PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Za pavšalni izračun. Povprečna temperatura v ogrevalni sezoni je okrog 2. Poglej COP za A2/W35 in tistega za A2/W45-55(sanitarna voda) in izračunaj. Moraš pa poznati še potrebo po toploti za ogrevanje in za pripravo sanitarne vode. Verjetno bo rezultat pod 3 Wink
Kakšno povprečno porabo pa imajo avtomobili in koliko se ta razlikuje glede na "najnovejše" tovarniške podatke? Razlika med uporabniki je lahko zelo velika, zato niti nekega približnega odgovora ne boš dobil. So pa te številke, ki si jih navedel preoptimistične, podobno kot tovarna trdi da Golf 1.6 TDI bluemotion porabi 3,2 l/100 km.

Treba je vedeti, da dobro izolirana hiša ne porabi veliko energije in kar naenkrat veliki delež gre za ogrevanje sanitarne vode in za obtočno črpalko, za ogrevanje SV bo COP med 1-3 odvisno od zunanje temperature in zahtevane temperature bojlerja.

Glede na kalorimeter mi Daikin LT 11 kW klima-TČ na radiatorjih deluje na letnem COP-u pri 2,6. To mi glede na Migajevo tabelo, da ceno okrog 0,4 €/kWh. Na talnem je uporabnik Cinik limal svoje grafe, mislim da je bil COP okrog 3, poleti pa manj zaradi SV.
Citat:da ceno okrog 0,4 €/kWh
si se zmotil za eno decimalko?
verjetno si mislil 0,04€/kWh?
Migaj Napisal:Pa saj ni težko logično razmišljat?
Recimo, da mesečno porabiš 300kWh (VT:150, MT 150kWh) gospodinjske elektrike, kar znese 43,88€,
z ogrevalno TČ dodatnih 300kWh (VT:150, MT 150kWh). Skupaj torej 600kWh oz 76,15€.
Teh dodatnih 300kWh te stane samo 32,27€ oz. manj kot 11 centov po kWh :wink:
[url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")pocenielektrikaunichr("46")si/za-dom/poceni-elektrika/izra%C4%8Dunajte-svoj-prihranek/]izračunaj svoj prihranek[/url]
V primeru, da zaradi toplotne črpalke ni potrebno povečati varovalk se strinjam s teboj. Želel sem le povedati, da na ceno elektrike ne vpliva toplotna crpalka. 0.11€ za kWh bi bilo tudi , ce bi se ogrevali z elektricnim grelcem Wink
Citat:......0.11€ za kWh bi bilo tudi , ce bi se ogrevali z elektricnim grelcem......
le da bi za 1kWh toplote porabil cca 0,33 kWh električne nergije
Res sem falil decimalko
Homer Napisal:
Citat:......0.11€ za kWh bi bilo tudi , ce bi se ogrevali z elektricnim grelcem......
le da bi za 1kWh toplote porabil cca 0,33 kWh električne nergije
Oziroma dugače povedano, bi z grelcem porabil 3 x več kWh.

Tukaj možgane perejo prodajalci TČ. Splača se dobiti v hišo firmo, ki se ukvarja z vsemi inštalacijami in niso obremenjeni. Imamo radiatorsko ogrevanje, povprečno na leto porabimo 2500 olja, max 3000. Prišel sem do ugotovitve, da se mi TČ ne bo povrnila NIKOLI.

Predračuni za TČ so prišli od 9000 do 12000. Za plinsko peč na ključ do okoli 4000 (projekt, instalacije, peč, ureditev dimnika po vseh predpisih,…).

Skratka gospodje so povedali, da mi TČ ne bo zdržala 10-12 let, bohnedaj pa da kaj crkne (popravilo lahko košta ne kaj dosti manj kot TČ), letno bom moral plačevati za meritve TČ (100) in jih pošiljati v LJ, serviserji bodo hoteli prislonit svoj lonček. Povečati bom moral električno priključno moč iz 3x25 na 3x32, to letno znese dodatnih 200€. Dodatni skriti stroški: 1050 ker moram menjati še omarico (so mi povedali na Elektro Gorenjska).

Bolje izbrati dobro plinsko peč (ne poceni italijansko) brez dodatne zabavne elektronike in bo delala 25 let.
Hvala, da si nas butlje razsvetlil.......
@Homer
Jasno, da smo butljni. Kje pa si ti še videl koga, ki porabi danes 2500l olja. Pri moji porabi moram hišo povečat s 140m2 na cca 2000m2, pa še bo kurilca za v avto ostalo...
Karavanke: samo v vednost glede el. moci: 3x16, inverter TC, pa se grejemo z njo, obenem kuhamo, pecemo in vse ostalo + frizerski salon je v hisi. Dosedaj (tok tok) nobene tezave. Investicija z vsem na kljuc je bila dobrih 5 (tu pricakujem 'odvetnisko' oz. 'tozilsko' repliko) zato lahko recemo, da je cena takega sistema 6K pa bo mir. Letna poraba TC je 550€ (imamo podjetniski odjem, enotna tarifa, druzine imajo tu se malo lufta napram nam). Osebno mislim, da bi se ti izplacala, tudi pri letni porabi blizu jurja, saj kar tako tudi ne crkujejo ne zadeve. Je pa na trgu dovolj naprav, da se lahko pravilno odlocis. Visoko, srednhe, nizkotemperaturne... pouci se in verjemi, da bos potem sam naredil pravo odlocitev.

Aja, zdi se mi pomembno: nisem prodajalec, samo uporabnik TC, ampak un 'ta zajebane sorte k hoce vse vedt, zakaj to, zakaj ono...' :-)
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Povečati bom moral električno priključno moč iz 3x25 na 3x32
Nekateri imajo vse na eni fazi ,ne da nebi 3x25 bilo dovolj. Kdo ima 3x35 za domačo rabo je pa malo čuden.
@karavanke
Tvoje ugotovitve so pretirane. Izgleda pa, kot da iščeš izgovore,da ne namestiš tč. Zakaj pa?
Zato se ga ne splača prepričevati o njegovi zmoti.......
Karavanke:

Maš morda še mizarsko delavnico zraven da rabiš 3x32 A.?
Vsekakor povabi še kakšno firmo na ogled, ta je bila precej usmerjena na prodajo plinskih sistemov.
Plin ni slaba izbira vendar tudi črpalke niso tako slabe kot ti stresaš iz rokava njih slabosti. :?
1 ... 12 13 14 15 16 ... 18 Pojdi na stran 
Iskanje po temi