PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Uplinjevalna peč Stadler GT 30 - je dobra?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nikoli ne bom razumel, da mora dobra peč na drva koštat 10 jurjev.
Migaj Napisal:koliko cca pa stene bolj ta zaresen kotel z 1500l zalogovnikom na ključ ?
Kaj tebi oziroma, katera znamka pomeni ta zaresen kotel? :?:

Odvisno kaj si poleg, zalogovnika in kotla še privoščiš oziroma kakšna predelava je potrebna. V samoizvedbi prideš skozi tudi s 5k€. Z monterjem pa minimalno 7k€
pa še za eko sklad mora kaj ostat. Koliko je pa dela pa vejo, tisti ki so menjavo že opravili.
Ni pa problem, zapravit tudi 15k€ ali več, če te že žuli polna denarnica. 8)

Stric Google, ti omogoča vpogled v strošek materiala. (spisek si napraviš iz
sheme vezave, vsak proizvajalec priporoča ......0,5k€ drobni material, strošek montaže pa je razlika med ponudbo in porabo materiala...
Razlika med tvojo izračunano nabavno ceno in monterjevo pa je njegov profit.
Celo navodila in priporočila se lahko napiflaš pred nakupom. Big Grin
Noben pameten monter, pa ponavadi ne napravi ponudbe brez ogleda kotlovnice. :roll:
Migaj Napisal:Nikoli ne bom razumel, da mora dobra peč na drva koštat 10 jurjev.
Sam kotel nikoli ne pride 10jurjev, če si pa mislil kotlovnico,to pa ja .Si pa še po marsi katerem predračunu poceni. :lol: .Ravno lani mi je nekdo poslal predračun za ta kotel in pripadajočimi deli s zalogovnikom pa mislim ,da je bilo komplet s delom 12 jurjev.Ampak ne me držat za jezik! :?
Ko sem pred dvemi leti iskal tri predračun za mercedes kotlovnice, so bile vse preko 10 jurjev. Ja tudi 12 ali 13.
Pa ni danes nič drugače. Za 40kw kotlovnico se nagibajo cene proti 20 jurjev. Z dvomestnim popustom (V %) samo kotel stane 10 jurjev. Je pa res da so bo ogrevalo cca 500m2, 4 ogrevalni krogi....
Bolj me moti to da predstavniki mercedes kotlov (pa tudi monter) preveč očitno neobrazloženo pljuva po konkurenci. Naj pojasni svoje prednosti (slabosti bomo pa uporabniki pisali, oni naj jih pa ažurno odpravljajo) ne pa.... Ne bom pisal ker se bodo prepoznali, ker vem da berejo, saj vsi omenjajo forume....
Ja Hanzi kotlovnica že, pride preko 12 -15 jurčkov sam kotel pa ni 10 ampak tam 8 jurjev. Govorimo pa še zmeraj o Mercedezih..Kaj ne??
Zdaj se nagibaš k 40 Kw kotlu ali kako?? Samo se bojim, da boš zamudil vse roke zaradi teh tvojih predračunov ,ki jih zbiraš. Kar na enkrat bo tu poletje, pa jesen ,potem ste tam kjer ste sedaj.
Mislim ,da še zmeraj pri zbiranju ponudb pomeni osebni stik s prodajalcem več kot neko dopisovanje po gmailih .Te prodajalec jemlje čisto drugače.
Kaj pa, če bi stopil v kontakt s kašnim pooblaščenim monterjem,ki je malo bolj resen,kot te dosedaj..
Saj boste tako ali tako potrebovali nekoga,da ti vse skupaj zmontira,ker boste rabili papirje .. Če ne moreš nikogar dobiti ,ki bo pokazal malo resnosti ti jaz lahko zrihtam kakšnega..
Ampak se čudim ,da se še ni nihče javil na forumu ,saj sam zatrjuješ,da sledijo debatam na tem forumu. Imam pa te na sumu ,da si jim postavil čisto nemogoče zahteve in ti zaradi tega ne odgovarjajo na tvoje gmaile To je ravno tako kot ,če pišeš prošnjo za zaposlitev! Je vse odvisno potem od delodajalca ali ti bo odgovoril ali pa ne.. Big Grin
Nemogoča zahteva je v veliki meri to da imamo lasten zalogovnik, pa mogoče tudi to da je monter (skoraj) izbran (ki je ponudil mercedesa za 10 (zddv) ) . Ko jim poveš da želiš samo ceno za peč in varovanje povratka, ti začnejo pa o razslojevanju zalogovnika, pa o ogrevalnih krogih in vremenski regulaciji, ko jim omeniš še toplovod imajo pa roman pripravljen (cene pa ne).in mineva tri teden od povpraševanja.
So pa hitro odgovorili na VW termu (berejo forume...) , samo se bojim da bo prešvoh ali pa bodo imeli kakšne izgovore ko bodo ugotovili da bo imel v eni sezoni imel 2000 delovnih ur.
pa letos in drugo leto najbrž se ne, ker se dva štuka še ne bosta ogrevala...
Hanzi
res je tvoja kvadratura enormna, je pa tudi res, da naj bi menjal samo kotel z zalogovniki,
