PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Če poenostavimo:
- prehod iz mestnega plina na TČ je nesmiseln
- če plina ni v hiši pa odgovor ni tako enostaven in enoznačen. Resda da so tekoči stroški ogrevanja s TČ manjši, je pa vložek relativno velik. Vsekakor za odločitev potem ni samo ekonomika, ampak tudi neke osebne preference (npr odločitev, da vnetljivih zadev ne bo v hiši).
labelsm Napisal:@bozgom :
Povej koliko je velika hisa koliko te pride na leto elektrika+plin z vsemi dajtvami.... V temi poraba je predstavljena nasa hisa, energija ki jo trosimo je samo elektrika 1600€ LETNO dva gospodinjstva 5os.
Se pa strinjam da iz plina preit na Tč ni racunice.
Aja pa 3x20A mas prek zadosti nebo problemo.[emoji6]
Da segrejem hišo na neko temperaturo potrebujem neko količino toplotne energije. Pri tem pa je nepomembno iz katerega vira (plin, drva, elektrika, nafta...) to energijo pridobim.

Iz tabela nekaj strani nazaj je podatek, da pri -15°C 11 kW TČ potrebuje tam 5 kW električne energije. To pa pomeni tam 7 A po fazi. Že danes pa mi pri električni pečici (zlasti na programu Pizza, kjer deluje spodnji grelec in grelec ob ventilatorju) večkrat vrže ven varovalko 16 A. Medtem, ko se ogreva pečica za pizzo moram na električni plošči še pripraviti omako... tako sem kar hitro preko 25A na eni fazi pa še sploh nisem upošteval morebitne porabe v drugem gospodinjstvu. Pri 20 A sem prepričan bi ob najhujšem mrazu lahko bili na hladnem. Za 25 A pa tudi ne bi dal roke v ogenj a bi verjetno šlo.

PS- elektrika mesečno tam 57,2 €/mesec in za plin tam 98,5 €/mesec ob tam 150 m2 ogrevalnih površin in 6 os.
Iz lastnih izkusen ti povem pa je se savna v hisi vse na elektriko in z 3×20A se ni bilo problema zaradi TC !! Ko pa smo se varili (švasali) je znalo zakurit pancarko pa se TČ ni bilo v hisi!! Pa imamo eno fazo obremenjeno tore obe kuhinji dva pralna stroja in en susilec .... je do sedaj zakurlo samo enkrat pa takrat je vse laufalo obe pecici obe steklo keramicni oba stroja ... Tc pa mirovala in kaj je bilo prevec likalnik on z kotlickom za paro !!!
Imam že tretjo sezono 11kW TČ v enostanovanjski hiši s štirimi člani. Smo na 3x20A pancerkah. Kuhamo na plin (jeklenka). Ostali hudi porabniki: kuhinjska pečica, hitri vrelnik vode, pomivalni stroj, hud likalnik, dva pralna stroja, sušilni stroj, infra grelnik v eni kopalnici. Še nikoli ni skurilo pancerke s tem, da nismo rabili še nikoli razmišljati, kaj imamo preveč istočasno vklopljeno.

Prvo zimo se grejemo z 11Kw TC, pozimi pecemo kruh, frizerski salon dela, kuhamo izkljucno na elektriko, akvarij 250l, server delata non-stop. Vse to na varovalki 3x16, cez zimo ni bilo enega problema glede tega.
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
bozgom Napisal:Sam uporabljam kondenzacijsko peč Vitodens 333 že 10 let. Razen stroškov dimnikarja manj kot 30€ nisem imel z njo nobenega dodatnega stroška. Sanitarna voda in kuhanje je na plin. V hiši sta dve gospodinjstvi in ima 3x20 A glavne varovalke.
Kaj bi spremenil prehod na TČ:
Ker ne bi bilo več plina, se bo poleg ogrevanja tudi kuhalo na elektriko. Tako bo nujno potrebno povečati glavne varovalke na najmanj 3x25 A (kar znese 4,99€ mesečno) ali celo 3x32 A (kar znese 23,27 € mesečno). Torej priključnino za plin kompenzira zvišana priključna moč za elektriko.
Sedaj ima plinska peč 80 l boljler a lahko ogreva vodo tudi pretočno, tako da je nikoli ne zmanjka. Ob prehodu na TČ bi torej moral nabaviti 300...400 l bojler, da bi imel enako udobje kot sedaj (z montažo tam 1000 €). Nov bojler mi kompenzira tam 35 let dimnikarja.
Cena elektrike pri eno tarifnem merjenju znaša 0,12506 € (brez upoštevanja priključne moči!). Kubični meter plina pa me stane 0,5876 € (brez upoštevane priključnine).
Za ceno dodatne kWh elektrike vsi vemo. Pri 3x20A je cca 11 centov -kompletno.
3X20A imam sam, pa kuhamo, pečemo,... in imamo 14kW TČ.
Kako veš kolikšen je sedaj tvoj letni izkoristek? - meriš morda s kalorimetrom?
Sam ne verjamem, da je prek 100% -kot se govori -prej proti 90%.
Kaj ko bi navedel iz položnice, koliko te stane m3 plina -povprečna polna cena :!:

