Objave: 3458
Teme: 1
Ocena:
9
Napisal sem A-10 W60. in ne obračat po proizvajalčevi tabeli je okoli 2. Cenovno tudi približno enako plinu. Naj verejetneje pa je z plinom ceneje. In govora je o tem, da se na takšnih objektih rekonsktrukcija z kondenzacijskega kotla ne splača. Če pa takšnih temperatur ne rabiš potem tudi HT nima smisla. Ne z višjimi in nižjimi temp iztoka pa jasno nima težav kondenzacija.
Objave: 8615
Teme: 23
Ocena:
11
je pa 2,08 -glede na podatke v tabeli, če že ne želiš interpolacije.
Da bi bilo pri meni s plinom ceneje, kot s HT, pa lahko dokažeš tako, da vgradiš kondenzacijsko plinsko peč pri meni.
Plačam vseh 12.000€, kolikor stane komplet z napeljavo plina, ki je par metrov od hiše.
Ti pa mi daš bančne garancije 24.000€, ki ti jo zasežem v primeru, če bo porabe na leto pri meni več kot 1.000 m3.
Če bo porabe manj kot 1.000m3 ti podarim TČ.
Verjamem sicer, da bo poraba 2.000m3 (+/- 15%), kar je cca 2X več €, kot s TČ.
Naj nekdo napiše, koliko m3 z.plina porabi s kond. pečjo za ogrevanje in toplo vodo čez celo leto, če je prej porabil okoli 2.500 do 3.000 litrov kurilca s staro pečjo ali za koliko % se mu je zmanjšala poraba iz lit. v m3.
Ocena:
11
Morda je ponudba res nefer, vendar če si tako prepričan, da je s plinom ceneje kot s TČ :wink:
Jaz vem vnaprej, da ni.
V primeru samo 12 tisoč € bančne garancije, bi bil jaz tudi v primeru zmage v minusu, ker bi me letno ogrevanje stalo več kot s TČ, pa priklop nazaj na TČ bi me stal.
Ti pa bi v vsakem primeru veliko zaslužil, v primeru zmage pa bi še TČ dobil.
Seveda se lahko vse zaklene, samo tudi sobni termostat v DS na 23°C.
Ponudba še velja.
Katero peč ima sosed še sam ne ve, je pa rekel najboljšo in naj lokalnega majstra vprašam. Najbrž je wissman, buderus, ipd. Že jutri zjutraj na kavi ga tudi bom -je zelo v redu ded.
Ocena:
11
Ne vem, zakaj ne rečeš to tistemu, ki trdi, da je ogrevanje z z.plinom cenejše -upoštevaje samo znesek za energente.
Objave: 3458
Ocena:
9
Cene Viessmann, Buderus in Junkers poznam te toliko ne pridejo.
Za to ceno verjetno dobiš Vitodenz 100+Vitocal 200s z vso pripadajočo opremo in ta sistem lahko zagotovi preko 80C v vseh pogojih tudi sibirskih :wink:.
Ocena:
11
koliko stane priklop na plin -na ključ vsi stroški z inštalacijo?
Objave: 366
Teme: 45
Ocena:
0
Jaz imam priklop že narejen in plačan. Torej Plin pripeljan do hiše. Narediti je treba notranje instalacije, dimnik, peč in bojler, 3800eur.
Objave: 5764
Ocena:
32
Novogradnja, talno gretje, vi pa razpravljate o temp. vtoka pri 60 C.
Glede na to, da imaš plin do hiše (ne vem kako je z stroški priklopa), bi bila mogoče še ta opcija aktualna oz. kaj podobnega.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.vaillant.si/uporabniki/produkti/geotherm-hybrid-1808.sl_si.html">http://www.vaillant.si/uporabniki/produ ... sl_si.html</a><!-- m -->
Objave: 3853
Teme: 0
Ocena:
0
Sam uporabljam kondenzacijsko peč Vitodens 333 že 10 let. Razen stroškov dimnikarja manj kot 30€ nisem imel z njo nobenega dodatnega stroška. Sanitarna voda in kuhanje je na plin. V hiši sta dve gospodinjstvi in ima 3x20 A glavne varovalke.
Kaj bi spremenil prehod na TČ:
Ker ne bi bilo več plina, se bo poleg ogrevanja tudi kuhalo na elektriko. Tako bo nujno potrebno povečati glavne varovalke na najmanj 3x25 A (kar znese 4,99€ mesečno) ali celo 3x32 A (kar znese 23,27 € mesečno). Torej priključnino za plin kompenzira zvišana priključna moč za elektriko.
Sedaj ima plinska peč 80 l boljler a lahko ogreva vodo tudi pretočno, tako da je nikoli ne zmanjka. Ob prehodu na TČ bi torej moral nabaviti 300...400 l bojler, da bi imel enako udobje kot sedaj (z montažo tam 1000 €). Nov bojler mi kompenzira tam 35 let dimnikarja.
Cena elektrike pri eno tarifnem merjenju znaša 0,12506 € (brez upoštevanja priključne moči!). Kubični meter plina pa me stane 0, 5876 € (brez upoštevane priključnine). Ogrevanje s TČ me torej pride ceneje, če je letni COP večji od 2,13.
Bo TČ delala 10 let brez vsake napake, kot mi dela plinski kotel? V plinski peči lahko odpovedo vžigne elektrode, kakšen ventil... pač okrog 100 € po rezervnem delu. Koliko pa stane nov kompresor v TČ, frekvečni pretvorni, plin in tesnjenje...?
Ko bom tako daleč, da bom plinski kotel "upokojil" (po zagotovilih še vsaj 10 let ne) bom moral o teh stvareh dodobra premisliti. Sicer pa bo takrat že tudi več znanega o okvarah na TČ in stroških popravil.
Objave: 499
Ocena:
4
@bozgom :
Povej koliko je velika hisa koliko te pride na leto elektrika+plin z vsemi dajtvami.... V temi poraba je predstavljena nasa hisa, energija ki jo trosimo je samo elektrika 1600€ LETNO dva gospodinjstva 5os.
Se pa strinjam da iz plina preit na Tč ni racunice.
Aja pa 3x20A mas prek zadosti nebo problemo.[emoji6]
Objave: 1477
Teme: 9
Ocena:
1
bozgom, menjati delujoč sistem je nekaj drugega kot odločitev, kaj dati v novogradnjo.
Glede varovalk, mi imamo dve ločeni gospodinjstvi dve kuhinji, dve pečici, dve indukcijski plošči in TČ na 3x25 A pa v dveh letih še ni vrglo ven varovalk.