Objave: 934
Teme: 10
Ocena:
0
Koks pri kemični reakciji (izgorevanju) s kisikom ne proizvede nobene vode, zato tu ne more biti nobene kondenzacije vodne pare pri še tako nizki temperaturi kotla. Zato sta pri koksu kurilna vrednost in izgorevalna vrednost enaki. Torej je maksimalni možni izkoristek za koks pri starih pečeh ali pri kondenzacijskih enak 100%. Tistih nekaj procentov nad 100 se lahko pridobi le s kondenzacijo vodne pare v izpušnih plinih, ki pri koksu je ni.
Izgoreavnje koksa: ogljik + kisik -> CO2 + energija
Izgorevanje metana: CH4 + kisik -> voda + CO2 + energija
Kondenzacijske peči za na drva ne pridejo v poštev, ker pri gorenju sproščajo relativno malo vode, pa še ta bi le lepila saje na stene kotla.
Objave: 223
Teme: 1
Ocena:
0
Po moji logiki bi bil 100% izkoristek neke peči takrat, ko bi bila temperatura
dimnih plinov iz peči enaka temperaturi prostora, kjer je nameščena peč,
s tem, da smo zanemarili porabo elektrike ( ca 100W) ki jo porabi gorilec.
Če pa hočemo upoštevati še porabo elektrike, pa bi morala biti temperatura
dimnih plinov nekoliko nižja od temperature prostora.
Popravite me če se motim.
LP
Objave: 639
Teme: 18
Ocena:
1
Še moja razlaga "fantomskih" izkoristkov.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.podsvojostreho.net/viewtopic.php?t=4258&postdays=0&postorder=asc&highlight=izkoristek+plina&start=15">http://www.podsvojostreho.net/viewtopic ... a&start=15</a><!-- m -->
Objave: 153
Teme: 0
Ocena:
0
nekajkrat sem že zasledil spodobno razlago več kot 100% izkoristkov:
v drobnem tisku je pisalo, da je izkoristek našega kotla 109% v primerjavi s klasičnim kotlom. navedeno je tudi, da ta klasičen kotel zmore realno največ 91% izkoristek >>> torej ima naš kotel največ 99,19% izkoristek.
pogoje, kje in kako je bilo to doseženo, si lahko samo predstavljamo: npr. : laboratorij v ultra idealnih pogojih itd.
realno je itak vse nekaj drugega, kot je že telmos napisal...
Ne čakaj pomladi, ne čakaj na...
Objave: 1002
Teme: 41
Ocena:
0
Joj, jaz tega ne razumem. Ali si ljudje kaj preberete prejšnje komentarje, preden pišete.
Soplmed1 je zelo lepo in nazorno vse razložil. Tudi Jernejevo razlago sem si prebral in je tudi super in po kmečko. Kdor še vedno ne razume naj si vse skupaj še enkrat lepo prebere, ker bi bilo težko lepše napisati.
phantom, jaz bi bolj verjel obrazložitvi od soplmed1. Če bi tako računali, kot si ti predstavljaš, bi bilo res po lovsko.
Sploh pa ne vem zakaj se pritožujemo nad takim načinom prikazovanja, saj nam tak način omogoča najenostavnejšo primerjavo s prejšnjimi kotli. Ali bi vam bilo bolj všeč 98% izkoristek po novem načinu računanja izkoristkov... in bi morali najprej naštudirat v čem se razlikuje nov način računanja od starega
Objave: 153
Teme: 0
Ocena:
0
Žiga Napisal:phantom, jaz bi bolj verjel obrazložitvi od soplmed1. Če bi tako računali, kot si ti predstavljaš, bi bilo res po lovsko.
jaz sem samo prenesel navedbo komercialnega sporočila na letaku... zadeva je res
po lovsko, vendar je večkrat razloženo na podoben način
Ne čakaj pomladi, ne čakaj na...
Objave: 1002
Teme: 41
Ocena:
0
Uf, potem se opravičujem. Ne morem verjeti, da so to napisali. Hočeš reči, da je pisalo tole vse skupaj:
"izkoristek našega kotla 109% v primerjavi s klasičnim kotlom. navedeno je tudi, da ta klasičen kotel zmore realno največ 91% izkoristek >>> torej ima naš kotel največ 99,19% izkoristek."
Sem mislil, da si zadnji stavek sam dodal.
A to potem pomeni, da še sami ne vedo, kaj imajo, ali pa načrtno zavajajo in hočejo svoj slabši kotel primerjati z boljšim, ki ima dejanski 109% izkoristek (glede na razpoložljivo kurilno vrednost)?
Objave: 639
Teme: 18
Ocena:
1
Ko sem jaz pred enim letom nabavljal, je bila razlika 1000 EUR (enaka moč, isti proizvajalec).
Objave: 1198
Teme: 12
Ocena:
0
Niso se poigrali z matematiko, pač pa s kupci. Preprosto so sešteli 90% izkoristka in še dodatnih 19%, ki se dobijo iz plinov, ki uhajajo v ozračje in nastalo je 109%, kar pomeni 19% od 10 izgubljenih, kar je 1,9% in je vse skupaj 91.9%. Trgovci pač...
Objave: 1198
Teme: 12
Ocena:
0
Daj ti potem izračunaj v kolikšnem času se bo povrnilo tistih 1k€, ki jih plačaš več za kondenzacijsko peč, ali je naložba smiselna ali ne, mislim, da je to edini važni podatek.