvetlobo, prekrivanje kamer v smislu, da nimaš mrtvih kotov in da je ena kamera vidna iz druge kamere za primer vandalizma/zakrivanja itd.), pomeriti razdalje in na podlagi tega določiti, kakšno resolucijo potrebuješ. Čar IP kamer je, da lahko v istem sistemu kombiniraš različne kamere, tako da vzameš povsod take z optimalno resolucijo (ne preve, ne premalo).

Glede napajanja je tako, da če kamera podpira PoE, je to dovolj, imajo pa nekatere tudi možnost dodatnega napajanja (da ne rabiš imeti PoE napajalnikov, čeprav je zadeva izredno praktična in PoE toplo priporočam!)

@arbajter:
Verjetno že veš, pa vseeno; možen je tudi megapixel preko koaksialnega kabla ... Ampak ni to to ... Če imaš cevi, je res najbolje UTP zavezati na RG kabel in potegniti ... Wink

LP, g
Mucek, bo že držal, če tko praviš, he he. Maš prav, seveda, a sj veš, da smo se razvadl s temi UTP kabli, potegneš sam enga, pa je. Lenoba, zvest ti bom do groba, a niso tko nekak rekl?
In potem pride s kapuco in ukradenimi tablicami. (ali ti pa snemalnik ukrade kot je nekdo napisal). Sem si pred leti potegnil cevi in utp pod fasado, kamer pa se kar nimam. Mogoce nekoc nekdaj. Predvsem me moti velikost.... kamer. Rad bi imel čimmanj vidne kamere. (jo montiras v balkonsko ograjo med rože (ali p v pticjo hisico kot...) ne pa na vogal hise, kjer se cez celo vas vidi (kamera)
pač treba se je zavedati omejitev alarma in kamer. Največjo funkcijo opravijo, ko so vidne. Sireno od alarma imam eno veliko oranžno, kamere bodo ven štrlele in opravljeno bo najbrž 90% vse funkcije teh varnostnih sistemov. Nadaljnih 5% pade na kvaliteto zadeve - jaz dam tu poudarek še najbolj zaradi lažnih alarmov. da ne piska vse kar vsevprek pa da dela tako kot je treba. Vedno pa ostane še nekaj procentov za tiste, ki jim nič od naštetega ni ovira. Tu pa nimaš kaj, razen da dobro zavaruješ, ker tudi škoda bo takrat najbrž kar velika. Ne bo šel profič vlamljat, da bo videl če imam 5 evrov v denarnici kot junkie, ki bo mogoče ob vseh sirenah in kamerah šel raje drugam...

Procenti so seveda izmišljeni v moji glavi, samo predstavljajo, kako jaz vidim to porazdelitev. In mogoče se čudno sliši, ampak mi smo res na samem in da, občutek varnosti je večji, če sam pri sebi verjameš, da bo v bajto šel vlamljat samo tisti, ki ve, kaj dela. Dejansko kupujem občutek varnosti, pa čeprav evrska računica ni na moji strani, upoštevajoč, kaj sploh lahko ven odnesejo.
@Hanzi:
V večini (!) primerov ima videonadzor bolj "preventivno" kot "kurativno" funkcijo (v smisli, je đanki vidi, da ima ta bajta kamere, bo šel raje k sosedom krast), če pa enkrat pride do vloma je pa seveda fajn, da se da iz kamer kaj dobiti ... Montaža kamere "po tvoji ideji" pride bolj v poštev, če ti npr. nekaj redno "zmanjkuje", pa ne veš, koga bi po prstih mahnil ...

Glede kraje samega DVR/NVRja je tako, da se da pri mnogih (seveda če je na voljo hiter internet) nastaviti real time remote storage (preko FTP ali clouda), kjer se zadnjih nekaj dni praktično v živo posnetki duplicirajo še na oddaljeno lokacijo (in so tako dostopni tudi v primeru, da npr. nepridiprav odnese snemalnik s seboj ali uniči disk).

Je pa res to, da če pride krast nekdo, ki se s tem ukvarja "resno", ga taka "malenkost" kot je videonadzor (ali alarm), še ne bo odvrnila od tega početja, če ve, da bo bera bogata ...

@jaBK:
Če imaš tako alarm kot videonadzor je smiselna povezava izhoda alarma na DVR/NVR tako, da ti v primeru alarma aktivira vse kamere. Motion detect funkcija je sicer do neke mere uporabna, a je vse preveč lažnih snemanj (piha veter in kaj premika, sence vozil, kakšen pajek ali muha ob kameri ...)

LP, g
Običajno je tako, da lopovi vedno vedo h komu gredo. In tisti ki misli, da je to "slučajno" mora vedeti, da bil kar nekaj časa opazovan. Tega, da si direktor, doktor ali kaj podobnega pred javnostjo ni mogoče v celoti skriti, kakšne avtomobile voziš pa še manj. Ogledanega te imajo vnaprej, kakšen je tvoj "urnik" se hitro ugotovi. In potem se "zgodi". Vsekakor k varnosti veliko (ogromno) pripomore hov hov na dvorišču. Kar se pa kvalitete nadzorov,alarmov, njihovih prenosov podatkov in ostalih tehničnih zmogljivosti, je pa na žalost vse povezano z "špago". Za 300 € pač ne moreš pričakovati vesoljske tehnologije, morda - čez pet, deset let.
1 2 3 4 5 ... 12 Pojdi na stran 
Iskanje po temi