PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Priprava cevi za optični kabel - kdo ?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
thundercat Napisal:T2 je polagal svojo optiko kot je meni znano samo v Kopru, Ljubljani in Mariboru. Povsod drugod gosti na telekomovih kablih, se pravi jih najema od njih.
Še vsaj Lucija/Portorož, Velenje, Novo mesto, Šenčur, Murska sobota, Kranj, Slovenske Konjice, Bistrica...
Pri nas (Novo mesto) so cca 2 meseca nazaj priklapljali optiko in je za Telekom vse izkope in priključke z omaricami vred po hišah izvajal GVO. Od omarice v hišo pa ponudnik ki si si ga sam izbral, Siol, T2, Amis... Vse brezplačno, v bistvu smo samo podpisali pogodbe in začeli plačevat naročnino brez kakršnihkoli drugih stroškov.
Kraken - po besedah "dragoF " iz enega od zgornjih prispevkov to že meji na " čudež ". :wink:
kraken Napisal:Pri nas (Novo mesto) so cca 2 meseca nazaj priklapljali optiko in je za Telekom vse izkope in priključke z omaricami vred po hišah izvajal GVO. Od omarice v hišo pa ponudnik ki si si ga sam izbral, Siol, T2, Amis... Vse brezplačno, v bistvu smo samo podpisali pogodbe in začeli plačevat naročnino brez kakršnihkoli drugih stroškov.

Enako je bilo pred leti pri nas. Takrat telekom do hiše (omarice), siol brezplačno optiko v hišo. Trenutno bi pa moral plačati pri siolu od omarice in naprej v hišo cca 50€.
Pri amisu, pa sem že nekajkrat spraševal vendar točnega odgovora od njih glede stroškov priklopa nisem dobil, ker pač oni niso lastniki infrastrukture.
V našem kraju polagajo optiko, cca 2-4 je že na vsaki parceli. Uradno to gradi telemach!
Sam ne vem če se bom priklopil, ker sedaj imam 10 mega od amisa preko telefona. Dela vse OK.
Ko bodo to usposobili se verjetno prav tako priklopim na optiko, saj ne vem, kako dolgo vzdrži ta telefonski kabel.
Sem bil prej na 1 mega, pa smo preživeli!
Verjetno je razlika v tem ali se priklapljaš v prvem valu, ko se gradi infrastruktura in v primeru ko se želiš priklopit kasneje?!
Kraken - to bo kar nekako držalo. Z mojim problemom sem šel tudi na občino in smo zadevo razčistili. Telekom je dolžan cevi pripeljat na parcelo, cevi po parceli pa so moj strošek.
Dokler nisem šel na občino, pa so na Telekomu vztrajno trdili, da je vsa napeljava - cevi od tel. jaška do hiše moj problem. Če nisi mal trmast, te hitro peljejo "scat ".
Zanimivo,tole ''dolžan'' ?,ker mislim da so ti dolžni priskrbeti samo tel.linijo (bakreno parico).In kje naj bi to pisalo,ker sam bi imel kabelsko pa bi bil vesel če bi mi jo pripeljali na mejo.
@forester, če ti ne bo odveč, nas še naprej obveščaj o poteku tega tvojega priklopa. Verjetno nas je več, ki nas zanima, kako se bo tole razpletlo...

L.p., Kloko
@SIMY001
Se strinjam. Razen če nima občina (v kateri gradiš) kake naveze s TK in si to plačal v komunalnem prispevku (ker je občina recimo sofinancirala izgradnjo omrežja - pa čeprav z EU denarjem)
Mi o avionu, pilot iz gozda....
Ja občina je financirala infrastrukturo s pomočjo večinskih evropskih sredstev, med drugim tudi cevi za telefonijo in optiko. Dogovor oz. pogodba (to nisem siguren ) med Telekomom in občino je, da je Telekom dolžan cev za optiko pripeljat do parcele, naprej po parceli pa je to strošek lastnika parcele.
Skratka dokler se nisem obrnil na možakarja,ki je na občini zadolžen za infrastrukturo in prostor, je Telekom vztrajal, da sem cevi od tel.jaška do hiše dolžan v celoti financirati jaz, po urgiranju s strani občine, pa so takoj zamenjali ploščo.
Se pravi do meje mora instalacijo izvesti Telekom, po parceli pa lastnik.
Je pa očitno kot razberem iz gornjih prispevkov od občine do občine različno.
Če je zraven EU, potem je verjetno OŠO - odprto širokopasovno omrežje
Torej tisti, ki kaj razmišljate o Telemachu naj vas opozorim. Telemach kot ponudnik ima v svojih pogodbah toliko drobnega tiska, da se jih skoraj po rednih poteh ne moreš rešiti. Sam ravno zdaj plačujem pogodbeno kazen, ker na novem naslovu nisem imel njihovega priključka.
Po desetdnevnem pričkanju z njimi jim nisem uspel dopovedati, da iskanje soglasij pri sosedih od koder bi oni vlekli svoj kabel ni moje delo. Prav tako imajo odpovedni rok - odpovedati jim moraš en mesec pred odhodom. Ko ti pridejo priklopit kabel se spet zavežeš za nove dve leti. Skratka- neke vrste Svet knjige - nemogoče odstopiti.
Aha še nekaj o Telemachu. Če res želiš kaj doseči greš lahko naravnost mimo srednje birokracije - naravnost do direktorja. Tam pa skočijo v zrak. Na spletu poišči njegovo ime in priimek, vmes daj piko in Telemach.si . Sam sem poskusil in super deluje. Edino takrat plešejo monterji in ostali zaposleni okrog tebe.
Sam imam še dodatno vprašanje na to temo. Lepo, jaz že imam v hiši omarico, not sta pripeljani dve cevki ena rdeča in ena zelena. Predvidevam, da bodo tu not nekako pripeljali optični kabel. Kaj pa naprej, se da že tukaj modem in gredo potem UTP kabli naprej, ali lahko še optiko peljem naprej v center hiše, kjer imam sedaj telefonski modem.
Ali lahko kaj sam naprej pripravim?
Neke govorice so, da bi naj bila optika urejena v juniju.
Ja kaj pa sedaj, sem pri amisu, ali lahko ostanem še naprej, čeprav bi naj to optiko izvajali delavci telemacha?
1 2 3
Iskanje po temi