PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri TČ zrak/voda + toplovodni kamin + prezračevanje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ali imaš tudi TČ+talno? ter katero TČ..
yonna Napisal:Treba je predvsem izbrati pravi kamin, takega kot ima @ginekolog - zrakotesnega, kjer je dovod zraka speljan dirketno v kamin. In ne tak kot pri kolegu, kjer mu prezračevanje pride pod kaminom in mu vleče hladen zrak skozi, kdar ne kuri kamina ....

Vsaj pri nas imamo tako zamišljeno. Samo še kamin pod 8 kW je treba najti, pa da ima spodobnno veliko kurišče.

Ta bo težka. Moč kamina je premosorazmerna z velikostjo kurišča. Če ga pa ne kuriš na polno, nimaš popolnega izgorevanja, je slab izkoristek, povečajo se saje in emisije v zrak.
Sicer pa imaš prav glede prezračevanja in zrakotesne peči.

Glede prvega vprašanja v temi: zakaj bi si kompliciral in podražil kurilnico: TČ + toplovodni kamin? Vzameš eno ali drugo, ne pa da pelješ vzporedno dva enakovredna sistema, pa še to enega nizkotemperaturnega in drugega visokotemperturnega.

Če se ti gre za backup ob TČ, vzameš pač toplozračni kamin ali kaminsko peč in gotovo. Nekaj toplote ti bo že prezračevanje samo porazdelilo po hiši.
@Fanntoci, se popolnoma strinjam. TČ + kamin, ki je neodvisen od sistema. So tudi mene prepričevali zadnjič, da bi moral biti kamin toplovodni. To bi za sabo potegnilo dodatno napeljavo, večji zalogovnik.... potem že moraš kuriti kamin, da je investicija smiselna. Samo potem ni več smiselna investicija v TČ. Tudi to, da moramo obvezno dati še 2 radiatorja v dnevno, mi je zadnjič nekdo na na vsak način zatrjeval. Da naj bi bilo talno preveč neodzivno ...
A je res bolje, bolje, da se v sistem umesti toplozračni kamin, ki je neodvisen od TČ in talnega?
Zakaj?
Sam sem imel v mislih toplovodnega prav zaradi samega izkoristka toplote pri kurjenju toplovodnega kamina. Ne gre se mi za 1-2k EUR razlike pri nabavi kamina in zalogovnika, ampak, da ko se bo že kuril kamin, da v prostor ne bo šlo preveč toplote, da bo šla v zalogovnik in v sanitarno vodo, s tem ugasne TČ za kar nekaj časa, kolikor bo zalogovnik držal toploto.
Tudi niso potrebni nobeni razvodi cevi v ostale prostore, kot je to potrebno pri toplozračnem, če želiš izkoristiti toploto iz kamina, da ne gre vse v prostor kjer je kamin, ker zna biti hitro prevroče.

Če pa se že odločim za toplozračnega, mi prosim lahko svetujete, kateri kamini so zaprti, da imajo direkten dovod zraka v kurišče, da res ne bo kakšnih problemov z prezračevanjem. In pa seveda kakšne so kaj cene takšnih kaminov, ki jih že imate.

Hvala,
Na žalost ne najdem nikogar, ki bi imel omenjeno kombinacijo, ampak glede na pogovore z monterji je investicija v primeru da imaš on/off TČ z zalogovnikom zelo majhna, če želiš priključiti še toplovodni kamin. Glede rekuperatorja ne vidim nobenega problema, kamin mora imeti zunanji zajem zraka in je problem rešen. Nenazadnje pa tudi tist 1-2m/s ne igrata nobene vloge.
Veliko ljudi se sprašuje zakaj kamin, saj ni potreben... Res je, ampak če ti je všeč, ga pa preprosto moraš imeti..
1 2
Iskanje po temi