in predpripravo. Če gledaš malo specifikacije peči imajo nad 200l nalagalnega prostora
npr . Hertz, Froling in Eta z isto skupno težo kot 25 ali 40 oz 50 Kw tako, da kakšne hude razlike v ceni zaradi moči ne sme biti. Še pred časom so se na spletu pojavljale razne akcije z kompleti z več opcijami hranilniki tudi 2x 2000l katere so očitno potegnili s spleta.
Lahko pa nanese nova povezava štirih ogrevalnih krogov in njih regulacija za en povprečen pirolizni kotel.
Tako je pač s kotli alla mercedes, je pa škoda, ker je garažiran v kurilnici in ga nevoščljiva raja ne vidi.
Glede monterjev in njihovega odnosa do konkurence in mnenja o forumu, se pa popolnoma strinjam, se pa s tem odraža vsa njihova poslovna etika in bi marsikateri potrebovali kakšen šnelkurs o sodobnem podjetništvu.
Me je pa tudi že cratos prehitel in ti nakazal v katerem grmu tiči Hanzi. 8)
Eden od tvojih zgoraj naštetih je očitno spregledal mejl med prvomajskimi. Sem hotel serviserja/potnika po prvem maju ogovoriti na avtobusni postaji v bližini objekta pa sem se ugriznil v jezik. (malo me je pa tudi čas basal, ker 10minut ti vzame ko keks, pa se čudno bi zgledal, ker jih lovim po avtobusni.) lokalni monter je ponudil kpl (vključno s talnim in radiatorji, recimo da je ponudba sprejemljiva) sedaj pa se sprašujem, če res rabimo peč za 10.
Hanzi pri vas ste apsolutno prezahtevne stranke in s takimi ljudmi je zelo težko delat ,ker bi radi za čim manjši denar največ iztržili.Kar te popolnoma razumem ! Moraš pa razumet tudi tistega ,ki ti dela predračun ,da bi ti rad vgradil in zmonteral svoj ventil ne pa kar en ventil ,ki ti je ostal od prejšnje centralne .Čez pol leta boš pa jokal ,da ti ne dela dober in bo kriv kotel, sam tisti tro potni ventil za povratek je pa še zmeraj na feder...
Malo se zamisli in ne bodi tak Gorenc -ups sory ti nis iz Bohina :lol:
Hočem ti povedat to ,da nekateri proizvajalci zahtevajo vse svoje komponente od A do Ž in absolutno ne drži tista trditev ,ki smo jo slišal na sejmu pri prodajalcu Ete-Kovintrejda da oni prodajo tudi samo gol kotel brez nekih njihovih HT in regulacije.
Za kar pa si se tudi sam prepričal.
V glavnem ,če boste komplicirali boste ostal brez kotla in boš na koncu res primoran oditi na Slovaško po 40Kw Attacka .
Saj to si hotel slišat ,kaj ne? Sam potem se pazi, ko ti bo lastnik kurilnice jm in če se mu bodo slučajno pojavile neke napake boš visel pri njem kot smrkel ,da mu odpravljaš nepravilnosti kurjenja.
Jaz pravim za tako veliko kvadraturo je treba imet malo boljši kotel ,ne pa da se bo kurjač ubadal s kotlom namesto ,da bi delal v delavnici.
Osebno nebi prevzemal te odgovornosti!!! Sad
Lani ko sem bil na sejmu je bil z menoj forumaš Satelitko on je kupil Frollinga za ogrevanje 2 hiš plus delavnica ,možakar pa je iz Radovlice pa pol toliko ni kompliciral kot ti kompliciraš.
Pa je plačal ,če se ne motim 20jurjov, sej v končni fazi za tako veliko površino dejansko sploh ni veliko sej ,če bi vse skupaj podvajal in delal dva sistema bi plaćal v končni fazi še vsaj 4 jurje več..
Hanzi pa brez zamer ,pri vaš hiš pač znate komplicirati!!! :lol:
lp cratos
Ni zamere, bomo umazano perilo prali v prostoru zraven moje kurilnice ob priliki.
Sorodnik že drugi mesec ogreva s Stadler GT 25kW + 1500l zalogovnikom.
Z delovanjem kotla in ogrevanjem nasploh je zelo zadovoljen Big Grin
Drva pred kurjenjem za vsaj en mesec veriži v kurilnico, čeprav so 1 leto stara, da bo ja v njih čimmanj vlage (npr cca 20% ali manj).
Npr včeraj je zakuril in še danes popoldne je bilo je v zalogovniku >60°C v zgornjih treh četrtinah (sončen dan).
Bojler je obdržal stari 150 litrski, tistih cca 150 dni izven kurilne sezone, ga bo še naprej ogreval na nočni tok elektrike.
Kolika je bila cena predelave?
Menda cca 6,5k -minus eko subvencija, torej dobrih 5.000€ (ne vem, če je res vse štel :oops: )
Ob tem se vsem v njegovem imenu zahvaljujem za priporočila, nasvete in komentarje.
V investicijo je šel na moje priganjanje (in podporo).
Po mojem je največ vredno, da imajo v hiši ves čas (skoraj enako) toplo ter da otroci ne kašljajo.

