PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Strošek omare in priklopa na električno omrežje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Majer, kaj ti naredijo za 670€ in kdo/kje?
Sam sem bil danes na Elektro Celje, za gradbeni tok. Sem posebej vprasal, kako je s prehodom nazaj na gospodinjski tok, pa so rekli, da se sprememba uredi brez stroskov. Rabim pa meritve el. izvajalca.

Ce bo realnost drugacna, bomo videli.
Elektro Ljubljana pa za preklop iz gradbnega na gospodinjski tok v hiši računa takole (sem pred dnevi moral plačati račune, sicer z gospodinjskim preklopom ne bi bilo nič):
1) Omrežnino za priključno moč 14kw = 553,9 eur. (Doslej sem imel gradbeni tok, 17 kw, za katerega sem prav tako moral plačati priključnino...)
2) Neposredni stroški priključitve = 119,33 eur. (En klik z miško, da spremenijo vrsto toka, pa tako drag?!)
SKUPAJ elektru LJ.= 673,23 EUR

So pravi 'voluharji' tile iz elektra Lj... :evil: Prav dolgo ne bom več pri njih... Ni čudno, da si lahko delijo božičnice, ko pa z monopolom (edini, ki lahko izvedejo ta preklop) odirajo ljudstvo.

+ 120 eur za meritve novih!!! elektro inštalacij v hiši (brez tega ti ne preklopijo na gospodinjski tok)...
Imam vprašanje glede betonske elektro omarice. Ali jo lahko samo zakopljem ali jo je bolje v podnožju zaliti z betonom?
Betonsko omarico lahko samo zakoplješ, je dovolj.

Sem pa prejšnji teden ugotovil zakaj so tako visoke cene Smile. En mojster je pred hišo obračal tovornjak, pa je odnesel ograjo in betonsko elektro omarico. Sem poklical Elektro Maribor. Prvo je prišel pogledat zadevo vzdrževalec. Naslednji dan je prišel pogledat zadevo rajonski. Ta je poslal naslednji dan tri (3!!!) delavce, ki so zraven omarice zabili lesen kol (kol je bil moj, sekira pa tudi, saj so prišli neopremljeni) in omarico povezali na ta kol z zemeljskim trakom. Dogovoril sem se, da me pokličejo, preden bodo prišli zamenjati omarico. To se seveda ni zgodilo, doma sem bil čisto slučajno. Pripeljali so napačno omarico, če bi jo želeli vgraditi bi moral podreti en meter betonske ograje. Po mojem vztrajanju, da te omarice ne pustim vgraditi, so prišli na idejo, da si naj dam pred zlomljeno omarico postavit železno konzolo, na katero bil privijačili staro zlomljeno (počil je beton). Ker se z rešitvijo nisem strinjal, so se čez dva dni pojavili (spet nenapovedano) z enako betonsko omarico, kot je bila stara. Prvo se pripelje en tovornjak z dvigalo, potem kombi elektra, pa še rajonski z kagoojem. Ven poskače, pazi malo deset (10!!!) možakarjev. DESET!!! za menjavo ene betonske omarice. Po ogledu in skajenih dveh cigaretih so bili dečki pripravljeni za akcijo. En je odklopil glavno varovalko do omarice, drug je potem odstranil plastična vratca, naslednji je odklopil kable v omarici, drug je potem skopal zemljo okoli omarice, naslednji je upravljal dvigalo, enih pet pa jih je bilo zraven po mojem za okras Smile . Ko so staro omarico dvignili iz zemlje, so zvili dva stebra od ograje, utrgali robnik od dvorišča, dvignili kakšna dva kvadrata tlakovcev in zlomili vogal betonirane ograje. Potem je sledila namestitev nove omarice, priklop elektrike, vmes enih pet čik pavz in delo je bilo opravljeno. Za konec še dva cigareta in po treh urah je deset možakov uspelo zamenjati eno omarico! Hvala lepa in nasvidenje. Temu je sledilo moje betoniranje robnika, polaganje tlakovcev, ravnanje stebrov z avtomobilom, rezanje ograje z diamantno pološčo, fršolanje in nato betoniranje ograje. Po celem dnevu dela je zadeva približno takšna kot je bila pred nesrečo. Porabil en dan letnega dopusta, dve lopati cementa, šest lopat peska, samokolnico rizla ter za omarico in vrle fante iz Elektra Maribor krepko več kot eno mesečno plačo!!!

Sedaj vem, zakaj ima elektro takšne cene Wink
zdaj vemo tudi mi Smile
majer Napisal:So pravi 'voluharji' tile iz elektra Lj... :evil: Prav dolgo ne bom več pri njih... Ni čudno, da si lahko delijo božičnice, ko pa z monopolom (edini, ki lahko izvedejo ta preklop) odirajo ljudstvo.

:lol: :lol: Pri njih ne boš več, samo če se boš preselil izven njihovega območja.
uhlec Napisal:Sem pa prejšnji teden ugotovil zakaj so tako visoke cene Smile. En mojster je pred hišo obračal tovornjak, ...
Edina škoda je, da jih pri tem nisi posnel in naredil film. Gotovo bi posnetke dobro prodal kakšni oddaji na temo Butnskala, in bi si tako malo zmanjšal stroške posega, ali pa pri tem celo zaslužil.
Eno malo povezano vprašanje, če kdo morda ve... Na obstoječem objektu je elektro omarica stisnjena čisto v vogal prizidka. Ker je enkrat v kratkem v planu fasada, bi bilo omaro treba prestavit za teh nesrečnih 15 centimetrov na levo. Ima kdo idejo koliko elektro lj to računa?

Glede na tele cifre te kar malo stisne, če ne bo drugače lahko sesujem toliko stene okoli da bodo kabli dobili malo fore Big Grin
Pri premiku za 15 cm je lahko problem samo (odvisno iz katere smeri je napeljan) dolžina kabla.
Ne vem pa zakaj vsi mislite, da mora (oziroma, da lahko) takšna dela opravi samo elektro? Elektro mora izvajalec del samo obvestiti o nameravanem posegu in si zagotoviti njihov nadzor, izklop in ponovni priklop.
Pozdravljeni

Danes sem dobil od elektra preračun za izdelavo priključka

Vse se mi še zdi v mejah normale (dobro kabel me pride 750€ samo ga tudi vlečemo 100m po zemlji.

Ampak cena omarice za dve odjemni mesti... 1141€!

Elektro sem že kontaktiral in povprašal, če lahko omarico dobavim sam, pa so bili nekako zelo skopi z informacijami, da to zavisi od same izvedbe... skratka ne vem kaj hočejo povedati.

Omarico seveda lahko dobim dosti ceneje. Res je tudi, da mi prestavitev droga podarijo, ampak itak smo ga že 2x plačali tisti drog.

Vaše izkušnje?

Se lahko obrnem tudi na druge izvajalce? ima kdo mogoče kakšne kontakte?

Problem je tudi, ker je PZI za priklop na hišo narejen drugače, kot se ga bo izvedlo v praksi (vleklo se bo kabel čez celotno parcelo, tudi očetovo, zato da se znebimo kablovja čez sredino parcele), verjetno bodo druga podjetja zahtevala izdelavo novega PZI-ja ali pač ne?

Za odgovore se iskreno zahvaljujem
Citat:Se lahko obrnem tudi na druge izvajalce? ima kdo mogoče kakšne kontakte?
Če bi prebral zadnji post pred tvojim, bi videl odgovor. Edini pogoj je, da ima izvajalec izkušnje z gradnjo NN elektro omrežja, sicer znajo biti problemi.

Na PZI si dobil soglasje k projektni rešitvi, zato načeloma pri izvedbi ne sme biti odstopanj. Če gre samo za manjšo spremembo trase po istih parcelah pod neutrjenimi površinami, za katere so bile pridobljene služnosti, Elektro verjetno ne bo zahteval novega PZI, kvečjemu mogoče vrisano spremembo trase v situacijski risbi.
Kar se tiče izvajalcev, jim priznaš samo dodatne količine dela: kabel, izkopi...
Zdravo

Gre tudi za prestavitev voda eletrike do še dveh hiš.

Glejte problem je bil, ker so bili na elektru zelo prijazni, ko smo se pogovarjali o prestavitvi voda. To je tudi v njihovem interesu. takrat so celo zatrjevali, da bodo kabel oni plačali in bla bla bla... Seveda iz tega ni nič, ker smo jim spet verjeli na besedo in pri besedah se je tudi ustavilo.

Čez tri parcele bom vlekel pod zemljo, ampak smo v PZI dali samo čez dve parceli, saj je majster zatrjeval, da naj si ne delam dodatnih stroškov s pridobivanjem služnosti še na dodatnih parcelah (kljub temu, sem mi UE ni hotela izdati dovoljenja brez služnosti čez vse tri parcele). Tako sedaj vidim, da so se oni zavarovali, da mi samo oni lahko izvedejo priklop, tako kot smo se dogovorili. takrat je bil strošek ocenjen na okoli 1500€, kar sem še nekako sprejel, (brez kabla bi dejansko bil takšen strošek). Trenutno ne upam težit na vsaki način na elektru, ker mi morajo še izdati soglasje za priključitev, in me tako lahko zelo držijo v šahu.

Jaz sem popolnoma neizkušen v teh zadevah, zato sprašujem Vas stare mačke, ki imate vse to v rokavih. Žal se te slabe izkušnje z elektrom vlečejo že dolgo, še od gradnje priključka mojim staršev, so nas "hlapčevsko nategnili", ko smo jim tudi verjeli na besede (brezplačen priklop na elektro omrežje v zameno za prostor za skladiščenje eletromateriala, ko so v bližini vlekli vode, so imeli na našem dvorišču 2 leti skladišče)
Ne vem, če te povsem razumem. Ali gre samo za elektro priključek za katererga ne potrebuješ gradbenega dovoljenja? Zato mi tudi ni jasno, kaj ima potem tukaj UE?
Čeprav za NN elektropriključek ne potrebuješ gradbenega dovoljenja pa moraš imeti pravico graditi. Pravica graditi pa pomeni, da imaš za vse parcele, preko katerih poteka trasa, služnosti (tistega majstra, ki ti je svetoval pa nekam pošlji).
Daj skico, da vidimo, kako stvar izgleda.
Zdravo

Služnosti v svojo korist imam čez vse parcele, pravtako tudi služnost v korist elektra Ljubljana

UE mi ni hotela dati GD za novogradnjo brez teh služnosti.

Na predračunu piše izdelava elektroenergetskega priključka, tako da verjetno gre samo za to.

Se pravi jaz bom 100m kabla, ki gre trenutno preko zraka in hiše, katera ne-bi smela stati že več kot 50 let, spravil v zemljo in tako naredil elektro podjetju velikansko uslugo. Ker sem pričakoval, da mi bo šel eleto Lj na roko in se bomo dogovorili v dobrobit na obeh straneh (trenutno so samo oni v velikem plusu) Tako iščem druge izajalce, ker dejansko od njih nimam nobenih popustov, zato mislim, da mi zadeva lahko uredi tudi kakšnodrugo podjetje, se bom pozanimal, če pa kdo zna priporčiti koga, pa naj mi prosim pošlje kontakt na ZS bm več kot hvaležen.
Imaš na forumu @arbajterja pa se poskusi z njim dogovoriti.
1 2 3 4 5
Iskanje po temi