Objave: 13287
Teme: 13
Ocena:
-503
Aha, ti imaš stranski kondenzator s tulko za tipalo, ja seveda je kamen, druge ni
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Objave: 4089
Teme: 19
Ocena:
1
Če imaš takšne težave z vodo moraš pregledat anodo ,ki je najbrž ni več.
Objave: 13
Teme: 1
Ocena:
0
Tako je sassapo..
Se pravi, da spustim ven vodo, odvijem tistih 8 vijakov in rocno scistim ves kamen not. Al se nardim kaj drugega??
A lahko tisto gumo oz. Dihtungo potem zopet uporabim al moram kupit novo
Objave: 934
Teme: 10
Ocena:
0
Mogoče imaš aluminijasto anodo, pa ti je naredila gel aluminijev hidroksid. Ta se še mnogo mnogo mnogo hitreje nabira od kamenca.
Naredi tako, kot sem ti že svetoval.
Objave: 13
Ocena:
0
ja sej svetoval si mi naj sčistim vse tko kot sem napisal a ne..
Ves kondenzator ko ga bom ven vzel in še pač vse ostalo kaj bom pač dosegu v samem kotlu...
Kaj pa je ta aluminijasta anoda itd pa nimam pojma???
Objave: 13287
Teme: 13
Ocena:
-503
Pa kakšna aluminjasta anoda, ti imaš lentermov bojler z magnezijevo anodo. Nima pa anoda nobene funkcije preprečevanja nabiranja vodnega kamna, anoda zgolj preprečuje elektrokorozijo bojlerja.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Ocena:
0
Ja, magnezij za anodo je že prava kovina. A zakaj neki so pri mojem Daikin-u dali aluminij. Verjetno je bila v ozadju nižja cena aluminija, za stranki učinek/lastnosti pa verjetno niso vedeli: <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=56996">viewtopic.php?f=7&t=56996</a><!-- l -->
Upam, da pri Lentermu ni tako.
Objave: 496
Teme: 9
Ocena:
0
Pozdravljeni
Nisem nek izvedenc,ampak mislim,da se pri tako nizkih temperaturah,kot so v toplotnih črpalkah vodni kamen ne more izločat.Tudi tiste anode niso potrebne in ne igrajo nobene vloge.Vodni kamen se izloča tam,kjer je grelni element tako vroč,da se na njegovi površini voda uparja(električni grelec).Na pipah se kamen nabere zato,ker se na mrežici voda posuši.
Ocena:
0
To ne drži popolnoma.
Pri segrevanju vode se pospešeno izloča CO2 in s tem pada kislost vode (ogljikove kisline), zaradi česar sledi izločanje vodnega kamna.
Pri 50 st.C na površini izmenjevalca se že kar lepo izloča, še posebej, če ima voda višjo trdoto.
Ocena:
0
Pozdravljeni
Soplmed1,hvala za pojasnilo.Do sedaj sem namreč mislil,da se vodni kamen (in še druge nečistoče)odlaga samo v primeru,ko se voda spremeni iz tekočega v plinasto stanje.Kamen se odlaga kot prah,v večje gmote pa se sprime iz nekih drugih razlogov.
Objave: 1675
Ocena:
-2
[quote="JanezNaGmajni"]
Tudi tiste anode niso potrebne in ne igrajo nobene vloge.
Tudi tukaj si kar dobro ustrelil mimo! :lol: Vsaka vgrajena komponenta v tehniki ima svoj namen.Da pa ti ne razumeš je žal posledica tvoje nevednosti. :oops:
Ocena:
0
Pozdravljeni
Se opravičujem za mojo nevednost.Bi pa želel svojo nevednost zmanjšat,zato naj prosim tisti ki o teh stvareh ve razloži,kako te stvari delujejo.
Ko sem bil še zaposlen,sem 20 let upravljal parne naprave,pa o stvareh,ki jih tukaj berem še nisem slišal.O odlaganju vodnega kamna imam pač pomanjklivo vedenje in izkušnje.
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
Ne vem kaj je tu težko razumeti .....
Pa tudi kakšen klik v googlu kaj pomaga.....
Anoda služi le korozijski zaščiti kotla, bojlerja, ..... ali na ladji zunanjih kovinskih delov pod vodno gladino. Preprosto laično pojasnilo delovanja je, da bo anoda narejena iz bolj dovzetnega materiala za rjavenje prej rjavela kot ostalo. To pomeni, da bo anoda razpadala in ne bo večna, ampak jo bo treba vsakih nekaj let zamenjati. No in mangan je tak material, ki bolj rjavi kot železo (se oproščam strokovnjakom za preprosto razlago). Anoda pa nima nobene zveze z nalaganjem vodnega kamna in tudi nič ne pomaga.
Za preprečitev (omilitev) nalaganja vodnega kamna se uporabljajo kemični (razne soli), magnetni postopki, ali kakšna reverzna osmoza.
V industriji se zato, da se prepreči nastajanje vodnega kamna uporablja demineralizirana voda. Prodajajo jo tudi pod nazivom "destilirana voda" (npr voda za likalnike, akumulatorje), kar pa je napačno, saj naj bi destilirana voda bila tudi bakteriološko čista, kar pa demineralizirana voda ni.
Ocena:
0
Pozdravljeni
Sol se ne dodaja v vodo,ampak se samo pretoči skozi neko plastično zrnje(ne vem imena)in se splakne v odtok.S to solno raztopino se spremeni naboj v tem zrnju.Ko potem uporabna voda teče skozi to zrnje se kamnu v vodi spremeni naboj in se tako ne more oprijet.Kamen če vedno potuje naprej(kot moka)a se ne oprime in se ne sprime.Ko preteče določena količina vode,se to zrnje iztroši in se zopet pretoči sol skozi to zrnje v odtok,da se zrnje regenerira.
Objave: 3458
Ocena:
9
Temu se reče osmoza.
Ven teče mehka voda. :wink: