Čez cesto je nov, pol manjši, od vseh strani zelo na debelo stiroporan prizidek.
Samo za ogrevanje s kond.pečjo na zem.plin porabijo od novembra do februarja približno 100€ mesečno oz preko 500€ samo v času ogrevalne sezone. Čez celo leto cca 800€. Res tudi kuhajo delno na plin. Imajo pa tudi STČ -dodaten strošek elektrika.
Mojo porabo za ogrevanje in toplo vodo z ogrevalnim inverter klima TČ poznate in je nižja.
Čeprav ogrevam 2 X večjo površino, bajta ni prizidek, predvsem pa je več kot pol slabše izolirana, topla voda pa je bonus. Grejem pa tudi vsaj 200 dni v letu in ne 120.
Zato mene ne morete prepričat v putinove nesmisle.
Enkrat bom vprašal za seštevek: plin+elektrika+dimnikar čez celo leto -najbrž smo tam tam.
Je pa investicija v TČ višja in oni letno z njo pri energentih več kot 500€ ne bi prihranili.
Vendar tudi plinsko soglasje, napeljava itd najbrž ni bilo ravno poceni.
Plinska peč je res tišja, ne pa tudi rekuperacijska zunanja enota(velika klima), ki dela od maja do konca septembra - v času, ko si več zunaj.
Iz osebnih izkusenj lahko povem, ce primerjamo zubadan in vissmanovo kondenzacijsko pec so prihranki pri tč maihni saj ne verjamem, da dosega SCOP 2.5. Kjer pa ni potrebe po dodatnem vbrizgu pa verjamem, da tč deluje vsai 30% bolj ucinkovito
tadej90 Napisal:Iz osebnih izkusenj lahko povem, ce primerjamo zubadan in vissmanovo kondenzacijsko pec so prihranki pri tč maihni saj ne verjamem, da dosega SCOP 2.5. Kjer pa ni potrebe po dodatnem vbrizgu pa verjamem, da tč deluje vsai 30% bolj ucinkovito
Zopet odvisno kako si ogreval ! pri večini napravah z vbrizgom je poraba visoka če je DV in kapaciteta visoka , predvsem pa za inverterje velja da se ogreva z čim nižjim DV 24/7 koliko ti hiša dopušča glede na potrebe. Z nižjo kapaciteto na trenuten DV je tudi COP bolši! Drugače pa SCOP 2,5 že dober rezultat.
2000l KO 80% izkoristek 17000 kWh scop 2,5 6800kWh razmerje na KO 1/3.
Koliko bi porabil z plinskim kondenzaciskim kotlo pa ne vem samo mi ne rečt, da enako kot z TČ .
Torej koliko bi porabil plina 17000 kWh pri 108-110% izkoristku ?
K0 17000 kWh 110% izkoristek 1530l.
Ko sešteješ vso letno porabo na sodobnih objektih je 1:2 za TČ,
na starejših objektih in s starejšimi pečmi pa 1:3.
Če pa se ne ogreva z zemeljskim plinom, ampak s kurilnim oljem -vključno s sanitarno vodo čez celo leto pa 1:4.
Vse v korist TČ zrak voda vsaj na talnem.
Na radiatorjih pa zavisi od TČ in predvsem od temp.ogrevalne vode. če je ta večinoma 45 ali več, dvokompresorska TČ ne izgublja veliko, ostale pa zelo veliko na COP-u. pa so vseeno v veliki prednosti napram plinu na starejših objektih, na novih (pasivna gradnja pa manj).
Za on/off pa lahko velja tudi tisto, kar trdi sassapo, zato pa bodo vsaj zrak/zrak nadomestili inverterji ('pravi' ali nepravi).
Samo, da pride v veljavo nov način merjenja COP-a (za inverterje ne več pri polni moči), pa bodo ON/OFF v par letih na smetišču zgodovine.
@Migaj, ko smo že pri seštevanju, na tole mi še niste odgovorili:
Po kateri postavki pride strošek dimnikarja 100eur kot navajate?
Tule je cenik: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.snedim.si/data/upload/CENIK.pdf">http://www.snedim.si/data/upload/CENIK.pdf</a><!-- m -->
In pa spodaj so dejanski podatki na dveh enakih objektih kjer se en ogreva s plinsko pečjo drugi pa z TČ. Torej tu govorimo dejansko o primerljivi zadevi.
Pri TČ je naveden strošek elektrike za mesece decembra, januarja in februarja: 3x180eur = 540eur za tri mesece.
Kakšen je po vaše strošek elektrike za preostalih 9 mesecev?
Ena enota dvojčka ima plinsko kond. peč Viessmann:
- letni strošek plina 700eur (talno gretje, sanitarna voda)
- mesečni strošek elektrike 60eur = 720eur letno (kuha se na elektriko)
Druga enota dvojčka Daikin TČ:
- decemberski strošek elektrike 180eur (talno gretje, sanitarna voda, ostala elektrika)
- podoben strošek januarja in februarja
Npr mesečni zneski skupne elektrike s hlajenjem vred pri meni -verjetno poznaš moj objekt.
Drugih energentov ne koristim niti za kuhanje.
77€
73€
79€
135€ 1114
197€ 1214
173€ 0115
141€ 0215
108€ 0315
76€
73€
57€
64€
--------
1.254€
Zdaj pa daj ti zemeljski plin v mojo bajto:
1254€ -znesek za vse energente s posrednimi obratovalnimi stroški(brez investicijskih), se bo več kot podvojil.