Naj že en pove koliko stanejo vsi stroški prehoda na zemeljski plin:
- nabava in izgradnja priklopa na plinovod z vsemi inštalacijami in uporabniškim dovoljenjem ter pregledom
- nabava in vgradnja 'prave' evropske kondenzacijske pači, dimnika, bojlerja itd
- priklopno soglasje, itd
Koliko je to vse skupaj na ključ -brez 1m3 plina (cca 7.000 ali ?)
ti pa si trmast in gonis svoje
te bom razočaral: Najboljša TČ je putinova peč :lol:
3x20A z električnim štedilnikom in TČ je za varno obratovanje premalo za varno obratovanje. Invererske TČ vzamejo po fazi cca 10A torej ostane prostega na fazo cca 2,4kw. Dovolj je ena indukcijska plošča in varovalka lahko pregori. Da ne govorimo, da ima pečica navadno 4kw (16A) in običajno je še tu pralni stroj, kak sesalec itd. Problem je fazna obremenitev. Seveda boste nekateri kot navadno pametovali kako vam vse deluje. Mogoče trenutno res, že jutri pa prestopite mejo .....
@migaj dajte razmislite, Daikinovi tabeli verjamete uradnim podatkom za kondenzacijske kotle pa ne? :? Tudi ceno investicije vam je napisalo že par oseb....
Meni so rekli, oziroma moj pedantni elektricar... Obvezno 3x25A varovalke za toplotno, da bo mir .... Probajte vklopit vse 4 indukcije in se dodajte boost funkcijo...
Seczna zgoditi kaj zanimivega
Migaj Napisal:Naj že en pove koliko stanejo vsi stroški prehoda na zemeljski plin:
- nabava in izgradnja priklopa na plinovod z vsemi inštalacijami in uporabniškim dovoljenjem ter pregledom
- nabava in vgradnja 'prave' evropske kondenzacijske pači, dimnika, bojlerja itd
- priklopno soglasje, itd
Koliko je to vse skupaj na ključ -brez 1m3 plina (cca 7.000 ali ?)

Ko sem se pred cca 3 leti zanimal, da bi od obstojecega prikljucka na svakovi hisi 'potegnil' odcep se do nas kjer bi namontiral svojo plinsko pec (imel sem predracune za Immergas in se nekaj italijanskega), me je vse minilo. Pec, izdelava novega odjemnega mesta oz. projekt, karneki prispevki, izdelava prikljucka (itak lahko dela samo majster s koncesijo Geoplina - zlatar cisti)
, bi nas z vsemi popusti prislo slabih 5000€... Vse skup se mi je enostavno uprlo in sem se odlocil za TC, nedolgo zatem tu napisal prvi post in zdaj imam TC in mi ni zal. Cena kurilnice na drva/pelete bi bila najbrz kaj cenejsa, samo za drva / pelete / zalogovnik nimam prostora, zato to nikoli ni bila opcija
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Meni je pa sosed (30let bil stromar v MKM) pogledal karakteristike TC in ker je vso elektriko po hisi on povlekel je rekel samo: potegnila bova 3 fazni kabel in bo slo. Edino pri -15 bos pazil da vam ne bo vse laufalo, drugace pa ne bo panike. In tako je. Sploh ker ni grelcev ki bi zgali polne nazivne vrednosti (3,6,9Kw) ampak je sama TC zaenkrat dovolj. Je pa vse vecje porabnike takrat se prerazporedil po fazah. Zadeva skratka dela, lifestyla pa nismo nic spreminjali.

kody Napisal:Meni so rekli, oziroma moj pedantni elektricar... Obvezno 3x25A varovalke za toplotno, da bo mir .... Probajte vklopit vse 4 indukcije in se dodajte boost funkcijo...
Seczna zgoditi kaj zanimivega
Migaj Napisal:te bom razočaral: Najboljša TČ je putinova peč :lol:

Si upam staviti, da bo v naslednjih 10 letih cena zemeljskega plina rasla hitreje kot cena električne energije, ker so geopolitične razmere precej napete ( eden izmed člankov: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.24ur.com/novice/gospodarstvo/miller-vdihnil-prevec-gazpromovih-plinov-ali-bodo-putin-cipras-in-orban-resno-ogrozili-evropsko-energetsko-unijo.html">http://www.24ur.com/novice/gospodarstvo ... unijo.html</a><!-- m --> ). Zato tudi EU gradi energetsko unijo in spodbuja vlaganje v naprave, ki za energente ne uporabljajo fosilna goriva. Analizo delati na podlagi današnjih cen, brez projekcije v prihodnost je totalni nonsense, ki lahko pelje do povsem napačnih zaključkov.
Odlično!
Zdaj ti bom pa zaupal še eno skrivnost, samo nobenemu ne smeš naprej povedati!
Za take vidce v prihodnost kot si ti, na borzah obstajajo inštrumenti, kjer lahko staviš na svojo napoved.
Ampak jaz na tvojem mestu ne bi stavil drobiža! Če je treba, najemi še kredit, da bo vložek zares velik...

Je pa sicer na tem forumu kar nekaj vidcev tvojega formata, ki so napovedali že marsikaj, pa jih dejansko stanje vsak dan znova demantira...
Ampak njihov čas še prihaja.
Ja, plin lahko nastane strateškega pomena.
1 ... 5 6 7 8 9 ... 18 Pojdi na stran 
Iskanje po temi