PS
Imam podobno hišo in po videnem moram reči, da je ogrevanje z uplinjevalno pečjo in zalogovnikom 1.000% kompliciranejše, kot s TČ,
prav tako je 1.000% kopliciranejša regulacija krmiljenja ogrevalne vode, vleka zraka, vleka dimnika ipd.
Regulacija ogrevakne vode vključuje skupaj 4 tripotne ventile (če ne celo 5), 4 OČ itd -da ne moreš verjet.
Moj ogrevalni sistem ima 1 tripotni ventil (izključno zaradi ogrevanja tudi sanitarne vode) in samo eno OČ, ki je povrh vsega del TČ-jke).
Kljub vsemu mislim, da je bila zanj ta rešitev (uplinjevalna peč + zalogovnik) optimalna in najracionalnejša rešitev.
@Migaj: koliko ogrevalnih krogov pa ima? Zakaj nima samo enega, kot ti, če sta hiši podobni? Je v tistih 4 črpalkah všteta mogoče tudi črpalka za cirkulacijo tople sanitarne vode?
V resnici naj bi stalo vse skupaj 5.900 in ne dobrih 5 tisoč.
Ne vem, zakaj toliko tripotnih ventilov in OČ - najbrž zaradi regulacije za vsako vejo posebej (pritličje, nadstropje, mansarda(čeprav tja še ni ogrevalne veje), zalogovnik zgoraj/spodaj, sanitarna voda).
Bom naslednjič detaljneje pogledal.
Nekoliko me moti, da nima regulacije po vremenski krivulji.

Pri meni z zvezno krmiljeno OČ v sami TČ potiskam ogrevalno vodo skozi vse veje naenkrat.
Ko se ogreva sanitarna voda jo tripotni ventil preusmeri samo skozi kačo bojlerja -povratek v TČ je isti.
Temp.ogrevalne vode radiatorjev je v odvisnosti od zunanje temperature, priložen krmilnik TČ sem potegnil v dnevni prostor,
da hkrati tipa notranjo temp. ter dodatno korigira temp.ogrevalne vode ter s tem delovanje same TČ.
Pretoke sem uravnal s spodnjim ventilom na radiatorjih, edino v spalnici je v funkciji tudi še termostatski ventil.
Priklop na obstoječi sistem je bil narejen natančno tako, kot sem sam zahteval.
Stari olnji kotel z vso 3-točkovno regulacijo je še vedno enak in kot backup, ki pa po nabavi TČ 2011 ni bil nikoli v funkciji.
Za preklop na olje bi samo vsaj dvema krogelnima ventiloma ročno spremenil pozicijo, vključil regulacijo stare peči s staro OČ
ter štartal gorilnik. Moj moto je vedno bil: enostavnjeje je cenejše, preglednjejše in boljše
:wink:
Mogoce pa ni bil tako zahteven do monterja kot ti, in mu je monter lahko vec "zgodbic" prodal.
Jaz (pa se kdo) imam pa dve crpalki pa dva 3p ventila. Ker sem bil skrt do vremenske, niti motornih pogonov nimam. Pa sem ravno tako na "toplem"
:twisted:

Priložene datoteke
.jpg   rps20151220_204902.jpg (Velikost: 62,23 KB / Prenosi: 792)
V bistvu sem šele sedaj zvedel točen podatek: investicija-subvencija=5.100€.
Imam pa še eno vprašanje od njega, ki ga tu zapisujem:
Dimniška priključna cev fi20cm je dolga cca 80 cm (poteka skoraj vodoravno) in po njej priteče kondenz v ventilator vleka ali tako nekako in ga to moti.
Temperatura dimnih plinov je menda 150 do 170°C.
Ali je smiselno dimniško priključno cev izolirati in s kakšno izolacijo?
1 2 3 4
Iskanje po temi