PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Migaj zopet zavajaš in na to sem vas že opozoril :wink:. Plinski kondezaciojski kotel deluje na radiatorjih v kondenzacijskem področju do 56C povratka, To pomeni vsaj 65C dvižnega voda. Kakšni izkoristek ima ob takšni iztočni temp. TČ. Verjetno pri 65C ni konkurenčna dobremu kondenzacijskemu kotlu. :wink:
Migaj-a velikokrat potegne v eno skrajnost ampak v principu ima prav.

High heating value plina je nekje 10,8 kWh/Sm3, to je absolutni TEORETIČNI MAX s kondenzacijo. Po tabeli, ki jo je podal gremlin je tako njegova TEORETIČNA najnižja cena 0,062 €/kWh.

To ceno bo zbijal še:
- izkoristek kotla
- fiksna mesečna naročnina na plin
- poraba elektrike za obtočno črpalko in ostalo

Če upoštevamo vse to smo hitro preko 0,07 €/kWh. Naj me nekdo popravi, če sem se kje zmotil ampak da TČ doseže to ceno na enem normalnem mixu NT in VT, mora doseči zgolj COP 1,57. Za elektriko fiksni del zneska plačuješ enak kot pri plinu, zato ni relevanten.

CASE CLOSED
Merlin Big Grin -zdaj boš pa še rekel, da bi s plinskim kotlom porabil manj, kot bi s svojo TČ. Npr, če bi porabil 2.000m3 z.plina letno, koliko kWh bi odšlo v radiatorje+segrevanje sanitarne vode?
18.000KwH (VEČ ALI MANJ?)
Z tem se nisem niti ne nameravam ukvarjat. Nisem ekonomist in me ekonomske špekulacije ne zanimajo.
Motil me je tale sestavek: "Tudi pri najsodobnejših pečeh dejanski izkoristek ni nad sto, ampak morda 90 do 95 -odvisno, kako dolgi so ogrevalni cikli(najboljše bi bilo, če bi gorilnik deloval ves čas) in s kako nizko temperaturo se ogreva. Na radiatorjih je učinek kondenzacije zelo majhen.
V bistvu se s temi kondenzacijskimi pečmi ljudi na radiatorjih zavaja."

Ker je dober kondenzacijski kotel je tudi na radiatorskem sistemu večino časa v kondenzacijskem področju, ima enako vremensko vodeno temp, varčno črpalko razpon modulacije od 10%. Deluje na zgornji ogrevni vrednosti plina (100+%) Se pravi, da bo z enakimi nastavitvami, kot jih ima TČ deloval v približno enakem temp. področju. Ker pa ima bistveno več moči je z njim možno izvajat nočne redukcije, ki tudi znižajo porabo je lahko vaš izračun povsem drugačen. Zato ne vidim nobenega zavajanja. Ker, če to je potem vse TČ na radiatorskem sistemu zavajajo. Nobena TČ pri -10C in 60C vtoka ne presega ekonomsko plinskega kondenzacijskega kotla.
Po uradnih podatkih jo DHT šiša! Saj res ti si alergičen na DHT. :roll:
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Ti pa na TT pa sta na istem
Migaj Napisal:sem popravil, ker je z.plin cenejši, primerjava je približna in ne vključuje stroškov dimnikarja

Tale aproksimacija za zemeljski plin se mi zdi pretirana. Zanimale bi me dejanske vrednosti.

Tule je en primer prenove hiše velikosti 180m2 in strošek ogrevanja na plin:
[url]httpunichr("58")//nepunichr("46")vitraunichr("46")si/ukrepunichr("46")php?id=748&fid=4289[/url]
Kolega je prej z enako pečjo cca 5 do pod 7 tisoč l olja in je s pečjo na z. plin padel na 4.500m3 (-25%).
Jaz sem prej preko 3.060 in če odštejem 10% zaradi doizolacije ter še 25% zaradi nove peči, pridem na cca 2065 l kurilca. Pa sedaj imamo topleje, ne dogrevamo več v prehodnem s klimami, zato smukec, ne verjamem, da bi sam pokuril manj kot 2.000m2 z. plina.

Merlin1 Napisal:Ker je dober kondenzacijski kotel je tudi na radiatorskem sistemu večino časa v kondenzacijskem področju, ima enako vremensko vodeno temp, varčno črpalko razpon modulacije od 10%.
kolikšni bi bil pri meni celoletni (tudi poleti) izkoristek sistema s kond. pečjo? 90 ali 95% ?
Tisti, ki je bil s staro pečjo poleti pod 50 in pozimi okoli 75 (skupaj sem računal na 65%) z namensko pečjo za plinsko/tekoča goriva(OPB30+hansa gorilnik z loputo, servisno izmerjen izkoristek vsako leto cca 93%) z vgrajenim 120 l bojlerjem.

Merlin1 Napisal:Ker pa ima bistveno več moči je z njim možno izvajat nočne redukcije, ki tudi znižajo porabo
haha, se strinjam s teboj še posebej po letošnjih izkušnjah. Žal so tu na forumu leta tupili, da temu ni tako. Sam kljub vsemu ponoči ne šparam, ne nazadnje je nižja tarifa elektrike, pa ravno s HT bi kljub vsemu lahko npr v marcu prihranil za pol gajbe poceni piva.