Ja tako so mi povedali in ne vidim razloga, da bi si izmišljevali. Ne vem pa koliko dejansko porabijo samo za elektriko, brez ogrevanja.
Ampak, če ste imel vi decembra 197eur, potem je trend pri njih verjetno podoben.
So pa objekti dobro izolirani in narejeno je talno gretje kar pomeni, da se zaradi tega strošek TČ in plina približuje in ne oddaljuje.
tadej90 Napisal:Iz osebnih izkusenj lahko povem, ce primerjamo zubadan in vissmanovo kondenzacijsko pec so prihranki pri tč maihni saj ne verjamem, da dosega SCOP 2.5. Kjer pa ni potrebe po dodatnem vbrizgu pa verjamem, da tč deluje vsai 30% bolj ucinkovito
Zopet odvisno kako si ogreval ! pri večini napravah z vbrizgom je poraba visoka če je DV in kapaciteta visoka , predvsem pa za inverterje velja da se ogreva z čim nižjim DV 24/7 koliko ti hiša dopušča glede na potrebe. Z nižjo kapaciteto na trenuten DV je tudi COP bolši! Drugače pa SCOP 2,5 že dober rezultat.
2000l KO 80% izkoristek 17000 kWh scop 2,5 6800kWh razmerje na KO 1/3.
Koliko bi porabil z plinskim kondenzaciskim kotlo pa ne vem samo mi ne rečt, da enako kot z TČ .
Torej koliko bi porabil plina 17000 kWh pri 108-110% izkoristku ?
K0 17000 kWh 110% izkoristek 1530l.
Ogreval sem tako 24 ur na 22C in od 6ih do 22ih na 22 C bistvene razlike v porabe ni bilo temperatura ogrevanja je bila pa najmanjša mogoča s katero sem lahko držal 22C. Trenutno imam priklopljen plinski kondenzacijski kotel s katerim ogrevam od 6 do 22ih na 22C. Ne pravim, da je poraba enaka vendar prihanek je bil nekje 15% in nič več Toplotna črpalka vem, da je proizvedla več toplote, ko je ogrevala cel dan, kot plinski kondenzacijski kotel od 6ih do 22ih. Tako, da prihranek ni večji od 15% Če na hitro preračunaš koliko kwh dobiš iz 1sm3. Priblijžni izračun z vsemi dajatvami 1 Sm3= 0,66€, kurilna vrednost plina pribljižno 9,5 kWh/Sm3. Se pravi razmerje plin 1.5 : 1 elektrika. Kot sem napisal, najverjetneje ne dosega scop 2,5
Kaj zdaj...imaš osebne izkušnje ali jih nimaš? Ker če jih imaš potem moraš vedeti kaki so prihranki...z vero (in ne Vero) vemo kako je dandanes :wink:
tadej90 Napisal:Ogreval sem tako 24 ur na 22C in od 6ih do 22ih na 22 C bistvene razlike v porabe ni bilo temperatura ogrevanja je bila pa najmanjša mogoča s katero sem lahko držal 22C. Trenutno imam priklopljen plinski kondenzacijski kotel s katerim ogrevam od 6 do 22ih na 22C. Ne pravim, da je poraba enaka vendar prihanek je bil nekje 15% in nič več Toplotna črpalka vem, da je proizvedla več toplote, ko je ogrevala cel dan, kot plinski kondenzacijski kotel od 6ih do 22ih. Tako, da prihranek ni večji od 15% Če na hitro preračunaš koliko kwh dobiš iz 1sm3. Priblijžni izračun z vsemi dajatvami 1 Sm3= 0,66€, kurilna vrednost plina pribljižno 9,5 kWh/Sm3. Se pravi razmerje plin 1.5 : 1 elektrika. Kot sem napisal, najverjetneje ne dosega scop 2,5
Ne razumem, kaj si mislil s tem testom, vendar ta prihranek, ki si ga izmeril na tem kotlu ni primerljiv s prihrankom, ki ga ima TČ z nižanjem temperature DV. Če se motim, pa me prosim popravite.
labelsm Napisal:tadej90
Pol se ti ve če ne izplača popravljat menjavat TČ kot si opisoval v drugi temi ostaneš na plinu ker z amortiziral ne boš nikoli...
tadej90 Napisal:Ogreval sem tako 24 ur na 22C in od 6ih do 22ih na 22 C bistvene razlike v porabe ni bilo temperatura ogrevanja je bila pa najmanjša mogoča s katero sem lahko držal 22C. Trenutno imam priklopljen plinski kondenzacijski kotel s katerim ogrevam od 6 do 22ih na 22C. Ne pravim, da je poraba enaka vendar prihanek je bil nekje 15% in nič več Toplotna črpalka vem, da je proizvedla več toplote, ko je ogrevala cel dan, kot plinski kondenzacijski kotel od 6ih do 22ih. Tako, da prihranek ni večji od 15% Če na hitro preračunaš koliko kwh dobiš iz 1sm3. Priblijžni izračun z vsemi dajatvami 1 Sm3= 0,66€, kurilna vrednost plina pribljižno 9,5 kWh/Sm3. Se pravi razmerje plin 1.5 : 1 elektrika. Kot sem napisal, najverjetneje ne dosega scop 2,5
Ne razumem, kaj si mislil s tem testom, vendar ta prihranek, ki si ga izmeril na tem kotlu ni primerljiv s prihrankom, ki ga ima TČ z nižanjem temperature DV. Če se motim, pa me prosim popravite.
Za ceno 1kwh elektrike dobiš 1,5kwh iz plina. Prihranki s toplotno črpalko so do defrostov potem je pa tam tam
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.