Merlin1 Napisal:Nobena TČ pri -10C in 60C vtoka ne presega ekonomsko plinskega kondenzacijskega kotla
Razen DHT seveda (vsaj za 60%, pri meni za cca 77%).
K.P. ZP A-10/W60/50 0,7 0,9 0,78 100%
DHT TČ A-10/W60/50 1,1 2,3 0,48 163%
DHT TČ A-10/W50/43 1,1 2,5 0,44 177% *77% bolje s TČ pri meni
[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")kose-radenciunichr("46")si/migaj/Altherma%20HTunichr("46")jpg[/img]

Po tej podani tabeli ima COP pod 2. Pri 14 centih na kilovat je to cca 7 C/kwh. Napram plinu z ceno 6,2C Kwh.
Izkoristek kondenzacije je v tem primeru stalno nad 100% ali cca 96-98% na zgornjo kurilno vrednost vir Adria plin "zgornja kurilna vrednost 10,5817 kWh/Sm3"

Plinski kotel pri 11 kw obremenitve deluje z pod 50% moči.

S tem, da smo upoštevali neko tabelo, ki ni narejena po standardu in je po mojem mnenju daleč od realnosti in standardov za meritve TČ.
HELLO, elektrika stane 11 C/kWh, plin pa kot smo videli ne stane 6,2 C/Kwh ampak prej 7 C/Kwh

Koliko je pa povprečna temperatura zunaj pozimi po tvoje zgleda -15°.

Daj no merlin, če hočeš obdržati vsaj malo integritete ne takih pokat tule gor.
Cop-i za 11kW so boljši -in taki so tudi pri 14-tki, ko ne deluje na polno.
Če pa dela s 60% moči, pa seveda še nekoliko boljši.
Seveda je treba gledati tabelo integrated (spodnjo) in ne peak vrednosti.
Vprašljivi tovarniški podatki? -daj ti take rezultate za kondenzacijsko peč.
Zgleda da je ta plinska peč/kotel tudi neke vrste inverter in je zato manjša poraba?
Gasper123 Napisal:HELLO, elektrika stane 11 C/kWh, plin pa kot smo videli ne stane 6,2 C/Kwh ampak prej 7 C/Kwh

Koliko je pa povprečna temperatura zunaj pozimi po tvoje zgleda -15°.

Daj no merlin, če hočeš obdržati vsaj malo integritete ne takih pokat tule gor.

Pogledal sem mojo položnico za elektriko in mene stane kwh 13,8 centa kwh. Zate ne vem koliko plačaš. In debata je bila izključno za ta temp. par. Ceno kwh z plina pa nisem računal sam temveč nalepil ceno predhodnika.

@migaj gledal sem za 11kw.
Postavi se vprašanje čemu sploh pošiljat v radiatorje 65 stopinj?

Po izkušnjah uporabnikov, ki so praktično v neizoliranih objektih prešli na tč, da jim v večini zadostuje v radiatorjih do 40 stopinj.

Pri ceni elektrike je stvar dokaj zanimiva za računat...plačuješ jo ne glede a si lastiš tč ali ne. Torej...recimo da imaš izven kurilne sezone mesečno položnice 40 eur...ko vklopiš tč plačaš praktično razliko med teh 40 eur in končnim obračunom...po tej metodoligiji cena kwh.ja nižja.

Če greš na plin fašeš priključnino v vsakem primeru, nato sledi še poraba.
Homer Napisal:Kolikor vem, TČ nima ne filtrov, ne menjave olja, nima "mazalic", nima jermenov, ki bi jih bilo treba zategovati, nima letnih in zimskih gum, nima indikatorja količine plina, nima .....
Torej ne vem, kaj je vključeno v teh 100€ letnega pregleda?!

Vse kar je treba narediti, je občasno čiščenje morebitne umazanije na uparjalniku (lahko tudi sam) in pregledati, če se ventilator(ji) vrtijo (vizuelno, lahko tudi sam). Karkoli drugega ni "redni servis", ampak okvara .......

V hiši imaš lahko še kakšen filter za trde delce v vodnem sistemu. Tudi tega lahko vsak uporabnik (če ni dvojno levoročni) očisti sam .....

Najobčutljivejši del toplotne črpalke je uparjalnik, ki ga je treba tako kot vodne poti očistiti na dve do tri leta, drugače pa sistem ne potrebuje posebnega vzdrževanja. Priporočljivo je, da pooblaščeni serviser enkrat na leto pregleda raven olja v kompresorju, tesnost cevnih povezav in polnitev sistema s hladivom.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.deloindom.si/toplotne-crpalke/deset-vprasanj-odgovorov-dobro-je-vedeti">http://www.deloindom.si/toplotne-crpalk ... -je-vedeti</a><!-- m -->
pri A-15/W55 = COP (integrated oz. ta ki vključuje defroste) enak 2,1 :wink:
pri -15/65°C pa 1.93
Povprečje pri 60/50 = dobrih 2,0 -in to pri -15°C Idea

Sam 60/50 ne rabim pri -10 do -15 -kolikor je bilo letos najbolj mrzlo, zato je bil COP pri meni ves čas > 2,1 Big Grin
-glede na podatkje v tabeli tabelo.

Kar se tiče cene elktrike grešiš, če računaš povprečje.
Izračunaj si koliko te stane prvih npr 300kWh (gospodinjstvo) in nato koliko npr dodatnih 300kWh (poraba TČ).
11,2 centa brez akcijskih popustov (MT:VT enako) :wink:

Se pa strinjam, da se pri trenutnih cenah plina (cca 0,70) pri pasivnih hišah, če je zemeljski plin že v objektu, ne splača preiti na TČ.
1 ... 3 4 5 6 7 ... 18 Pojdi na stran 
Iskanje po temi